Kayısı olmazsa olmazımız

Kayısının Toprak Mahsulleri Ofisleri (TMO) tarafından alınması ve kayısının alan bazlı desteklenmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Ziraat Odası İl Koordinasyon Başkanı Yunus Kılınç, 'Fındığın taban fiyatını her yıl TMO nasıl belirleniyorsa ve bu ürünleri TMO nasıl satın alıyorsa Malatya'mızda yetişen kayısının da bu imkânlara kavuşmasını, üreticilerimizin daha iyi imkânlara kavuşması olmazsa olmazımız' dedi.

Kayısı olmazsa olmazımız

Malatya Ziraat Odaları olarak haklarını alana kadar mücadeleye hep birlikte kardeşçe devam edeceklerini söyleyen Kılınç, “Tarım Bakanımız bunu ifade ettiler, biz sürekli bu söylüyoruz kayısıda alan bazlı, havza bazlı destek olmazsa olmaz. Bunları nasıl ki fındığa alan bazlı destek veriliyorsa, fındığın taban fiyatı her yıl Toprak Mahsulleri Ofisinde nasıl belirleniyorsa ve bu ürünleri TMO bu ürünleri nasıl satın alıyorsa Malatya’mızda yetişen kayısının da bu imkânlara kavuşmasını, üreticilerimizin daha iyi imkânlara kavuşması olmazsa olmazımız. Malatya Ziraat odaları olarak bu haklarımızı alana kadar biz mücadelemizde hep birlikte kardeşçe devam edeceğiz. Yani üretimde olmazsa olmazlardan biri alan bazlı destek. Siz Malatya’da kayısı üretilirken, başka şeylere alan bazlı destek vermekle üreticimizi rahatlatamazsınız. Bunun için biz mücadelemize devam edeceğiz. Sayın Tarım Bakanımıza anlattığımız gibi tüm siyasilere bu seçim sürecinde hangi partiden olursa olsun ilçelerimizle, üreticilerimizle bir araya gelerek, tüm siyasilere tek söyleyeceğimiz hakkımız olan alan bazlı desteğin kayısıya verilmesini ve Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alımını yapmasını, çiftçilerimizin yıllarda ertelenen borçlarının faizlerinin silinip anaparalarının 5 yıla bölünmesini, sürekli deklare edip bu müjdeleri kendilerinden bekleyeceğiz” diye konuştu.

TMO taban fiyat belirlesin

Fındıkta olduğu gibi kayısıya alan bazlı desteğin verilmesi ve üreticilere daha iyi imkânların sunulmasını isteyen Kılınç, “TMO tarafından taban fiyatın belirlenmesinin, üreticilerin ürünlerinin ucuza satılmasına engel olacak bu imkânla üreticilerimiz bankadan kolaylıkla kredi çekebilecek. Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alımına başlaması için önce alt yapısının, depolarının olması lazım. Malatya’ya lisanslı depo yapılacağı sözü verildi. Bunu iki yıldır bekliyoruz ama Tarım Bakanımızın vermiş olduğu söze binaen bu yıl için lisanslı deponun yapılması ve gelecek sezonda Toprak Mahsulleri Ofisinin kayısı alacağının sözünü verdi. Biz de bunun peşini bırakmayacağız. Fındıkta olduğu gibi kayısıda da taban fiyat belirlenecek. Üretici malını götürüp piyasada 3-5 kuruşa satmayacak. Toprak Mahsulleri Ofisi bunları numaralandırıp fiyat açıklayacak. Fındıkta olduğu gibi bu fiyattan kayısı alınacak dediği zaman artık birkaç esnaf çiftçimizin malını yarı fiyatına eline almayacak. Üretici bu fiyat belirlemesi ile elindeki ürüne göre bankadan kredi çekebilecek” ifadelerinde bulundu.