Ali Yiğit

Hazır'a Alıştık ( 1)

Ali Yiğit

Küresel sermayenin istediği kıvama geldik dersek yanılmayız sanırım.
Küresel sermaye için yeterli mi elbette ki hayır.
Küresel sermayenin varlığı tüketici toplumladır.
Ne kadar tüketim o kadar yeni pazar demektir.
Merhum Cem Karaca'nın dediği gibi bindik alamete gidiyoz kıyamete..
Özlemini duyduğumuz ve şimdilerde nostalji olarak anlattığımız nerede o eski günler diyerek iç geçirdiğimiz zamanlar.
İsterseniz ilk önce tandır ekmeğinden başlayalım tam mevsimidir.
Hemen hemen her mahallenin her sokağında bir iki evde tandır bulunurdu ( tandır örtmesi)  imece usulü pişirilirdi tandır ekmekleri.
Sokağın başından başlanır sıra kimdeyse komşular bir araya gelir hep birlikte yapılırdı.
Eylül ayı ortalarında başlar Ekim sonuna kadar devam ederdi. Buram buram tandır kokusu gelirdi her sokakta. Üç beş günlük değil kış boyunca yetecek kadar ekmek pişirilirdi.
Şimdilerde odun ateşinde tandır ekmek nerde.
Alıştık hazır ekmeğe..
Evde baklava açan kaldı mı?
Yine imece usulü baklavalar açılırdı.
Konu komşu bir araya gelir sini sini baklavalar açılırdı.
Ya mahalle fırınına gönderilir veya evde pişirilirdi.
Doğalgaz ve siteler hayatımıza girince ne odun ateşinde tandır ne baklava kaldı hepsi hazıra dönüştü.
Ağustos,   buğday kaynatma Eylül Ekim ortası değirmene kakma zamanı değirmen nöbetlerini tutan kaldı mı acep.
Torbaların üzerine isim ile birlikte unluk gendimelik, orta, baş bulgur, yarmalık  ve sümüt pilavınıda unutmamak lazım gelir.
Evde tarhana yapan var mıdır şimdilerde.
Günler öncesinden sitil sitil yoğurtlar biriktirilir yine imece usulü tarhana yapılır damlardan ekşimtrak kokular gelir anlardık ki tarhana mevsimi gelmiştir.
Şimdilerde tarhana poşetlere girdi.
Hu komşu yarın erişte kesecem yardıma gelesin hemi..
Mevsimine göre erik, çilek. vişne, kayısı, kiraz reçelleri damları süslerdi.
Köpük ve nişe pestilleride evlerde yapılırdı.
Köpük bulamacına batırılan cevizli sucuk iplere sıra sıra dizilirdi.
Kesemece, kuru siyah üzüm, kuru tut, nişe ve köpük pestili uzun kış gecelerinin vazgeçilmezlerindendi.
Şimdilerde hangi yağda kızartıldığı belli olmayan cipsler çocukların vazgeçilmezi oldu.
Liste uzayıp gidecek yazı uzun olmamak adına burada sonlandırıp ikinci bölüm yazıda devam edeceğiz inşaallah.
Kalın sağlıcakla

Yazarın Diğer Yazıları