- Haberler
- Sağlık
- İnek yok, süt var: 'UnReal Milk' piyasada! Peki, gıda mühendisleri yapay süte sıcak bakıyor mu?
İnek yok, süt var: 'UnReal Milk' piyasada! Peki, gıda mühendisleri yapay süte sıcak bakıyor mu?
ABD'de inek kullanmadan üretilen dünyanın ilk tam yağlı inek sütü UnReal Milk, laboratuvar ortamında geliştirilerek piyasaya sunuldu. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Cem Fidan, yapay süt üretimini değerlendirerek, '10-20 yıl boyunca bu ürünleri düzenli tüketen kişilerde ne tür etkiler olabileceği bilinmiyor.' dedi.

6. Gıda mühendislerinin bu tür üretim yöntemlerine yaklaşımı nasıl olmalı?
Gıda mühendislerinin yenilikçi ve bilimsel gelişmelere açık olması gerekir. Ancak bu tür yenilikleri körü körüne desteklemek yerine, gıda güvenliği, etik ilkeler ve tüketici sağlığı çerçevesinde objektif değerlendirmeler yapmaları çok önemli. Aynı zamanda bu ürünlerin üretim süreci, izlenebilirlik ve şeffaflık açısından da denetlenmeli.
7. Tüketici güveni ve algısı nasıl?
Şu anda iki ana grup var:
• Meraklı ve yeniliğe açık olanlar: Bu kesim genellikle çevre bilinci yüksek, etik tüketimi önemseyen ve teknolojiye olumlu bakan bireyler.
• Şüpheci olanlar: "Laboratuvar ürünü", "doğal değil", "yapay" gibi algılarla yaklaşan daha geleneksel tüketiciler.
Bu algı, büyük ölçüde şeffaf iletişim, bilimsel verilerle desteklenmiş kampanyalar ve zamanla oluşacak tüketici deneyimleri ile şekillenecektir.