Malatya'da enkaz kaldırmak paralı

6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya'da birçok yapı ağır hasar aldı. Yeşilyurt ilçesi Tecde Mahallesi Menevşe Sokak'ta bulunan bazı evlere ağır hasar aldığı için yıkım kararı verildi. Evler, Ağustos ayında bir firma tarafından yıkıldı, ancak yıkımın üzerinden 90 gün geçmesine rağmen enkazlar bir türlü kaldırılmadı. Mahalle sakinlerinin iddiasına göre yıkımı yapan firma, enkazın kaldırılması için vatandaştan para 45 bin TL para istedi. Duruma tepki gösteren mahalleli, yıkım firması hakkında şikayette bulunacaklarını dile getirdiler.

Malatya'da enkaz kaldırmak paralı

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden ağır şekilde etkilenen Malatya’da, binlerce bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Şehir merkezinde ve ilçelerde yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürerken bazı bölgelerde molozların yerinde durması tepkilere yol açıyor. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Tecde Mahallesinde bulunan Menevşe Sokakta, görevli olan bir firmanın yaklaşık üç ay önce evleri yıktığı, molozların bir kısmını kaldırdıktan sonra gerisi için depremzedelerden 45 bin TL istediği iddia edildi. Mahallede bulunan bazı evlerin molozlarının kaldırılıp, kendi evlerinin molozlarının kaldırılmamasına tepki gösteren vatandaşlar, durumu mahkemeye taşımayı düşünüyor.

Vatandaştan para talep edildi

Vatandaşlar, Tecde Mahallesi Menevşe ve Kaside Sokak arasında kalan evler yıkıldı. Kaside sokağında rampa olmasından dolayı sokaktaki enkazın kaldırılması durumumda alt sokakta enkazın kalacağını belirterek, çözüm bulunmasını istediler. Çocukların moloz üstünde oynadıklarını ve sağlıklarının tehlikede olduğunu belirten vatandaşlar şunları söyledi: “Tecde mahallesi Menevşe Sokakta yapılan yıkım çalışmaları sonrası enkaz kaldırma çalışmaları durdu, arsa sahipleri ve mahalleliler mağduriyet yaşıyor. Bitişik evlerden birkaç tanesinin enkazı kaldırıldı ancak diğerleri hala yerinde duruyor. Bunun üzerine mahalle sakinleri, enkaz kaldırma şirketi olan firmaya “Neden enkazları kaldırmıyorsunuz? “diye sorduklarında, biz para ile kaldırıyoruz deyip 45 bin TL para istediler. Kaldırdıkları molozların parasının ödendiğini söyleyip vatandaştan ekstra para talep edildi. Mahallelilerden bazıları bunun üzerine gerekli birimlere dilekçe ile şikâyette bulunmuş ancak şirket bu kez yola sıfır bırakmışız başka bir şey yapmayacağız diyerek çekildi. Mahalle rampalı olduğundan hasarlı evler yıkıldığı esnada yol ile zaten sıfırlanmış oluyor ancak enkaz yerinde kalıyor ve alt mahallenin yol kenarında ise enkaz tepelikleri belirgin şekilde duruyor. Çocuklar üzerine çıkıyor ve sağlıklarını tehdit ediyor ayrıca mal sahipleri mağdur ediliyor. Enkazın kaldırılmamasıyla ilgili mahkemeye başvurulacak.”