İşgaliye ücreti alınmasın

Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre, pazarcı esnafın maddi sıkıntı içerisinde olduğuna dikkat çekerek, 'Küçük esnafa ekonomik paketlerden pek fazla bir şey çıkmadı. Onun için virüs başladığı tarihten, biten tarihe kadar belediye, işgaliyeler konusunda esnafımıza yardımcı olsun. Geçmiş dönem borçları varsa bunları silsinler veya ertelesinler' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
İşgaliye ücreti alınmasın

Çin'in Wuhan kentinden başlayarak, dünyayı etkisi altına alan (Covid-19) koronavirüsü ile ilgili pazarlar konusunda da tedbirler alındı ve genelgeler illere gönderildi. Malatya Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Ümit Emre,  oda binasında alınan tedbirlerle ilgili basın toplantısı düzenledi. 

Temel gıda ürünleri satılacak

Emre, pazarda, sadece temel gıda ve hijyenik ürünlerin satılacağını ifade ederek, "Pazarlarla elimize ulaşan genelgede, ticaret bakanlığımızın açıklamış olduğu, 'pazarlarda temel gıda hariç' bunlar sebze meyve ve deterjan ve hijyen malzemeleri hariç diğer satışların durdurulması kararı alındı. Buda konfeksiyon, ayakkabı, bijuteri, hırdavat, oyuncak gibi çok zaruri olmayan ihtiyaçların satılmaması yönünde genelge geldi. Ayrıca bu genelgenin devamında maddelerde, pazar tezgahlarının birbirlerine kuruluş mesafeleri 3 metre civarında ve aralarında boşluk oluşması, pazarda kesinlikle müşterilerin tezgahlara ve ürünlere dokunmaması konusunda uyarılar var. Pazarcı esnafı da hijyenik kurallara uyarak eldiven ve maske kullanması, sattığı ürünleri de paketleyerek müşteriye el değmeden vermesi gerekiyor. Bu konular hakkında bizler esnafımıza gerekli bilgilendirmeyi yaptık. Bu sorunları el birliğiyle aşacağımız inancındayım" diye konuştu.  

Çalışma saatleri değişebilir

Pazar çalışma saatlerinin değişebileceğini işaret eden Emre, "Vatandaşın psikolojisi önemli. 'Pazar neden kurulmadı' demesinler diye temel gıdalar açık olacak.  65 Yaş üstü olan vatandaşlarımız odamıza telefon ederlerse, istedikleri temel gıda ürünlerini ayaklarına kadar da götüreceğiz. Ücret hiç önemli değil, biz kendi cebimizden zamanı gelinceye kadar karşılarız. Dediğim gibi tezgahlar arasında 3 metre mesafe olacak. Birde açılma kapanma saatleri var, sabah saatlerinde kurulan pazar, akşam saat 19:00'da toparlanması lazım ki, arkasından temizlik ve hijyen yapılabilsin. Bu açılış kapanış saatlerini de erkene almayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu. 

Gerekirse de tezgahlarını da kapatırız 

Seç al olmayacak ve insanların aklına şu soru geliyor çürük, kötü ürün verir mi esnaf? Sorusuyla ilgili konuşan Emre, "Kesinlikle böyle bir şey olmaz. Pazarcı çürük mal, kullanılmayacak bir ürün satarsa bunun cezası var. Bu durumda vatandaşlar bize belediyelerin zabıta birimlerine bildirilerse gerekli cezai işlem yapılır, gerekirse de tezgahlarını da kapatırız" dedi. 

İşgaliyeler konusunda esnafımıza yardımcı olsunlar

Emre, belediyelerden işgaliye paralarında esneklik  talebinde bulunarak, "Pazarcı esnafı, bedenini çalıştıran bir esnaf. Çok aşırı bir geliri olmayan, vatandaş için günde 15 saat çalışan ve hizmet üreten bir sektör. Burada belediyelerimize özellikle sesleniyorum, küçük esnafa ekonomik paketlerden pek fazla bir şey çıkmadı. Onun için virüs başladığı tarihten, biten tarihe kadar işgaliyeler konusunda esnafımıza yardımcı olsunlar. Geçmiş dönem borçları varsa bunları silsinler veya ertelesinler. Gerçekten esnaf çok mağdur durumda. Herkesin ödemesi vardı, çeki vardı. Onun için burada da belediyelere de iş düşüyor" dedi.