Malatya'da kitap okuyana bisiklet

Malatya'da, Kütüphane Haftasının 60'ncı yıl dönümü nedeniyle program düzenlendi. Programda İl Halk Kütüphanesinde en çok kitap okuyan öğrencilere hediyeler verildi. 

Malatya'da kitap okuyana bisiklet

Asrın felaketinde büyük yıkımların yaşandığı Malatya'da, 25-29 Mart Kütüphane Haftasının 60'ncı yıl dönümü nedeniyle Malatya İl Halk Kütüphanesinde kutlama programı düzenlendi. Malatya Valisi Ersin Yazıcı, kurum müdürleri ve  İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muzaffer Tekin'in katıldığı programda kütüphaneciliğin önemine vurgu yapıldı. Program sonunda İl Halk Kütüphanesinde en çok kitap okuyan öğrencilere hediye bisiklet verildi.

Bilgi en büyük güç

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, konuşmasında, “Bilginin, Kitap okumanın en büyük güç olduğunu biliyoruz. İster bunu biz yapay zekâ olarak kullanalım. İster yurt dışından teknolojinin bütün imkânlarını kullanalım ya da kullanmayalım. Bir kâğıt parçasından alalım, ya da işte bir robottan, ya da bu işlerle ilgili görevlendirilmiş birilerinden veya teknolojik ürünler alalım. Ama sonuç itibariyle bir tane gerçek var. Bilgi güçtür. Bilgiye bir şekilde ulaşmamız lazım. Ele geçirmeniz lazım. Bilgiyi ele geçirdiğinizde güçlü olan, hakim olan, yönetecek olan, orada öne çıkacak olan sizsiniz. Bilgiye ulaşmanın yolları teknolojiyle birlikte değişmiş olabilir. Bu mekânda bizim de çocukluğumuzda geldiğimiz, o tozlu, raflardan alıp çok zaman harcayıp ulaştığımız öğretmenlere de kızdığımız işte bizi bu kadar yoruyorlar diye. Bu mekânlar değişti, modernleşti, çağı yakalıyoruz, yakalamak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Kitabın yeri apayrı

Kütüphanelerin bilgi kaynağımız olduğunu söyleyen Yazıcı, "Kitaplarımızın yoğun olarak bulunduğu ve bilgiye ulaştığımız her çeşit bilgiye ulaştığımız kaynaklarımızı her kâğıtlar marifetiyle, kitaplar marifetiyle hem de şimdi teknolojik ürünleri kullanarak ulaştığımız mekânlar. Kültür ve Turizm Bakanlığımız çağa uygun olarak yeniden yapılandırıyor. Dolayısıyla kitabın yeri apayrı. İster tabletten okuyun, ister bilgisayarınızdan okuyun, ama mutlaka okuyun. Mutlaka o kâğıttan dünyaları keşfetmeniz lazım. Onun zevkini, hazzını yakaladığınız an, ister bizzat tozu sayfaları çevirerek yapın. İsterse bazı yaşlıların ifadesiyle şöyle göz kaydırarak yapın. Hangisini kullanırsanız" dedi.

Türkiye 86'ncı sırada

Türk milletinin kitap okumak mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Yazıcı, "Birleşmiş Milletler yaklaşık 10 yıl önce iki yüz civarında ülkede okuma oranlarıyla ilgili bir araştırma yapmış.   En çok kitap okuyan toplum Japonya, yılda 25 kitap okuyor. Şimdi biz niye az kitap okuyoruz dediğimizde en temel mazeretimiz şu olarak söylenir. Efendim işte bu telefonlar, tabletler çıktı. O yüzden biz az okuyormuşuz, deniyor. Büyükler, küçükler, gençler, çocuklar hepimiz böyle ilk bahanelerden bir tanesi. Bunlar işin ilginç tarafı. En çok bu elektronik aletleri kullanan millet hangisi? Japonlar. En çok kitap okuyanlar da Japonlar. 2'nci sırada Finliler geliyor. Yılda 17 kitap okuyor o 200 ülke içerisinde Türkiye 86'ncı sırada. Kütüphaneler haftasında çok kitap okunan, dünyada birinciliği almış bir Türk Milletini arzu ettiğimi, bu günleri rabbimin bana göstermesini ümit ettiğimi ifade ederek hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum" açıklamalarında bulundu.Malatya'da kitap okuyana bisiklet

Teknoloji, kütüphaneciliği geliştirdi

İl Halk Kütüphanesi Müdürü Muzaffer Tekin ise, kütüphanelerin önemine değinerek; “Kütüphanelerin bilgi kaynaklarını düzenlenmesi, korunması, erişime açılması ve geleceğe aktarılması yönünde önemli bir görevi vardır. Bu görev geçmişten günümüze kadar devam etmiştir. Eski zamanlarda kütüphaneler tıpkı günümüzde olduğu gibi, kitapların, el yazmalarının, haritaların ve diğer belgelerin korunmasından sorumluydu. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle kütüphaneler daha işlevsel hale gelmiştir. Gelişen teknoloji sayesinden kütüphanelerin daha verimli halde kullanılması için bir araç olarak ortaya çıktı. Gelecekte kütüphanelerde yapay zeka kullanım alanları bilgi ihtiyacının hızlı ve güvenli bir şekilde gidermek, kütüphane kaynaklarını tanıtmak ve kaynak arama süresini hızlandırmak olacaktır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında 100 kütüphane açma hedefine ulaşan Bakanlığımız, 2024 yılında yapay zeka destekli 100 akıllı kütüphane açma gayretindedir. Sesli Kitap, e-kitap ve akıllı otomasyon sistemli  olarak hizmete açılacak olan ilim yuvaları hem kitapseverlere hem de akademi dünyasına yeni bir soluk getirecektir ”diye konuştu.