Malatyalıların psikolojisi masaya yatırıldı

Malatya Turgut Özal Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi iş birliğiyle 'Deprem ve Ruh Sağlığı, Stresle Başa Çıkma ve Toplumsal Dayanışma Çalıştayı' gerçekleştirildi. Çalıştayda, deprem sonrası ruh sağlığı, stresle başa çıkma ve toplumsal dayanışma konuları ele alındı.

Malatyalıların psikolojisi masaya yatırıldı

6 Şubat depremlerinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, Turgut Özal Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Psikoloji bölümlerinin ortaklığında 'Deprem ve Ruh Sağlığı, Stresle Başa Çıkma ve Toplumsal Dayanışma Çalıştay' gerçekleştirildi. Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi yerleşkesinde düzenlenen programa Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Altan, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Vali Yardımcısı Osman Kural, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İhtiyaç duyuyoruz

Programda, 6 Şubat depremlerinin hem Malatya hem de Kilis üzerindeki etkileri ele alınarak, deprem sonrası ruh sağlığını koruma ve stresle başa çıkma yöntemleri üzerinde duruldu. Malatya Valisi Ersin Yazıcı, yaşanan acıları hatırlatarak, travmanın etkilerinin hafifletilmesi ve ruh sağlığının normalleşmesi için bu tür çalışmalara duyulan ihtiyacı vurguladı.

Değerli bir çalışma

6 Şubattan Kilis'inde etkilendiğini ancak Malatya'nın daha büyük yıkımlar yaşadığını vurgulayan 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karagöz, "Çalıştayımız, problemlerle başa çıkmada yeni yöntemler geliştirmenin ve yine insanımıza daha uzun süreli yardımcı olabilmenin yöntemlerini geliştirilebileceği konusunda değerli bir çalışma olacaktır" dedi.

'Toplumsal dayanıklılığımızı arttırmamız lazım'

İki şehrinde 6 Şubat depremlerinde etkilenen şehirlerden olduğunu belirten Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli,  "Bu süreçte birilerinin yaşadığı kayıplar, belirsizlikler ve yeni yaşam koşullarına uyum sağlama zorunluluğu ruh sağlığı üzerinde ciddi baskılar yaratmaktadır. Bu baskılarla başa çıkabilmek, uzun vadeli strateji geliştirmemiz ve toplumsal dayanıklılığımızı arttırmamız gerekmektedir" ifadesini kullandı.