Malatya'da Kurban Bayramı Krizde: Hayvancılık Sektörü Deprem ve Bağışlardan Darbe..!

6 Şubat depremlerinden büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da yaklaşan Kurban Bayramı öncesi canlı hayvan pazarında durgunluk hakim. Kurbanlıklarını satamadan pazardan eli boş dönen satıcılar, pazardaki durgunluğun sebebini ekonomik sıkıntıların yanı sıra ucuz fiyatlarla yurt dışına yapılan bağışlara bağlıyor.

Malatya'da Kurban Bayramı Krizde: Hayvancılık Sektörü Deprem ve Bağışlardan Darbe..!

Asrın felaketini yaşayan Malatya'da Büyükşehir Belediyesine bağlı Canlı Hayvan Pazarında satışlar yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde durgun geçiyor. Ellerindeki kurbanlıkları satmak için pazara gelen üreticiler, müşteri bulamadan geri dönüyor. Pazarda, hayvanları satamayan üreticiler, durgunluğun sebebini ekonomik sıkıntıların yanı sıra yurt dışı adı altında 3-5 bin TL'ye bağış yapılmasına bağladı. Küçük yaşlardan beri hayvancılıkla uğraşan İmam Hüseyin Torun, Anadolu yerli ırkı danalarını satmak için pazara getirdiğini ancak alıcı bulamadığını söyledi. Kurban Bayramının kesilen kurbanların önce komşuya vermek ve kurban kültürünü yaşatmak olduğunu ifade eden Torun, yurtdışına kurban bağışı yapanlara tepki gösterdi. 

Malatya'da Kurban Bayramı Krizde: Hayvancılık Sektörü Deprem ve Bağışlardan Darbe..!

Depremden sonra kurban unutuldu

Küçük yaşlardan beri hayvancılıkla uğraştığını belirten İmam Hüseyin Torun, kendisine ait üç adet Anadolu yerlisi ırkı danayı pazara getirerek satmak istediğini belirtti. Her bir dana için 110 bin TL talep eden Torun, talep olması durumunda fiyatı 100 bin TL'ye indirebileceğini ifade etti. Yıllardır hayvancılıkla uğraştığını belirten Torun, "Ben yıllardır bu işin içindeyim. Bu sene Allah nasip etti üç tane danamı satmaya getirdim. Kaç saat oldu ne gelen var ne giden. Malatyalı depremden sonra kurbanı da unuttu. Bu bağış olayı yüzünden Malatya'da bu bayram fakirlerin kursağından et geçemeyecek. Vatandaşlarımız önceliği komşu ve akrabalarına vermeliler" dedi.

Malatya'da Kurban Bayramı Krizde: Hayvancılık Sektörü Deprem ve Bağışlardan Darbe..!

Satışlar hayal kırıklığı 

Kurbanlık düvelerini satışa getiren başka bir üretici de pazardaki durgunluktan şikayet ederek, hayvanlarının ellerinde kaldığını söyledi. Depremin ardından Malatya'daki ekonomik ve sosyal yapının değiştiğini belirten üreticiler, Kurban Bayramı öncesinde yaşanan bu sessizliğin kendileri için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu dile getirdi. Pazardaki bu sessizlik, üreticilerin ekonomik açıdan zor durumda olduğunu ve kurbanlık hayvan satışlarının beklenenin çok altında kaldığını ortaya koyarken hayvan üreticileri yardımlaşmada önceliğin depremzede komşulara verilmesini istedi.