Abdullah Ergün

Son iki maçta yaşananlar

Abdullah Ergün

Göztepe ile yapılan Ziraat Türkiye kupası maçında klasik oyun planına geri dönen Yeni Malatyaspor’da bütün gözler yeni transferlerin üzerindeydi.

Savunmanın ortasında Murat Akça’nın yanında Mustafa Akbaş, savunmanın solunda ise Kayserispor maçında olduğu gibi Bülent yer alıyordu.

Hücum bölgesinde Biforma ve Barış iki kenar hücum oyuncusu olarak sahaya yer alırken yedekler arasında yer alan Kamara’nın oyuna dahil olmasıyla Yeni Malatyaspor, ikinci yarıdaki zorlu maratonda kısmen yenilenen kadrosuyla geçer not almayı başardı gibi gözüküyor.

Kayserispor maçında klasik oyun kurgusunun uzağında sahada yer alan Yeni Malatyaspor ’da savunmanın önünde görev yapan Donalt ve Murat Yıldırım’ın başarılı olan sistemde yeni bir görev anlayışıyla karşı karşıya kalmaları kendilerini olduğu gibi savunmanın ortasında görev yapan Murat Akça ve Mina’nın da etki alanını aşağıya çekmişti.

Bu takımın savunma kurgusu noktasında önemli bir yer sahip olan Ahmet, Donalt ve Murat Yıldırım’ın başarılı olduğu maçlardaki performanslarının daha yukarılara çıkması için klasik 4.-2-3-1 sisteminde ön libero konumunda değişken olarak hücuma destek vermeleri yeterli olacaktır.

Göztepe ile yapılan kupa maçında benzer bir oyun kurgusu içinde yer alan sarı-kırmızılı takımın yeni transferlerle yine bilinen oyun kültürü maçın kazanılması için yeterliydi.

İkinci yarıda oyunda bütün riskleri alan Göztepe’nin geri dönüşlerde sıkıntı yaşamasına karşın Barış ve Biforma gibi iki hızlı kenar hücum oyuncunun pozisyona girme noktasında sıkıntı yaşamalarının bu maçla son bulması gerekir. Aynı tablonun devam etmesi halinde kalan maçlarda farklı sıkıntılar yaşanabilir.

Kayserispor ile yapılan lig maçında da benzer tablo ortaya çıkmıştı.

Stoperlerin kenara açılmalarıyla orta saha oyuncularının geniş alan bulma noktasında yapılan bu uygulamanın Donalt ve Murat Yıldırım’ın rakibi karşılamada maçın büyük bölümümde fiziksel anlamda ekstra işler yapmasına neden olurken, Aleksic ve Biforma’nın rakip kalede boş alan bulmasını da sağlamıştı.

Yeni Malatyaspor’un takım savunmasıyla rakiplerine avantaj sağladığı biliniyor.

Kupa maçında da bu özelliğinin sahaya yansıtmaları ikinci maça bir adım önde gitmelerini sağladı.

Teknik Direktör Erol Bulut’un takımın en büyük silahı olan takım savunmasını yukarıda taşımasının yanı sıra,  Barış, Biforma ve son olarak takım katılan Kamara gibi oyuncuların rakip yarı alanda boş alan bulmalarına yönelik atakların gelişimine yönelik arayışlar içine girmesi lazım.

Elinizde Murat Yıldırım Donalt, Ahmet gibi savunma yönleri çok iyi olan futbolcuların olduğu orta sahada Barış, Guilherme, Kamara, Adem, Aleksic ve Biforma gibi hücum bölgesinde etkili olan futbolcuların daha etkili olmaları lazım.

Issam ve Bülent’in olduğu kenar hücum oyuncaların hücum bölgesine ekstra katkı yapmaları bile bu takımı bir adım öne taşıyabilir.

Savunmanın ortasında görev yapan Murat Akça, Mustafa ve Mina’nın daha rahat görüntü ortaya koymaları için Kayserispor maçında yaşanan tablonun tekrarlanmaması yeterli olacaktır.

Bunun nedenlerini daha önceki yazılarımda belirtmemiştim.

Bu konuyla ilgili son defa yazmak istiyorum.

Bu takımın ana temasını oluşturan ve bilinen sistemin daha etkili olması için savunmanın önünde görev yapan futbolcuların klasik görev yerlerinde olmaları bu takımı kupada finale taşıyabilir.

Ligde de çok daha iyi yerlere de getirebilir.

Ligin ilk yarında hücum bölgesinde yaşanan sıkıntıların ara transferde takıma takılan isimlerle ortadan kalkmasına yönelik oyun kurgusu saha içinde olduğu gibi saha dışında da güzel şeyleri ortaya çıkartacaktır.

Kayserispor ve Göztepe maçlarında ortaya çıkan tablonun olumlu yönünün devamı noktasında gerekli dersin alındığını düşünüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları