Malatya'da yapılan araştırma gerçeği ortaya çıkardı! Çiğ Sütten Geçiyor
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seval Cing Yıldırım, Malatya'da farklı bölgelerden topladığı 122 çiğ süt örneğini inceledi. Yıldırım, Üropatojenik E.coli bakterilerinin çiğ süt yoluyla sindirim sistemine girip belirti vermeden üriner sisteme geçmesi sonucu gıdayla bulaşan idrar yolu enfeksiyonlarına (GİYE) sebebiyet verebileceğini ifade etti.
İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seval Cing Yıldırım tarafından yürütülen ve Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi tarafından desteklenen “Çiğ Süt Örneklerinde Escherichia coli Prevalansının ve Üropatojenik E. coli (UPEC) Virülans Genlerinin Araştırılması” başlıklı çalışmada, Malatya’da farklı bölgelerden toplanan 122 çiğ süt örneklerinin antibiyotik dirençli ve üropatojenik Escherichia coli’nin (UPEC) varlığının bulunduğunu tespit etti.
Mikrobiyolojik riskler taşıyabilir
Elde ettiği bulgular sonucunda çiğ sütün yalnızca gıda güvenliğini değil, aynı zamanda halk sağlığı açısından da mikrobiyolojik riskler taşıyabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Seval Cing Yıldırım, “Riskler arkasında, hayvancılıkta uzun süreli ve kontrolsüz antibiyotik kullanımı, farklı çiftliklerden gelen sütlerin aynı tanklarda toplanarak mikrobiyal çeşitliliğin artması, çevresel etmenlerle bakterilerin genetik yapılarında meydana gelen adaptasyonlar ve modern üretim zincirinin bu mikroorganizmaların yayılımını kolaylaştırması gibi unsurlar yer alıyor. Tüm bu faktörler çiğ sütü görünürde doğal bir ürün olmasına rağmen hastalık yapıcı genetik özellikleri taşıyabilen mikroorganizmalar için elverişli bir ortam haline getiriyor” diye konuştu.
Bakmadan Geçme