Orta hasarlı binalar güçlendirme sorunuyla boğuşuyor!

Malatya'da 6 Şubat depremlerinde orta hasar alan Manas Evleri'nin A bloğu sakinleri, belediyeden ruhsat alamadıkları için evlerini güçlendiremiyor. Maliyetlerin iki arttığını ve devlet desteği yetersiz kaldığını savunan site sakinleri, bir yıldır devam eden belirsizlik ve mağduriyetin bir an önce giderilmesini talep ediyor. 

Orta hasarlı binalar güçlendirme sorunuyla boğuşuyor!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da, orta hasarlı yapılar için güçlendirme süreci geçtiğimiz aylarda başladı. Ancak birçok vatandaş, belediyeden ruhsat alamadığı için evlerini güçlendiremedi. Manas Evleri sakinleri, 6 Şubat depremlerinde orta hasar alan binalarını güçlendirmek için birçok sorunla karşı karşıya. Ruhsat almakta zorlanma, maliyetlerin artması ve devlet desteğinin yetersizliği mağduriyeti derinleştiriyor.

Orta hasarlı binalar güçlendirme sorunuyla boğuşuyor!

Kredi yetersiz kalıyor

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Yakınca Mahallesinde bulunan, 4 bloktan oluşan 11 yıllık Manas Evleri’nin A bloku depremlerde orta hasar aldı. Depremlerin ardından evlerini güçlendirmek isteyen vatandaşlar, belediyeden bir türlü ruhsat alamadığını ve işlerin çok zorlaştırıldığını dile getirdiler. Bir yıldır mağduriyet yaşadıklarını vurgulayan bina sakinleri, maliyetlerin de çok arttığını vurgulayarak, “İlk projede maliyet 180-240 bin TL arasındayken şu an önümüze çıkarılan fatura 500 bin civarında. Devlet evleri güçlendirmek için kredi veriyor ama bu masrafı karşılayacak miktarda değil” dedi.

Orta hasarlı binalar güçlendirme sorunuyla boğuşuyor!

Gidecek yerleri yok

Güçlendirme taleplerinin yılan hikayesine döndüğünü kaydeden site sakini, binada oturmaya devam eden aile olduğu halde doğalgazın kesildiğini söyledi. Sitede oturan çoğu kişinin gidecek yeri olmadığını ifade eden site sakini, “Binaya orta hasarlı raporu verdiler. Aslında dışardan sapasağlam. Sarsıntının etkisiyle 5. kata kadar biraz zarar meydana gelmiş. Ev içinde bir iki duvar yıkılmış ama babamların evi en 11.katta çok fazla zarar görmedi. Binanın karot değerleri 20. Pek anlamam ama çok iyi değerdeymiş. Zemin etüt sonucu da o bölgede taban kayalık olduğu için 60 ölçüm yapmışlar. Depremlerin üzerinden bir yıl geçti. Çok daha kötü durumda olan birçok bina projesini hazırladı, belediyeden güçlendirme için ruhsat aldı, tamirini yapıp oturdular. Bizim evin tamirat durumu yılan hikâyesine döndü. Bugün git, yarın gel, bu olmamış, şu olmamış, gözünün üstünde kaşın var diye süründürüyorlar. Sonradan öğrendik ki bu evleri yapan müteahhit ile bir husumet varmış. Apartmanda oturan kişilerin çoğu emekli. Bir şekilde kendi yağında kavrulan insanlar. Birçoğuna konteyner çıkmadı. Orta hasarlı olduğu için doğalgazı kestiler. Hâlâ 3.katında oturan bir aile var,3 küçük çocukları var. Gidecek yerleri yok” şeklinde konuştu.

Orta hasarlı binalar güçlendirme sorunuyla boğuşuyor!

Herkes perişan durumda

Maliyetlerin çok fazla arttığına da değinen site sakini, şunları söyledi: “İş kamu yararından çok şahsi bir davaya dönüştü. İnsanlar gerçekten mağdur. İlk projede maliyet 180-240 bin TL arasındayken şu an önümüze çıkarılan fatura 500 bin civarında. Devlet evleri güçlendirmek için kredi veriyor ama bu masrafı karşılayacak miktarda değil. Ayrıca binada 44 daire var 11 evin kredi başvurusu kabul edilmiş. İnsanlar mağdur, insanlar çaresiz. Manas’ta birçok site var ve her sitede bir bina orta hasarlı. Babam 82 yaşında konteynerde perişan oldu. Herkes perişan durumda.”

Orta hasarlı binalar güçlendirme sorunuyla boğuşuyor!