Malatya ders almadı!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Önal, 2020 yılında Sivrice'de yaşanan 6, 8 büyüklüğündeki depremin Malatya'ya zarar verdiğini ancak Malatya'nın bundan ders almayarak 6 Şubat depremlerinde çok büyük maddi ve manevi hasara uğradığını söyledi. 

Malatya ders almadı!

2020 yılında Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki depremlerde zarar gören Malatya’da onarım çalışmaları devam ederken, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerle ağır hasar alıp yıkıma uğradı. Elazığ depremi sonrası yeterli derecede tedbir alınmayan kent Kahramanmaraş merkezli depremde büyük zarara uğradı.  

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya’da Sivrice depremlerinden ders alınmadığını ve bunun da 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde ağır hasara yol açtığını sosyal medya hesabından açıkladı.

Önal, “24 Ocak 2020 de Sivrice'de olan 6,8 büyüklüğündeki deprem 85 km uzunluğunda yüzey kırığı ve 30 cm de yanal atım oluşturdu. Yürüyerek iki meslektaşımla birlikte yüzey kırıklarını zaman zaman -18 derecede izledik. Hazar gölünden Tekederesi-Şiroçayı birleşim yerine kadar yüzey kırıklarını net olarak izledik. Bu alandan sonra yüzey kırıkları bitti. Malatya ve Elâzığ’ı etkileyen bu deprem maddi ve manevi büyük zarar verdi. Elâzığ bu depremin negatifliklerinden Fırat Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü ve TOKİ desteği ile gelecek yıllarda olacak depremden korunmak için eski yapıları sağlam zeminlere taşıyarak halkını güvenceye aldı. Malatya bundan ders aldı mı? Almadı. 6 Şubat 2023 depreminden çok büyük maddi ve manevi zarar gördü. Demek ki liyakat çok önemliymiş” ifadelerine yer verdi.