Sivrice-Doğanyol Depremi 14,9 atom bombası gücünde! Depremler zincirinin ilk halkasıydı

Deprem uzmanı Baturhan Öğüt, 4 yıl önce bugün meydana gelen Sivrice-Doğanyol depreminin, bölgedeki deprem zincirinin ilk halkası olduğunu söyledi.

Sivrice-Doğanyol Depremi 14,9 atom bombası gücünde! Depremler zincirinin ilk halkasıydı

Öğüt, yaptığı açıklamada, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremin, Doğu Anadolu Fay Zonu'nun Erkenek segmentinde gerçekleştiğini hatırlattı. Depremin, 14,9 atom bombası yıkım gücüne eşdeğer olduğunu belirten Öğüt, depremin Malatya, Elazığ, Diyarbakır ve Adıyaman başta olmak üzere geniş bir coğrafyada hissedildiğini ve can ve mal kaybına neden olduğunu söyledi.

Sivrice-Doğanyol Depremi 14,9 atom bombası gücünde! Depremler zincirinin ilk halkasıydı

Öğüt, depremin ardından bölgedeki yapıların büyük ölçüde hasar gördüğünü ve bu hasarın, 6 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen 7,8 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde daha da arttığını ifade etti. 6 Şubat depreminin, Erkenek segmentinin kırılmasıyla meydana geldiğini belirten Öğüt, "6 Şubat depreminin, 24 Ocak depreminin ardından bu segmente aktarılan stres nedeniyle gerçekleştiğini söyleyebiliriz" dedi.

Öğüt, Sivrice-Doğanyol depreminin nedenlerine ilişkin de şu bilgileri verdi:

"Erkenek segmenti üzerinde 1905 yılında 6,8 ve Palu segmenti üzerinde 1875 6,7/1874 7,1 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti. Bu depremler, yaklaşık olarak toplam 45 atom bombası yıkım gücüne eşdeğer depremleri oluşturmuştu. Bu 3 deprem sonrası Pütürge segmenti üzerine yaklaşık 3.0 bar stres transfer edilmiş ve 24 Ocak 2020 6,8 büyüklüğündeki deprem oluşturarak bu segment üzerindeki enerjiyi boşaltmıştı."

Öğüt, depremlerin önlenemez olduğunu ancak deprem riskini azaltacak tedbirlerin alınmasının önemine dikkat çekti. Depremden korunmanın en iyi yolunun, güvenli yapılar inşa etmek ve deprem bilincini artırmak olduğunu vurgulayan Öğüt, "Depremden korunmak için bireysel olarak da bazı tedbirler alabiliriz. Örneğin, deprem çantası hazırlamalı, deprem anında nasıl davranacağımızı bilmeli ve deprem alarmlarını dikkate almalıyız" dedi.