- Haberler
- Sağlık
- İnek yok, süt var: 'UnReal Milk' piyasada! Peki, gıda mühendisleri yapay süte sıcak bakıyor mu?
İnek yok, süt var: 'UnReal Milk' piyasada! Peki, gıda mühendisleri yapay süte sıcak bakıyor mu?
ABD'de inek kullanmadan üretilen dünyanın ilk tam yağlı inek sütü UnReal Milk, laboratuvar ortamında geliştirilerek piyasaya sunuldu. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Cem Fidan, yapay süt üretimini değerlendirerek, '10-20 yıl boyunca bu ürünleri düzenli tüketen kişilerde ne tür etkiler olabileceği bilinmiyor. Bu alanda uzun vadeli klinik ve epidemiyolojik çalışmalar hayati önem taşıyor' dedi.

ABD’de inek kullanmadan üretilen dünyanın ilk tam yağlı inek sütü UnReal Milk, laboratuvar ortamında geliştirilerek piyasaya sunuldu. Memeli hücre kültürü teknolojisi kullanılarak üretilen UnReal Milk, geleneksel sütle birebir aynı bileşenlere sahip olduğu ve Alpha-S1-Casein, Alpha-S2-Casein, Beta Casein, Kappa Casein gibi temel süt proteinlerini, yağları ve karbonhidratları içerdiği belirtiliyor. Beyazhead Institute for Biomedical Research tarafından yapılan bağımsız testlerde, UnReal Milk’in moleküler düzeyde geleneksel sütle aynı olduğu doğrulanırken, ürünün, tereyağı, peynir ve dondurma gibi süt ürünlerine de dönüştürülebileceği kaydediliyor. Ayrıca, Boston merkezli girişim Brown Foods tarafından piyasaya sunulan sütün üretim süreciyle, karbon emisyonlarını yüzde 82, su kullanımını yüzde 90 ve arazi kullanımının yüzde 95 oranında azaltılması hedefliyor. Ancak yapay süte olumlu bakanlar olduğu kadar olumsuz bakan insanlar da mevcut. Örneğin ABD’nin haber sitelerinden biri olan Investigate Midwest’in köşe yazarı Dave Dickey, UnReal Milk’e dair, “Hücre kültürü ürünlerinin sonuncusu olan laboratuvarda yetiştirilen tam yağlı inek sütü, öncelikle onay almalı ve ardından tüketicilerin mutfaklarında yerini bulmalıdır.” ifadelerini kullandı. Peki, yapay süt, hayvancılığın yaygın olduğu Malatya ve diğer illerde nasıl tepki görür? Yapay sütün piyasaya sürülmesini gıda mühendisleri nasıl değerlendiriyor? Laboratuvar ortamında üretilen sütün besin değeri ve insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında ne düşünülüyor? TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Malatya İl Temsilcisi Cem Fidan, Malatya Net Haber sitesinin sorularını yanıtladı…