- Haberler
- Sağlık
- İnek yok, süt var: 'UnReal Milk' piyasada! Peki, gıda mühendisleri yapay süte sıcak bakıyor mu?
İnek yok, süt var: 'UnReal Milk' piyasada! Peki, gıda mühendisleri yapay süte sıcak bakıyor mu?
ABD'de inek kullanmadan üretilen dünyanın ilk tam yağlı inek sütü UnReal Milk, laboratuvar ortamında geliştirilerek piyasaya sunuldu. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Cem Fidan, yapay süt üretimini değerlendirerek, '10-20 yıl boyunca bu ürünleri düzenli tüketen kişilerde ne tür etkiler olabileceği bilinmiyor.' dedi.

3. Besin değeri ve sağlık üzerindeki etkileri nasıl?
Laboratuvar ortamında üretilen süt, genetik mühendislik teknikleri kullanılarak gerçek süte çok yakın olacak şekilde tasarlanıyor. Protein, yağ, karbonhidrat oranları doğal sütle birebir kopyalanabiliyor. Bu da teoride, benzer bir besin değeri anlamına geliyor.
Ancak uzun vadeli sağlık etkileri açısından kesin bir şey söylemek için henüz yeterli uzun süreli çalışma yapılmış değil. Bu yüzden: Daha fazla çalışma yapılması ve incelenmesi gerekiyor.
4. Uzun vadeli sağlık etkileri konusunda yeterli araştırma var mı?
Hayır, şu anda uzun dönemli etkileri hakkında elimizde yeterince veri yok. FDA gibi kurumların onayı, ürünün kısa vadede güvenli olduğunu gösterse de, 10-20 yıl boyunca bu ürünleri düzenli tüketen kişilerde ne tür etkiler olabileceği bilinmiyor. O yüzden bu alanda uzun vadeli klinik ve epidemiyolojik çalışmalar hayati önem taşıyor.
5. İnek kullanmadan süt üretimi, hayvancılık ve çevre açısından ne ifade eder?
Bu tür üretim yöntemleri hayvancılık sektöründe ciddi dönüşümlere yol açabilir. Geleneksel süt çiftlikleri azalabilir, süt üretimi daha çok biyoteknolojik firmalara kayabilir.
Çevresel açıdan:
• Metan gazı salımı azalır (inekler en büyük metan kaynaklarından biri)
• Arazi ve su kullanımı azalır
• Biyoçeşitlilik üzerindeki baskı azalabilir
Ancak bu dönüşüm, hayvancılıkla geçinen birçok kişinin ekonomik olarak zorlanmasına neden olabilir. Bu da sosyal-politik boyutu olan bir konu.