Malatya büyük deprem yaşar mı?

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerde Malatya'da 7 ve üzeri deprem üretebilecek fay kalmadığını, yaşanan artçı depremlerin stres transferlerinden dolayı yaşandığını ve oluşabilecek en büyük artçının 5 büyüklüğünde olabileceğini söyledi. 

Malatya büyük deprem yaşar mı?

6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından Malatya’da ve çevre illerde depremin üzerinden 11 ay geçmesine rağmen 4 ve 5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Malatya’da yaşanan depremlerin stres transferinden kaynaklandığını belirtti. 

Malatya büyük deprem yaşar mı?

Öğüt, son zamanlarda Adana, Malatya ve Kayseri’de meydana gelen depremler ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Adana’da son günlerde Aladağ bloğu içerisinde birtakım depremler olmaktadır, Adana-Osmaniye-Maraş bloğu ve Kayseri bloğu saat yönünde dönme davranışı gerçekleştirirken kuzeyden ve güneyden bu bloğa baskı uygulanmaktadır, bu iki blok arasında kalan Aladağ bloğunda bulunan D-B doğrultulu normal düşey ve ters bindirme kısa parçalarda 4,0 ilâ 4,9 arasında depremleri oluşturmaktadır. Bu Bloğu kesen blok sınır fayı Kozan-Savrun, orta Anadolu fay sisteminin Ecemiş segmenti ve Sarız fay zonu genel anlamda çok büyük deprem üretemez. 

Malatya büyük deprem yaşar mı?

Kayseri bloğunu çevreleyen Sarız fay zonu ve orta Anadolu fay sisteminin kayma hızı çok düşük ve bir-çok parçadan oluşmaktadır. Özellikle Şarkışla ve Erkilet arasındaki fay parçalarında "creep(sürünme)" devam ederek büyük deprem üretecek yamulma deformasyonu oluşmamaktadır. Bu fay sisteminde bulunan fayları komple tek seferde kıracak baskı yani basınç oluşmamaktadır.
Malatya’da 6 Şubat 7,6'lık deprem sonrası 7 ve üzeri deprem üretebilecek fay parçası kalmadı. Yeşilyurt, Doğanyol, Akçadağ, Doğanşehir ve Yeşilyurt Çelikhan arasında 4,0 ilâ 5,0 arası depremlerin olması anormal bir durum değildir, çünkü; bölgelere uygulanmış 2.5+2.5=5 bar stres transferi olmuştu yanı başınç(baskı) uygulanmıştı.
Çelikhan, Pütürge yöresinde depremlerin bi diğer ana nedeni alttan kuzey yönlü 25mm/yıl üstten 16mm/yıl hız ile bu bölgeye hem Arabistan hem Malatya-Elazığı-Tunceli-Bingöl bloğu baskı yani ( basınç ) uygulamakta bu basınca ek olarak Adana-Osmaniye-Maraş bloğunun dönme davranışı sonucunda baskı uygulamaktadır.
Bu bölgede 4,0 ilâ 5,1 arası depremlerin çoğu gerilim transferi sonucunda olmaktadır ve artçı depremlerdir.” İfadelerine yer verdi.