'İstişare kültüründen uzağız'

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 6 Şubat depremlerinin yaşandığı Malatya'da, devlet desteğinin görünmesine rağmen yerel koordinasyonun istişare kültüründen uzak olduğuna dikkat çekerek, 'Malatya'da hiçbir şey olmadı. Depremin etkilerini atlattık' diyenlere sitem etti. 

'İstişare kültüründen uzağız'

Depremlerin yıl dönümünde Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen 6 Şubat Depremlerini Anma Programı düzenlendi. Düzenlenen konferansta konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, ‘Devlet desteği görmemize rağmen yerel koordinasyonda istişare kültüründen uzak yapılan işlerin hiç birini benimsemeyen Malatya’da hiçbir şey olmadı. Depremin etkilerini atlattık diyen bir yapıyla karşı karşıya geldik. Biz derdimizi ne kadar söyler, derdimizi ne kadar anlatırsak o kadar destek alırız. İlimiz bir an önce ayağa kalkar. Hatay’dan sonra en fazla yapısal zararı gören ilimiz Malatya’ olduğunu söyledi. 

'İstişare kültüründen uzağız'

Telafisi mümkün olmayan yaralar açtı

6 Şubat depremlerinde telafisi mümkün olmayan yaralar açtığından bahseden Sadıkoğlu, “Tam 1 yıl önce bu saatte 4.17’deki büyük felaketin ardından ikinci kez büyük bir felaketle sarsıldık. 11 ili etkileyen 4 ilimizde ise en yüksek seviyede yıkım ve kayıplara yol açan maalesef telafisi mümkün olmayan yaralar açtı. Özellikle 53 bin insanımızı kaybetmenin vermiş olduğu derin üzüntüyü hissediyoruz yüreğimizde. Felaketler milyonlarca insanımızın hayatını tamamen değişti” diye konuştu.

'İstişare kültüründen uzağız'

Karşı karşıya kaldık

Kahramanmaraş depremlerinde sosyal hayatın yok olma seviyesine geldiğini vurgulayan Sadıkoğlu, “Ekonomik göstergeler düştü demografik yapı bozuldu. Sosyal hayat ise yok olma seviyesine geldi. Binlerce haneye ateş düşerken, şehirlerimizi ana artel ticari aksları, geçmişini bir anda silen ve göçük altında bırakan bir ille karşı karşıya kaldık” ifadelerini kullandı.

'İstişare kültüründen uzağız'

Şehrin tarihi yapısı kayboldu

Sadıkoğlu, şehrin tarihi yapısının kaybolmasının açısını yaşadıklarını, Malatya’da yaşanan depremlerde her dört binadan birinin yıkılmasıyla sonuçlandığına dikkat çekerek, “Şehrin tarihi yapısının kaybolmasının açısını yaşıyoruz. Şehir merkezinde daha önce alışveriş yaptığımız, ticaret yaptığımız daha önce görüş selam verdiğimiz yerlerin tarlaya dönüştüğünü gördük. Özellikle yaşanan depremin sonuçları Malatya’mız da bin 237 vatandaşımızın hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. 36 bin binamız yerle bir oldu. İnsanların nerede yatacağının hesabını yaptığını gördük. 27 bin iş yerimiz tamamen yerle bir oldu. Kullanılmaz hale geldi. Malatya’da yaşanan depremler her dört binadan birinin yıkılmasıyla sonuçlanmış. Ağır hasar vermiş ya da yıkılmak üzere olan bir yapı oluşturmuş. Bir yıl geçmesine rağmen yıkımlar tamamlanmış değil. Teslim edilen konut ve iş yeri henüz yok ama devletin büyüklüğüne inanıyoruz. Umut ediyoruz ki hızlı bir şekilde Malatya’mız önemsenir ve bu anlamda insanlarımız yeniden Malatya’ya döner. 120 bin vatandaşımızı şehrimizdeki konteynerlerde yaşadığını görüyoruz” dedi.

'İstişare kültüründen uzağız'

Hatay’dan sonra Malatya

Sadıkoğlu, 6 Şubat depremlerinde yaşanan sürece sitem ederek, yerel kültürün istişare kültüründen uzak olduğunu belirterek, "Burada bu sürecin içerisinde çok ciddi devlet desteği görmemize rağmen yerel koordinasyonda istişare kültüründen uzak yapılan işlerin hiç birini benimsemeyen Malatya’da hiçbir şey olmadı. Depremin etkilerini atlattık diyen bir yapıyla karşı karşıya geldik. Biz derdimizi ne kadar söyler, derdimizi ne kadar anlatırsak o kadar destek alırız. İlimiz bir an önce ayağa kalkar. Hatay’dan sonra en fazla yapısal zararı gören ilimiz Malatya" dedi. 

Sadıkoğlu, Çevre Şehircilik Bakanlığı’na çağrıda bulunarak, yetkililerden vatandaşların taleplerinin yerinde dinlenmesini istedi.