Malatya'da yapılan araştırma gerçeği ortaya çıkardı! Çiğ Sütten Geçiyor
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seval Cing Yıldırım, Malatya'da farklı bölgelerden topladığı 122 çiğ süt örneğini inceledi. Yıldırım, Üropatojenik E.coli bakterilerinin çiğ süt yoluyla sindirim sistemine girip belirti vermeden üriner sisteme geçmesi sonucu gıdayla bulaşan idrar yolu enfeksiyonlarına (GİYE) sebebiyet verebileceğini ifade etti.
122 Örnek Toplandı
Yıldırım, yaptığı çalışmada Malatya genelinde 122 çiğ süt örneği topladı. Yıldırım, toplanan örnekler moleküler analizler sonucunda her üç süt örneğinden birinde çoklu antibiyotik direnci taşıdığını vurgulayarak, virülans genleriyle zenginleşmiş Üropatojenik E. coli (UPEC) bulunduğunu tespit ettiğini açıkladı.
Çiğ süt yoluyla sindirim sistemine geçiyor!
Yıldırım, Üropatojenik E.coli bakterilerinin çiğ süt yoluyla sindirim sistemine girip belirti vermeden üriner sisteme geçmesi sonucu gıdayla bulaşan idrar yolu enfeksiyonlarına (GİYE) sebebiyet verebileceğini ifade etti.
Yapılan bu çalışmayla klasik gıda enfeksiyonlarından farklı semptomsuz taşıyıcılıkla başlayabilen sindirim yoluyla üriner sisteme ulaşan yeni bir enfeksiyon modelini çiğ sütte tespit ettiklerini belirten Yıldırım, bu tür enfeksiyonların özellikle kadınlarda, yaşlı bireylerde ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde daha sık görüldüğünü ve gıdayla bulaşan idrar yolu enfeksiyonlarının, klasik gıda zehirlenmeleri gibi ani belirtiler göstermediği için çoğu zaman fark edilmeden ilerleyebileceğini belirtti.
Bakmadan Geçme