Sebze fiyatları düşüyor

Malatya Sebzeciler Odası Başkanı Yasin Yıldız, tanzim satış noktalarının açılması ve havaları ısınmasıyla birlikte sebze fiyatlarında düşüş olduğunu belirterek, 'Seradan tarlaya geçişler başladığı için ürün çoğalıyor, ürün çoğaldıkça ister istemez fiyatlar düşecek' dedi.

Sebze fiyatları düşüyor

Gazetemize tanzim satış noktalarının açılmasının sebze ve meyve fiyatlarına etkisini değerlendiren Yıldız, tanzim satış noktalarının açılmasının Malatya’ya fazla bir etkisi olmadığını söyledi. Malatya’daki sebze meyve fiyatları tanzim satış noktalarıyla aynı fiyata satılmakta olduğuna vurgu yapan Yıldız,  “Malatya ya tanzim satış noktaları açmaya düşünmediler tanzimden farklı olarak sadece patates soğan var. Tanzimde biber 6 TL burada da aynı patlıcan 5, 6 TL tanzimdeki fiyatı da aynı Ispanak yine aynı şekilde. Malatya’nın fiyatları tanzimle eşdeğer. Ülke genelinde fiyat düşüşü görülmekte bu durum tanzim ve havaların ısınmasıyla birlikte seradan tarlaya geçişler başladığı için ürün çoğalıyor, ürün çoğaldıkça ister istemez fiyatlar düşecek. Sayın Cumhurbaşkanımızın fiyatlar düşmezse tanzim satış noktalarını devam ettiririz gibi açıklamaları da zaten yaz şartlarında fiyatlar ister istemez düşecek. Yaz ayında yerli ürünlerin çıkmasıyla birlikte bütün ürünlerde fiyatlar da düşme olmakta. Tanzim satış noktaları geçici bir çözüm olup, bir seçim manipülasyonu olarak, görebiliriz. Çözüm noktasında parça bütün ilişkinde ele almak lazım” diye konuştu.

Büyük marketlerden kaynaklanan bir sıkıntı

Yıldız, “Bu durumda art niyet arayanda var. Arada kalan insanlar da var. Mesela biz arada kalıyoruz. Pazarcıların hiç biri bir lira karla mal satmaz. Herkesin faturasını kontrol edip, denetime gelsinler hiçbir pazarcı bir lira farkla satmaz. Fiyat farkın en çok olduğu yer tarladan çıkıştaki komisyoncular ve büyük marketlerden kaynaklanan bir sıkıntı var. Bunun sebebi ülkede 85 milyon insan varsa 80 milyonu kredi kartı kullanıyor. Herkes kredi kartı batağına batmış durumda bu durum insanlarda bağımlılık yapmış insanların canlı para eline geçmiyor. Karta düşüyor pazarlarda kart geçmediği için vatandaş marketlerde fiyat farkı gözetmeksizin mecburen marketlerden alış veriş yapmak zorunda kalıyor. Marketlerdeki fiyat farkındansa kart olayı ağırlık verilirse insanların çoğunun pazara gidişi yoktur. Yeni hal yasası faaliyete geçerse tanzim satışından daha büyük sıkıntılar çıkacağını zannediyoruz. Çünkü şirketleşmeye gidilecek, okuduğumuz, anladığımız kadarıyla, büyükşehirlerde olan halleri bölgesel yapıp, aradaki aracıları azaltma niyetindeler tekelleşmeye başlıyor bence bu daha büyük bir sıkıntıya sebebiyet verecek. Başlamadan düzelmesini istiyoruz” dedi.

Sebze meyve fiyatları çok yüksek

Geçen yıla oranla bu yıl hem sebzede hem meyvede fiyatların yüksek olduğunu ifade eden Yıldız, “Geçen sene bu sezonda mandalina, portakal 1,1,5 TL arasındaydı şuanda mandalina 3TL portakal 2,5 TL sebzelerde aynı şekil yükselme var. Özellikle biber ve patlıcan fiyatları çok yüksek. Biber tatlı olan 5 TL acı biber 7 TL salatalık 5,6 TL arasında değişiyor. Patlıcan 8 TL patates ve soğan sene boyunca, yüksekti halen de yüksek bu yüksekliğe tanzimin etkisi olmadı. Tanzim yaklaşık on beş gündür kuruldu Malatya’da bir değişen olmadı. Tanzimde satılan ürünle bizim sattığımız farklı çünkü tanzimde ikinci kalite patates, soğan satılıyor. Pazarda birinci kalite patates 4, 5 TL aralığında seyrediyor, ikinci kalite zaten pazarlarda uygun fiyata satılıyor. Bundan sonra tarla ürünleri gelmeye başlayacak bu durumun fiyatları düşürecektir” şeklinde konuştu.