Malatya'ya yüz yıllık planlama!

Malatya'da trafik sorunu her geçen gün artarken, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, sorunun çözümü için yüz yıllık bir planlama gerektiğini vurguladı.

Malatya'ya yüz yıllık planlama!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile MESOB Başkanı Şevket Keskin, Karayolları Trafik Haftası nedeniyle mesaj yayınladı. Malatya’daki trafik sorunlarına da değinen Keskin, trafiğe yönelik yüz yıllık planlama yapılması gerektiğini ifade etti.

Malatya'ya yüz yıllık planlama!

Yeniden inşa edilen şehirde apartman ve sitelere otopark zorunluluğunun getirilmesini öneren Keskin, “Türkiye’nin her yerinde aynı sorun ve sıkıntı yaşanıyor. Belediyeler, bir apartmana 20-30 dairelik inşaatına izin verirken, o apartman için maalesef 20-30 araçlık bir otoparkı zorunlu tutmuyor. Malatya’da yolların ve kaldırımların otopark olmadığını önce belediyeler öğrenmeli. Büyük bir yıkım yaşayan ve âdeta çöken Malatya’mızda 6 Şubat depremlerinin ardından şehrimiz yeniden kurulurken, mutlaka trafik alt yapısı da yoğunluklara göre planlanmalıdır. Apartmanlara ve sitelere daire sayısı kadar otopark zorunluluğu mutlaka getirilmeli. Yeni şehir planında yollar, caddeler ve sokaklar Malatya nüfus ve araç yoğunluğu ile en az 100 yıllık bir planlama göz önüne alınarak yeniden düzenlenmeli. Malatya’da otoparkı olmayan marketlere asla ruhsat verilmemeli. Yeni dönemi fırsata çevirerek, Malatya’nın en önemli sorunlarından birisi olan trafik sorununu da çözmeliyiz.” dedi.

Malatya'ya yüz yıllık planlama!
 
Sürücülerde ve yayalarda sevgi, saygı anlayışı olmadığı müddetçe sorunların çözülemeyeceğini kaydeden Keskin, şunları söyledi: “Günümüzde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önde gelen sorunlarından birisi, trafik ve trafiğe bağlı olarak yaşanan olumsuzluklardır. Can ve mal kaybı başta olmak üzere birçok maddi ve manevi zarara neden olan trafik kazalarının önlenmesi için çalışmalar yapılmasına rağmen sorun her geçen gün artıyor. Ülkemizde her yıl binlerce vatandaşımızı trafik kazalarında kaybediyoruz. Eğer trafik sorunu; trafik cezaları arttırılarak, radar uygulamalarına ağırlık verilerek çözülseydi, şimdi böyle bir sorunun olmaması gerekirdi. Trafik sorununun en önemli çözüm yollarından birisi bireylerin trafik güvenliği bilincinin geliştirilmesidir. Trafik bilinci geliştirilmeden, bizim 3S olarak ifade ettiğimiz Sevgi, Saygı ve Sabır hem sürücü de, hem yayada olmadığı sürece, kişilere trafikte güvenli davranış becerileri kazandırılmadığı sürece sorun çözülemez. Trafik güvenliği bilinci anaokulundan itibaren hayat boyu verilmesi ve öğretilmesi gereken bir konudur. Şu anda dünyanın en ileri teknolojisi ile yapılan araçlara rağmen, en ileri teknolojileri ile yapılan yol ve alt yapılarına rağmen kazalar önlenemiyorsa, buradaki en büyük eksiklik eğitimdir. Sürücü eğitimlerine yönelik kontrol ve denetimler bir kez daha gözden geçirilmeli.” 

Malatya'ya yüz yıllık planlama!