TİGEM imara açıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısının ikinci oturumu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Selim Pilten, başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Akçadağ ilçesi Karanlıkdere Mahallesinde bulunan mülkiyeti TİGEM'e ait (Sultansuyu Harası) 60 dönümlük alanın imara açılması ile ilgili gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi. CHP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Günnur Tabel, bina yapıldıktan sonra ruhsat için izin istendiğini belirterek, 'Binayı yapmışlar, bitirmişler ruhsat almak için bize getirip, 'buyurun imzalayın' diyorlar' dedi.

TİGEM imara açıldı

Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantılarının ikincisi Büyükşehir Belediye Başkanvekili Selim Pilten, başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Mazeret dilekçelerinin meclis üyelerinin bilgilerine sunulmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler, görüşülüp karara bağlanırken, bazı maddeler ertelenirken, bazı maddeler ise ilgili komisyona havale edildi. Gündem maddeleri arasında bulunan Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 2022 yılı ek bütçesi meclisten geçti. Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyar 385 milyon liralık ek bütçesi, kabul edildi. Oy birliği ile alınan kararla, 2022 bütçesi yaklaşık yüzde 95 artırılarak 1 milyar 460 milyon liradan 2 milyar 845 milyon TL’ye çıkarıldı. 

60 dönüm imara açıldı

Gündem maddeleri arasında bulunan Akçadağ ilçesi Karanlıkdere Mahallesinde, mülkiyeti TlGEM'e ait olan 927. 928. 930 ve 931 numaralı parseller için hazırlanan 1/5000 Ölçekli İmar Planı hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Talep dosyası İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığının 14.04.2022 tarih ve 75263 sayılı yazısı ile Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmuş, Belediye Meclisi’nce, incelenmek üzere komisyonumuza havale edilmiştir. Dosya içeriğinde ve mahallinde yapılan incelemelerde; Akçadağ ilçesi Karanlıkdere Mahallesi sınırları içerisinde yer alan, mülkiyeti TİGEM’e ait olan 927, 928, 930, 931 numaralı parsellerde imar planı yapılması talebine ilişkin olarak, 928 ve 930 numaralı parsellerin tamamında, 927 ve 931 numaralı parsellerin bir kısmında, “Kamu Hizmet Alanı ve Park Alanı” olarak planlanmasını içeren 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı, imar planı paftasında ve açıklama raporunda belirtildiği şekliyle komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

Önce bina yapıldı sonra izin istendi

Gündem maddesiyle ilgili söz alan CHP Büyükşehir Meclis Grup Başkanı Günnur Tabel, TİGEM’deki, lojmanlar yıkıldı ve yerine yeni binaların yapıldığını belirterek, “Burayı komisyon olarak incelediğimizde binada bir boya çatlağı dahi olmamasına rağmen ve tarihi banalar olasına rağmen bunlar nasıl yıkıldı? Ve bunun da Malatya’daki ilgili kurumların ihmalinden kaynaklandığını düşünüyorum. Şimdi bunlar binayı yapmışlar, bitirmişler ruhsat almak için bize getirip, ‘buyurun imzalayın’ diyorlar. Oysa bu işler baştan yapılmalıydı. Önce belediye kurumları imar ve yönetmeliklere saygılı olmalı, bunları uygulamalı ve uygulamak da zorundadır. Şimdi bu yapılmış binaya nasıl ruhsat verilecek? Ve biz, böylelikle tarihimizi yok ediyoruz. Nedense bir beton sevdamız var” diye konuştu.

Sire Pazarı fonksiyonunu yitirdi

Sarıcıoğlu semtinde bulunan, şıra pazarında yürütülen toptan kayısı ticaret iş ve işlemlerinin Yaka Mahallesindeki Yeni Şire Pazarında yürütülmesi hakkındaki Hukuk İhtisas Komisyonu raporu oylanarak kabul edildi. Komisyon raporunda, Sire Pazarı fonksiyonunu büyük ölçüde yitirdiği vurgulanarak, şire pazarının 31 Mayıs 2023 tarihine kadar Yeşilyurt İlçesi, Yaka Mahallesindeki Yeni Sire Pazarı’na taşınmasına kararı kabul edildi. Bu kararla birlikte 31 Mayıs 2023 tarihinden itibaren Malatya Şire Pazarında kayısı ticaret iş ve işlemler yapılamayacak.

1 milyar TL’lik ek bütçe

Büyükşehir Belediyesinin Ek Bütçesi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu raporu oy birliği ile kabul edildi. Alınan kararla, Malatya Büyükşehir Belediyesinin 2022 bütçesi yaklaşık yüzde 95 artırılarak 1 milyar 460 milyon liradan 2 milyar 845 milyon TL’ye çıkarıldı.  Ek Ödenek talebinin mecliste görüşülerek karara bağlanması hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu raporu: “Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığının 01.07.2022 tarih, 87593 sayılı olur yazısı ile eklerinin incelenmesi neticesinde; Küresel ölçekte birçok giderlerde öngörülemeyen fiyat artışları sebebi ile başlamış yatırımların yitirilmesi ve yapılacak yeni yatırımlar için detaylarıyla EK’te sunulmuş toplam 1.385.000.000,00TL. (Bir milyar üç yüz seksen beş milyon Lira) gidere karşılık toplam 1.385.000.000,00TL. (Bir milyar üç yüz seksen beş milyon Lira) gelire yönelik hazırlanmış Malatya Büyükşehir Belediyesine ait Ek Bütçenin, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Usulü Yönetmeliğinin 37’nci maddesi uyarınca, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin 2022 yılı tahmini bütçesine eklenmesi, ayrıca görevlerinin niteliği gereği günün 24 Saatinde devamlılık arz eden Zabıta ve İtfaiye hizmetlerinde çalışan 657 Sayılı Kanuna tabi Memur personele \J.07.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan “2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” da belirtilen miktarda fazla çalışma ücretinin maktuen ödenmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.”