Malatya'da ilk adım atıldı: Çadır dönemi bitiyor…
Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit'in seçim vaatlerinden olan Taziye Evi projesi hayata geçiyor. İlk taziye evinin temeli Çilesiz Mahallesi'nde dualarla atıldı.
Malatya’da sosyal belediyecilik anlayışıyla önemli bir adım daha atıldı. Yeşilyurt ilçesi Çilesiz Mahallesi’nde Malatya’nın ilk örnek modern taziye evi projesinin temeli düzenlenen törenle atıldı. Hayırsever desteğiyle hayata geçirilen projeye, 25 ve 26. Dönem AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara sponsor oldu. Hayata geçirilen projeye Mahmut Boynukara’nın adı verildi.
Törene AK Parti Milletvekili Abdurrahman Babacan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, AK Parti İl Başkan Vekili Naci Şavata, AK Parti Yeşilyurt İlçe Başkanı Ramazan Yaylacı, Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, İl Müftüsü Ramazan Dolu, Boynukara ailesi mensupları, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“Türkiye'nin en güzel yeri Malatya'ydı”
Taziye evinin temel atma töreninde konuşan Mahmut Boynukara’nın yakını Fatih Boynukaya, Taziyeler insanların bir araya gelebildiği nadir ortamlardan biridir. Bu vesileyle bölgemizin ihtiyacı olan modern nezih taziye evlerinin ilkinin temelini atmaktan gurur da olsa bir gurur sevinç duyuyoruz. Rahmetli Mahmut abim için dünyanın en güzel yeri Türkiye'ydi. Türkiye'nin en güzel yeri Malatya'ydı. Malatya'nın en güzel yeri Çilevsiz'di. Buralardı. Bundan dolayı da özellikle bu noktada burada yapılması bizim için ailemiz için çok kıymetliydi” dedi.
“2 yılda Malatya’yı ayağa kaldıracağız”
Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit, seçim öncesi verdikleri sözleri bir bir yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. "Biz 31 Mart seçimlerinden önce şunu söyledik: 2 yılda Malatya’yı ayağa kaldıracağız. Birileri bu sürecin 10 yıl süreceğini düşünüyordu ama biz devletimizin organizasyon gücüne, Cumhurbaşkanımızın iradesine ve bakanlıklarımızın donanımına güveniyorduk" şeklinde konuştu.
Sadece konut değil, spor, kültür, eğitim ve tarih alanında da şehri ayağa kaldırdıklarını belirten Geçit, Bal Ligi’nde şampiyon olan Yeşilyurt Belediyespor’un başarısının, şehrin birlik ihtiyacını ortaya koyduğunu söyledi.
Geçit, sosyal belediyecilik kapsamında yeni bir taziye evi projesini de hayata geçirdiklerini belirterek, “Malatya’da çadırlarda taziye kabulü artık sona eriyor. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa inşa edeceğimiz bu örnek taziye evi, 510 metrekarelik alanıyla önemli bir ihtiyacı karşılayacak” dedi.
Şantiyeleri Dolaşmak İsterseniz, Bir Ay Yetmez
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, depremin ardından vatandaşlar kalıcı konutlarına ve iş yerlerine kavuşana kadar durmaksızın çalışacaklarını belirterek, “Geldiğimiz günden bu yana gece gündüz demeden sahadayız. Bu şehri 2 yılda ayağa kaldıracağız dediğimizde inanmayanlar oldu. Ama biz TOKİ ve Emlak Konut tecrübemizle devletin organizasyon kabiliyetine güveniyorduk” ifadelerini kullandı.
Bugün itibariyle 101 bine yakın konutun ihalesinin yapıldığını vurgulayan Er, “80 bin hak sahibi vardı ama biz 101 bin konutluk planlama yaptık. Malatya merkezde 78 noktada, kırsalda ise 970 lokasyonda şantiye kurulmuş durumda. Beydağı’ndan bakınca vinçlerin sayısını saymak zor. Araçla bütün şantiyeleri dolaşmak isterseniz, bir ay yetmez” diye konuştu.
Altyapı çalışmalarının da hızla devam ettiğini belirten Er, vatandaşların en çok tozdan ve kazılardan şikâyet ettiğini ifade ederek, “2026 yılına kadar bu süreci büyük ölçüde tamamlamayı hedefliyoruz. Geçici zorluklara katlanacağız ama Malatya’nın geleceği için bu çalışmalar şart” dedi.
Taziye evlerine de değinen Başkan Sami Er, sosyal belediyecilik anlayışıyla bu konuyu önemsediklerini söyledi. “Artık bu çadır görüntüleri Malatya’ya yakışmıyor. Yeni yapılacak her camide çok amaçlı salonlar ve taziye evleri olacak. TOKİ ile görüşmeler yaptık, rezerv alanlara da bu yapılar kazandırılacak. Ayrıca ilçe belediyelerimizle birlikte mevcut camilerde de bu eksikliği gidermek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.