Mevsimler şaşırdı! Malatya kış mevsiminde yazı yaşıyor!

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle beraber çarşı merkezine ve parklara akın eden Malatyalılar, kışın ortasında güneşin ve güzel havanın tadını çıkarmaya çalışıyor.

Mevsimler şaşırdı! Malatya kış mevsiminde yazı yaşıyor!

Türkiye’nin birçok bölgesinde olduğu gibi Malatya'da da kış mevsimi olmasına rağmen, kent merkezine henüz kar yağmadı.  Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle, kent merkezi bahardan kalma bir günü yaşıyor. Bazı ilçelerde ise soğuk hava etkisini sürdürüyor.

Güneşin yüzünü göstermesi ile birlikte Malatyalılar, kentin meydanlarına ve parklara akın etti. Bazı vatandaşlar, havanın güzel olmasını fırsat bilerek, ailece yürüyüşe çıkarken, bazıları ise banklarda, güneşin altında, sıcak havanın tadını çıkarmaya çalıştı. Vatandaşlar; kışın ortasında baharı yaşadıklarını belirterek, temennilerinin biran önce kar yağışının başlaması, barajların dolması ve hastalıkların ortadan kalkması olduğunu dile getirdiler.

Hava güzel, güneşin tadını çıkarıyoruz

Küresel ısınma nedeniyle yağışların ne zaman yağacağının belli olmadığı söyleyen Hamdi Çatalkaya, "Geçen sene şubat ayına kadar kar yağmadı. Şubat'ta deprem olduğu gün kar yağdı. Hava şartları belli olmuyor ama bu sene çok şükür, güzel yağmurlar yağdı. Barajların dolması için, çiftçiler için, hastalıkların ortadan kalkması için, ülke ekonomisi için ve Malatya'mız için İnşallah iyi olur. Hava güzel, ailece parka çıktık geziyoruz. Temiz hava alıyoruz. Yani güneşin tadını çıkarıyoruz." dedi.

Kışın ortasında baharı yaşıyoruz

Kışın ortasında baharı yaşadıklarını belirten Mehmet Akçadağ, "Yağışlar eskisi gibi yok. Şu anda her tarafın kar olması gerekirken, bahar havası var. Hastalık var. Hastalıklar bayağı bir yaygınlaştı. Aciller dolu. Durum giderek zorlaşıyor. İnşallah kar yağar. Hastalıklar azalır, barajlar tekrar dolar ve kuraklık olmaz." dileğinde bulundu.  

Tüm Türkiye'de mevsimler değişti!"

Önceki yıllarda kış mevsimlerinde sürekli yağışların olduğunu kaydeden Bülent Aldemir, "Bizim çocukluğumuzda, bu mevsimlerde burada kar yağıyordu. Hatta köylerde 2-3 metreyi bulan karlar oluyordu. Ama şu an mevsimler değişti. Bu durum, küresel ısınmanın da etkisiyle sadece Malatya'da değil, tüm Türkiye'de mevsimler değişti. Karın yağması hem çiftçiler için hem yer altı suları için berekettir. İnşallah yağar. Yoksa bu şekilde devam ederse ileride hem su sıkıntısı çekilebilir hem kıtlık olabilir." diye dikkat çekti.  

İnşallah kar yağar

Mevsimler şaşırdı! Malatya kış mevsiminde yazı yaşıyor!Havanın güzel olmasıyla dışarı çıktıklarını ifade eden Aldemir, "Mevsime göre şu an kar yağması gerekirdi. Allah'tan dileğimiz bir bereketin yağması. Yani kar yağmadığı zaman bulaşıcı hastalıklar çoğalıyor. Kar yağdığı zaman daha temizlik oluyor. Şu an bir de Malatya'da yıkım olduğundan dolayı yağmur ve karın yağması tozu da engelliyor. Bu bakımdan da güzel. Mesela yazın yıkımlar varken çok da zor oluyordu. Bu aralar yine yağmur yağdı. Biraz toz gitti ama mevsime göre karın yağması gerekiyor. İnşallah kar yağar, sularımız artar. Bir an önce tüm Türkiye'de hem barajlar dolar." temennisinde bulundu.

Bereketli bir kış bekliyoruz

Böyle bir kış mevsimine ilk defa denk geldiğini kaydeden Bekir Babacan, "Demek ki bunda da bir hayır vardır. Mevsim olarak kar mevsimi ama görünen mevsime baktığın zaman bahar havası var. Gayet güzel. Şimdiye kadar böyle çok şiddetli bir soğuk gelmedi. İnşallah önümüzdeki günlerde bol yağmurlu, bol karlı, bereketli bir kış bekliyoruz. Kar yağmadığı zaman su kaynaklarında azalma olur. Barajlarımız azalır. Ekinlerimiz, bağ bahçelerimiz olumsuz etkilenir. Kar ve yağmur, her şeyin bereketidir. Mesela kar yağınca gripler kalmaz. Ortalık tertemiz olur. Allah'tan hayırlı bir rahmet ve bol bir bereketli bir mevsim diliyorum. Memleketimiz büyük bir felaketten geçti. İnşallah bundan sonra öyle bir felaket yaşamayız." ifadelerini kullandı.

Kar yağarsa, bolluk olur, kıtlık olmaz

Mevsimler şaşırdı! Malatya kış mevsiminde yazı yaşıyor!Vatandaşlardan Fatma Özgül ise "Daha önceleri ocak ayında kar yağıyordu ama bu sene henüz yağmadı. Kar yağarsa bolluk olur ve kıtlık olmaz. Bahar havası var, biz de parkta oturuyoruz. Allah her şeyin hayırlısını versin. İnşallah hayırlısıyla kar yağar ama insanlar depremden korktuğu için şimdi kar yağmasını da istemiyor. Geçen sene gene geç yağdı. Deprem oldu, ondan sonra yağdı. İnşallah hayırlısıyla kar yağar." dileğinde bulundu.