- Haberler
- Eğitim
- İnönü Üniversitesi'nde 5 günlük kamp başladı! Liseli gençler kendi yapay zekâ projelerini üretecek
İnönü Üniversitesi'nde 5 günlük kamp başladı! Liseli gençler kendi yapay zekâ projelerini üretecek
Malatya'da lise öğrencilerini geleceğin teknolojisiyle buluşturan 'StartUpLab: Liseliler İçin Yapay Zekâ Girişimciliği Atölyesi' kapılarını açtı. Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık vizyonuna güçlü bir destek vermeyi hedefleyen projede gençler, yapay zekâyı sadece kullanmayı değil, kendi kurallarıyla üretmeyi öğrenecek.
Haberin Özeti
- • Malatya İnönü Üniversitesi, Milli Teknoloji Atölyesi'nde "StartUpLab" adlı 5 günlük yapay zekâ girişimciliği atölyesine lise öğrencilerini ağırlıyor.
- • TÜBİTAK 4004 kapsamında düzenlenen atölye, gençlerin yapay zekâyı sadece kullanmayı değil, kendi kurallarıyla üretmesini ve girişimciliğe yönelmesini hedefliyor.
- • Rektör Yardımcısı Sağlam ve Proje Yürütücüsü Emre, yapay zekâyı Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık meselesi olarak vurgulayıp, gençleri kendi altyapılarını geliştirmeye çağırdı.
İnönü Üniversitesi, Türkiye’nin teknolojik bağımsızlık vizyonuna Malatya’dan güçlü bir destek verdi. Ev sahipliğini İnönü Üniversitesi’nin yaptığı “StartUpLab: Liseliler İçin Yapay Zekâ Girişimciliği Atölyesi”, Milli Teknoloji Atölyesi’nde kapılarını açtı. Gençleri yapay zekâ odaklı girişimciliğe yönlendirmeyi hedefleyen proje, şehre ve teknoloji dünyasına yeni bir soluk getirecek.
TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında; İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Malatya Teknokent iş birliğiyle hayata geçirilen dev projenin açılışı protokolün katılımıyla gerçekleşti. Açılış programına; İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Kariyer Merkezi Koordinatörü Doç. Dr. Necati Çobanoğlu, Araştırma Koordinatörü Doç. Dr. Enes Gül, Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Hasan Yılmaz, StartUpLab Proje Yürütücü Öğr. Gör. Dr. Tayyar Emre, çok sayıda akademisyen ve geleceğin yapay zekâ uzmanı olmaya aday lise öğrencileri katıldı.
Kendi Kurallarımızla Kendi Oyunumuzu Oynayacağız
Programın açılışında konuşan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, üniversite kapılarını henüz lise çağındaki gençlere açmanın stratejik bir önem taşıdığına dikkat çekti. Bilimi toplumun her kesimine yaymayı ve yerlileştirmeyi hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Sağlam, gençlere şu sözlerle seslendi:“Sürekli başkalarının hazırladığı oyunları onların kurallarıyla oynuyoruz. Biz diyoruz ki; biz oyun oynayacaksak kendi kurallarımızla, kendi sahamızda, kendi tasarladığımız standartlarda yeniden yapabiliriz. Milli Teknoloji Atölyesi tam da bunun için var. Önünüzdeki 5 günü dolu dolu geçirin. Hata yapmaktan asla çekinmeyin. Masanın bu tarafındayken hata yapmanın özgürlüğünü ve konforunu sonuna kadar kullanın.”
Yapay Zeka Bir Bağımsızlık Meselesidir
Projenin vizyonunu ve önemini anlatan Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Tayyar Emre ise yapay zekânın küresel ölçekteki gücüne ve etik sınırlarına vurgu yaptı. Yapay zekâyı bir gelecek ve bağımsızlık meselesi olarak tanımlayan Dr. Emre, çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Yapay zekâ artık geleceğin uzak bir konusu değil, bugünün gerçeğidir. Kendi veri altyapımızı, kendi insan kaynağımızı ve kendi teknolojik girişimlerimizi geliştirmek zorundayız. Bugün veriye sahip olan ve algoritmayı şekillendirenler, sadece ticari pazarı değil, toplumsal algıyı ve hatta savaşların biçimini bile etkiliyor. Nitekim Gazze’deki masum sivil halka yönelik saldırılarda yapay zekâ destekli sistemlerin nasıl acımasızca kullanıldığını gördük. Bu yüzden biz gençlerimize sadece bu teknolojinin nasıl kullanılacağını değil; ne için ve hangi etik sınırlar içerisinde kullanılacağını da öğretmeliyiz.”
Geleceğin Girişimcileri 10 Temmuz’a Kadar Kampta
6-10 Temmuz tarihleri arasında yoğun bir programla devam edecek olan atölyede, Malatyalı lise öğrencileri yapay zekâ teknolojilerinden girişimcilik modellerine, algoritma geliştirmeden yenilikçi iş fikirlerine kadar çok geniş bir yelpazede eğitim alacak. Genç beyinler, teorik bilgileri pratiğe dökerek kendi yapay zekâ projelerini üretme fırsatı yakalayacak.
Haber-Foto: Melahat Sengir
Bakmadan Geçme

