- Haberler
- Video Haber
- Malatya'nın cenneti nasıl zifte dönüştü? Herkesin gittiği o dere artık zehir saçıyor
Malatya'nın cenneti nasıl zifte dönüştü? Herkesin gittiği o dere artık zehir saçıyor
Malatya'nın bir dönem binlerce kişiyi ağırlayan doğa harikası Şahnahan Deresi, Organize Sanayi Bölgesi'nden (OSB) gelen kimyasal atıklar nedeniyle çevre felaketinin merkezine dönüştü. Simsiyah akan su ve çevreye yayılan ağır koku halk sağlığını tehdit ediyor.
Yeşilyurt ilçesinin incisi, eski günlerin huzur durağı Şahnahan Deresi, şimdilerde adeta bir "çevre katliamı" ile can çekişiyor. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların arıtılmadan dereye bıraktığı iddia edilen zehirli atık sular, dereyi zift rengine boyarken, bölgeyi de yaşanılamaz hale getirdi.
Eskiden Balık Tutulurdu, Şimdi Sivrisinek Bile Konmuyor!
Bir zamanlar Malatyalıların serinlemek için girdiği, suyunu içtiği ve tarım arazilerini suladığı Şahnahan Deresi’nde doğal yaşam tamamen durma noktasına geldi. Kimyasal kirlilik nedeniyle derede balık nesli tükenirken, ağır kokudan dolayı çevrede durmak imkansızlaştı. Eskiden binlerce misafiri ağırlayan mesire alanı, bugün sadece çevreye yayılan pis koku ve atıklarla anılıyor.
Bölgede Hastalıklar Artıyor
Konuyla ilgili Şahnahan Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Saadet Partisi Malatya İl Başkanı Av. Hamza Paşahan, durumun sadece bir çevre kirliliği değil, aynı zamanda ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.
Fabrikalar kirli suyu arıtmıyor
Paşahan, yaptığı açıklamada, “Kıymetli hemşehrilerim, bugün Şahnahan mahallemizdeyiz. Yıllar önce ailelerimizle, dostlarımızla güzel vakitler geçirdiğimiz, hatıralar biriktirdiğimiz Şahnahan mesire alanındayız. Ancak görüyoruz ki bugün bu alan ne yazık ki kullanılamaz durumda, adeta içler acısı bir vaziyettedir. Sadece görüntüsü değil. Hissedilen ağır koku da bu tablonun en acı tarafıdır Bölgeyi saran bu koku, hem yaşam kalitesini düşürmekte hem de vatandaşlarımızı ciddi şekilde rahatsız etmektedir. Bunun sebebi açıktır. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bazı fabrikalardan arıtılmadan dereye bırakılan atık sular. Bu durum yalnızca mesire alanını değil; tarım arazilerimizi ve en önemlisi halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bölgede ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşılmaktadır. Buradan açık bir çağrıda bulunuyorum: Valiliğimiz, belediyemiz, DSİ ve tüm siyasi partilerimiz. Gelin, bu sorunu birlikte çözelim. Bu kilidi birlikte açalım. Şahnahan Mesire Alanı’nı yeniden halkımızın nefes aldığı, temiz havasıyla ve doğal güzelliğiyle anılan bir yaşam alanına dönüştürelim. Selam ve saygılarımla” ifadelerini kullandı.
Şahnahanda adıyamanlı çok onlar da her şeyde zehirlenmez bağışıklıkları güçlüdür
Fakirin yaşamaya hakkı yok hep güçlü haklı kocaman bir tarım bölgesi belediyenin vurdumduymazlığı sayesinde zehir soluyup o kadar vatandaşın tarım arazisi rezil rüsva bir durumda sanki Dilek Şahnahan hak ediyor adamların sesi bile çıkmıyor gerçi çıksa ne yazar başımızdaki idarecilerde oraları görüp engellemeye çalışacak karaktere sahipler mi liyakatsiz kişileri seçip başımıza getirirsek az bile
Bakmadan Geçme