- Haberler
- Video Haber
- Lahmacun tarifinin 5 bin yıllık yolculuğu! Babil'den Malatya Sofralarına Uzanıyor
Lahmacun tarifinin 5 bin yıllık yolculuğu! Babil'den Malatya Sofralarına Uzanıyor
Lahmacunun kökeni Babilliler medeniyetine kadar dayanıyor. 17. Yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatnamesinde 'lahm-ı acinli börek' yer alan bu lezzet, yıllar içinde Malatya mutfağında yer edinerek evlere, pide fırınlarına kadar tercih edilen bir yemek haline geldi. İşte iyi bir lahmacunun sırrı…
Kimi yerlerde “Türk pizzası” olarak bilinen lahmacunun yaklaşık olarak 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğu biliniyor. “Lahmacun ne zaman bulundu?” veya “Lahmacun nereye ait?” sorularına net ve tek bir yanıt vermek mümkün olmuyor.
Pek çok farklı kaynakta karşımıza çıkan lahmacunun kökeni Babilliler medeniyetine kadar dayanıyor. 17’nci yüzyılda Evliya Çelebi tarafından yazılan Seyahatname ’de bu lezzet, “lahm-ı acinli börek” (hamur kıvamında yoğrulmuş etli börek) olarak kendine yer buluyor. Yıllar içinde Malatya mutfağına tamamen uyum sağlayarak hem evlerde hem de özel sofralarda sıkça tercih edilen bir yemek hâline geldi.
Bakmadan Geçme