Malatya'da üreticinin endişesi 'Maliyet artışı'!..

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını üreticinin eline 13,5 lira geçecek şekilde belirledi. Karara ise süt üreticileri tepki göstererek, rakamın yeterliği olmadığını, üreticinin üretimden uzaklaştığını söyledi. Yem maliyetinin yüksek olduğunu belirten üreticiler, 'Yem fiyatları ve diğer maliyetler de yerinde kalmalı. Süt fiyatı artmadan yem fiyatları, ham madde ve diğer maliyetler artacak. Bu fiyatlar arttıktan sonra süt fiyatının artmasının ne kıymeti var' dedi.

Malatya'da üreticinin endişesi 'Maliyet artışı'!..

Çiğ sütte zam sonrası 'maliyet artışı' endişesi!

Yeni yılın gelmesiyle her sektörü etkileyen gider kalemleri zamlandı. Türkiye’de yaşanan enflasyonun fazlasıyla etkilediği sektörlerden biri yine süt üreticileri oldu. Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye satış fiyatının 22 Ocak( dün ) 2024'ten geçerli olmak üzere, üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek şekilde belirlenmesine karar verdi. Çiğ sütte zam sonrası üreticiyi, 'maliyet artışı' endişesi sardı. 

Sektörde istikrar tutturulamıyor

Ulusal Süt Konseyi, dünden itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3J2 protein içeriğine sahip çığ inek sütü tavsiye satış fiyatım, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde 13,5 lira olarak belirledi. Üreticiler ve sanayiciler tarafından beklenenin altında kalan bu rakamın yanı sıra fiyatın geç açıklanması da üreticiyi bir hayli zora soktu. Her yıl geç açıklanan fiyatlar sebebiyle sektörde bir istikrar tutturulamıyor ve bu durum da ilerleyen süreçte sektöre ciddi zararlar veriyor.

Üreticinin ayakta kalması çok zor

13,5 lira çiğ süt referans fiyatına tepki gösteren üreticiler, Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatına sanki yüzde 17,5 oranında bir artış yapmış gibi gösterdiğini, bunun kesinlikle doğru olmadığını vurgulayarak, “Çiğ süt fiyatına yüzde 17,5 oranında bir artış yapılmadı. Çiğ süt fiyatı zaten 12,5 liraydı. Sadece 1 TL artış yapıldı. Çiğ süt destekleri en azından 1,5 liraya çıkarılmalı, üreticinin mağduriyetinin giderilmesini gerekiyor. Bu fiyatlar ile üreticinin ayakta kalmasının çok zor” ifadesini kullandılar.

Ne üretici memnun ne de tüketici

Üreticiler, yem fiyatları ve diğer maliyetlerin yerinde kalması gerektiğini vurgulayarak, “Süt fiyatı artmadan yem fiyatları, ham madde ve diğer maliyetler artacak. Bu fiyatlar arttıktan sonra süt fiyatının artmasının ne kıymeti var. 1 litre süte karşılık 1,5 kg yem alınamıyorsa üretici ürettiği sütten zarar etmektedir. Çiğ süt üreticisi maliyet artışları nedeniyle sorun yaşarken sanayici de işlenmiş sütü litre fiyatının farklı marketlerde iki katına satmakta, üreticiden çıkan ürün yüzde 100’ün üzerinde zamlı fiyatla tüketiciye ulaşmaktadır” açıklamasında bulundular.