Malatya'ya kar yağdı! Malatyalılar yine o günü hatırladı!

Asrın felaketini yaşayan Malatya'da vatandaşların deprem endişesi bitmek bilmiyor. 6 Şubat tarihli depremlerin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen Malatya, 4 ile 5 büyüklüğündeki artçılarla sallanmaya devam ediyor. 2020 yılında Elazığ depremi ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerini kış mevsiminde yaşayan vatandaşlar, kış mevsiminde evlerine girmeye korkar olduklarını belirterek, 'kar ve kış bize depremleri hatırlatıyor' dedi. 

Malatya'ya kar yağdı! Malatyalılar yine o günü hatırladı!

Malatyalılar kar yağışında deprem endişesi yaşıyor

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6,8'lik depremleri ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya’da artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Elazığ’ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremlerde Malatya’da bazı binalar ağır hasar alıp yıkılmıştı. Depremin üzerinden 3 yıl geçmesiyle 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan kentte, depremlerin şiddetli ve sık olması sonrası etkili olan kar yağışıyla vatandaşlar evlerinde kalmak istemiyor. 

Depremlerin hava durumuyla ilgisi yok

Yıkıcı depremleri kış mevsiminde yaşayan Malatyalılar, karın yağmasıyla yeniden büyük endişesi sardı. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, gazetemize yaptığı açıklamada; yaşanan depremler sonrası artçı sarsıntıların olmasını olağan bir durum olduğunu ifade ederek, deprem hadisesinin mevsimler ve hava durumu ile herhangi bir ilgisinin olmadığını açıkladı. Yaşanan depremlerin mevsim ile ilgisinin bulunmadığını ifade eden Öğüt, “1999 depremi Ağustos ayında yani yaz ayında oldu. 1766 Orta Marmara fay parçalarına yaşanan mayıs ve ağustos ayındaki depremler yaz mevsiminde yaşanmıştı. Gerek kış mevsimi gerek yaz mevsimi, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde her mevsimde deprem olabilir yani normal bunlar.  Bu deprem 639 atom bombasına eş değer yıkım gücüne sahip bir depremi yaşadı bu bölge. Anadolu coğrafyasının yüzde 67’si çok büyük darbe aldı. Orada küçük fayların üzerine bile belirli basınç yüklendi” diye konuştu. 

Depremler fayın derinliğine bağlı olarak gerçekleşir

Mevsimlerin fay hareketliliği ile ilgisinin olmadığını belirten Öğüt, “Yer bilimi ile gök bilimi arasında bir etkileşim yoktur. Gök bilimi ve yer bilimi birbirinden çok farklıdır. Gökte yaşanan hadiseler, sis, yağmur, kar, gezegenlerin depremle ilgisi yoktur. Depremler yerin 5 ila 7, 8 kilometre bazen ise 15 kilometre özellikle fayın derinliğe bağlı olarak gerçekleşir. Yer kabuğun kalınlığı ortalama 30 km’dir ve fayların derinliği 20 ila 22 km kadar inmektedir” dedi. Öğüt, “Kar yağışı veya her hangi bir hava olayının depremle ilişiği yoktur. 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gecede kar yağması denk gelişti. Ayrıca havada bulutların alçak olduğu zamanda sokak lambalarının ışığı ya da yöredeki ışık yoğunluğu buluta yansıyarak kırmızımsı, mavimsi gibi renk oluşturur. Keza aynı şekil ışık yoğunluğu kar taneleri ile etkileşime geçti an hafif kızılımsı renk oluşturur” ifadelerine yer verildi. 

Kar yağışı bize depremi hatırlattı

Karın kendilerine depremi hatırlattığını belirten Hüseyin Işık, "Deprem bölgesinde olduğumuz için kar yağdığında haliyle bize depremi hatırlatıyor. Rabbim bir daha yaşatmasın. Çünkü dün yaşanan depremde de aynı korku ve hissi yaşadık. Kar rahmettir, berekettir. İnşallah yağan kar, hastalıkları da ortadan kaldırır diye ümit ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kar da yağacak depremde olacak 

Karın yağmasını dört gözle beklediklerini kaydeden Bilal Beyhatun, "Allah'ın bereketini yağdırdığı için hamd ediyoruz. İnşallah hastalıklardan da kurtuluruz. Geçen depremle birlikte kar yağdığı için insanlar psikolojik anlamda sıkıntı yaşıyor ama korkmamamız lazım. Kar yağacak, depremde olacak çünkü her şey Allah'tandır" diye konuştu. Haber-Foto: Hatice Yetmen