Üretmek de yasak

Malatya'da sulama birliklerinin, suyun bir ay sonra azalacağını öne sürerek, hububat olan yerlerde çiftçilerin, ikinci ürün ekimine izin vermeyeceği iddia edildi. Battalgazi Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, 'Üretim yapın, diyorlar sulama birlikleri hububat ekimi yapılan yerin yerine ikinci ürün ekimine izin vermiyor ama fiğ olan yere izin veriyor. Bu nasıl bir çelişki. Böyle bir saçmalık var mı? Sulama Birliği'nin çiftçilere yaptığı zulmü kim durduracak?' diye sordu.

Üretmek de yasak

Üretime önem verilmesi gereken bir dönemde Malatya’daki sulama birliklerinin, üreticilerin ikinci ürün ekmemesi için üreticilere baskı yapıldığı öne sürüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarım arazileri ekilsin, boş kalmasın talimatlarına, hükümetin, üreticilere, maliyetleri ‘düşünmeden deliler gibi üretin’ ifadelerine rağmen Derme Sulama Birliği ve Battalgazi Sulama Birliği’nin, yağışların bol olduğu bir senede suyun bir ay sonra azalacağını gerekçe göstererek, hububat ekimi yapılan yerin yerine ikinci ürün üretime izin vermemesi üreticilerin tepkisine yol açtı.

Böyle bir saçmalık var mı?

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Battalgazi Alacakapı Mahalle Muhtarı Nafiz Sayın, bölge sorumlularının fiğ ekene mısır ekmesi için müsaade ettiğini ancak buğday ve arpa ekene ikinci ürün için müsaade etmediğini savunarak, “Neden izin vermiyorsunuz siye sorduğumuzda verdikleri cevap ‘bir ay sonra suyun ne olacağını kim biliyor.’ İkinci ürün olarak sebze ekime tamamen izin vermiyor. Sebzeye su vermeyiz diyorlar. Arpa ve buğday olup da mısır ekecek üreticiye sen ekmezsin ama yem bitkisi olarak fiğ ekmişse, fiği kaldırmışsa diyor ki, ‘mısır ek.’ Üretici diyor ki, birinci ürün olarak fiğ ekmiş, ben arpa veya buğday ekmişim bana neden müsaade etmiyorsun. Böyle bir saçmalık var mı? Suyun ne olacağını olup olmayacağını bilmiyoruz diyorlar. Daha yağmur yağıyor, sulama birlikleri ‘suyun ne olacağını bilmiyoruz’ diyor. Bizim de ölmeyeceğimizin garantisi yok. Öleceğiz diye ev, araba almayalım, hiçbir şey yapmayalım, bekleyelim o zaman” dedi.

Sulama Birliği’nin zulmünü kim durduracak

Battalgazi Sulama Birliği’nin çiftçilere yaptığı zulmü kim durduracak? Diyen Sayın “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bir karış toprağın boş kalmaması için çiftçiye destek verilirken, hazine arazilerinin ekilmesi için gerekli çalışmaların yapılması talimatı verilirken, çiftçilerimize tohum desteği verilirken, belediyelerimiz ücretsiz sebze fideleri dağıtırken, haziran ayında yağışlar devam ediyor. Ama Battalgazi Sulama Birliği’nin çiftçilerimizin en önemli geçim kaynaklarından olan birinci ekimde arpa ve buğday ekili olan arazinin ikinci ürün olarak silajlık mısır ekimine izin vermemesi Cumhurbaşkanımızın kararına karşı alınmış bir karar değil midir? Battalgazi Sulama Birliği’nin sebze üreticilerine su vermemesi, mısır üretimi yapacak vatandaşlarımıza su vermemesi, kendi başına sondaj vurup hiçbir su vermediği halde çiftçilerimizden zorla geriye dönük para alması, icraya vermesi zulüm değil midir? Bu zulme karşılıksız kalan, görmezden gelen Malatya milletvekillerimize vatandaşlarımızın açık mektubudur bunları sizlere ulaştırmak da bir muhtar olarak benim görevimdir. Bu zulme lütfen dur deyin” açıklamasında bulundu.