Resmi Gazete'de yayımlandı, Yeni Malatya bu plana göre inşa edilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, Malatya ve deprem bölgesindeki 10 ilin inşasında kullanılacak yeni imar yönetmelikleri belirlendi. Yönetmelik, çevre dostu binalardan, elektrikli araç şarj ünitelerine kadar birçok yeniliği içeriyor.

Resmi Gazete'de yayımlandı, Yeni Malatya bu plana göre inşa edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikle, özellikle deprem bölgesindeki iller ve Malatya ve çevresinde nasıl inşa edileceği netleşti. Bu yönetmelik, yalnızca binaların yapımını değil, çevre dostu tasarımlar ve enerji verimliliğini de esas alarak büyük bir dönüşüm sağlıyor.

Resmi Gazete'de yayımlandı, Yeni Malatya bu plana göre inşa edilecek

Bakan Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yeni yönetmeliğin “2053 Net Sıfır Emisyon ve Yeşil Dönüşüm” hedeflerine büyük katkı sağlayacağını belirtti. Yönetmelik, binalarda yağmur suyu ve gri su sistemlerinin kurulumu gibi çevre dostu uygulamaları zorunlu kılarken, aynı zamanda Yeşil Sertifika alacak binaların sayısını artırmayı amaçlıyor.

Resmi Gazete'de yayımlandı, Yeni Malatya bu plana göre inşa edilecek

Yeşil Sertifika alması zorunlu olacak

Özellikle 2026’dan itibaren yapılacak kamu binalarının Yeşil Sertifika alması zorunlu olacak. Bu sayede yıllık yaklaşık 600 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlanarak, Keban Barajı’nın 1 aylık üretimi kadar enerji tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca, 2 bin 500 metrekare ve üzeri park alanlarında engelli çocuklar için özel oyun alanları oluşturulacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı, Yeni Malatya bu plana göre inşa edilecek

Mescit ihtiyacına çözüm getiriliyor

İnsanların yoğunlukla kullandığı umumi binalarda, toplu yapılarda, OSB’lerde, endüstri ve teknoloji geliştirme bölgelerinde, tersanelerde, dinlenme tesislerinde ve toplu yapılarda yapılması zorunlu olan mescitlerin yeterli aydınlatma ve iklim koşullarına göre merkezi sistem veya klima ile iklimlendirmesi yapılmış bir şekilde kolay erişilebilecek yerlere yapılması sağlanacak. Toplam personel sayısı 100’e veya toplam emsale esas alanı 1000 metrekareye kadar olan yerlerde, kadınlar ve erkekler için 15’er metrekare ibadet mekanı yapılacak. 250 metre yakınında cami olan yerlerde mescit isteğe bağlı olarak yapılabilecek.
Bununla birlikte, elektrikli araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla, site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırılacak ve bu ünitelerin kurulumu için gereken ruhsat süreci sadeleştirilecek. Ayrıca, tüm umumi binalarda can güvenliğini artırmak için katlar arası boşluklara güvenlik ağı yerleştirilmesi zorunlu hale getirilecek.

Yeni düzenlemeyle, binaların yaşam döngüsü analizleri yapılacak ve çevreye en az zarar verecek malzemelerin kullanımı teşvik edilecek. Bu kapsamda, 2027 yılından itibaren bina yaşam döngüsü analizi zorunlu olacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı, Yeni Malatya bu plana göre inşa edilecek

Binaların dijital ortamda modellenmesi ve yönetilmesi için ise Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) sistemine geçiş yapılacak. Bu, projelerin daha verimli ve şeffaf bir şekilde yönetilmesini sağlayacak. Yönetmelikteki yenilikler, Malatya ve çevresindeki inşaat sektörünü önemli ölçüde dönüştürecek ve çevre dostu yapılarla şehirlerin daha yaşanabilir hale gelmesine olanak tanıyacak.