İlaç krizi derinleşiyor

İlaca yapılan yüzde 36'lık zammın ardından ilaçta yaşanan krizin çözüleceği beklentisi oluşurken, ilaç krizi giderek derinleşti. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, zam verilmesine rağmen ilaç yokluğunun devam ettiğini belirterek, 'Zam verildi ama neden ilaç hala yok? En basit antibiyotikleri, ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şuruplarını bulamıyoruz. Bulunamayan ilaçlar nedeniyle her geçen gün nöbetler biraz daha eziyete dönüşüyor. Nöbet tutmak değil, insanlara 'ilacınız yok' demek yoruyor' dedi.

İlaç krizi derinleşiyor

Eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanınca ilaç Euro sabit kurunun bu yıl 3. kez güncellenerek, yüzde 36.77’lik artışla ilaçta Euro sabit kurunun 10,75 TL olarak belirlendi. Herkes ilaç bedellerine yapılan zammın ardından krizin çözüleceği beklentisi içerisine girerken kriz giderek derinleşti. Eczacılar, bulunamayan ilaç sorununun giderek artığını, antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi pek çok ilacın olmadığını, ilaca şubatta yapılacak zam öncesi krizin daha da derinleştiğini söylüyor. Gribal enfeksiyonların en üst seviyeye çıktığı şu dönemde Malatya’daki eczacılar raflarda en basit grip ilaçlarını bulamıyor ve hastalara ilaç veremez durumdalar. Malatya Eczacılar Odası Başkanı Ebru Sönmez, vatandaşla yüz yüze olduklarını ve sürekli olarak arada ezilenlerin eczacılar olduğunu ifade ederek, ilaç sorununa geçici değil kalıcı çözüm istiyor. 

14 yıldır düzenlenmeyen bir sistem

İlaç kararnamesini işaret eden Sönmez; “Yakın zamanda ilaç fiyatlarına bir zam geldi. İlaç fiyatlarından, ilaç kararnamesi, ilaç kurundan dolayı ciddi bir sıkıntı yaşıyorduk. Bu sıkıntı ciddi bir boyuta ulaştı. Sağlık bakanımız geçenlerde ilaç sanayisi ile yaptığı bir toplantıda ‘Bu sorunun çözüldüğünü, artık hastaların eczanelere gittiğinde tüm ilaçlara ulaşabileceğini’ söylemişti. Bunu bir sosyal paylaşımında gördüm. Ama maalesef ki yerelde biz varız, hastalarla biz muhatabız. İlcaların olup, olmadığını biz biliyoruz ve o sorun git gide artıyor. Yani böyle bir düzelme maalesef ki yok. Sağlık bakanımızın dediği bir iyileşme asla yok. Biz zaten eczacılar olarak şunu istemiyoruz, ilaç fiyatlarına zam gelsin. Bizim talebimiz kesinlikle bu değil. Bir ilaç fiyat kararnamesi düzenlensin. Çünkü 2009’dan bu yana düzenlenmeyen bir ilaç fiyat kararnamesi var. Evet, Temmuz ayında bir düzenleme yapıldı ama inanın 14 yılın boşluğunu kapatamadı. 14 yıldır düzenlenmeyen bir sistemdi. Onunda böyle ufak bir düzenleme ile iyileştirilmesi mümkün değil. Her sene kur düzenlemesi ile düzenlenmesi gereken bir sistem.” diye konuştu.  

Toplantıda eczacılar neden yoktu?

Sağlık bakanının ilaç sanayisi ile yaptığı toplantıyı da gündeme taşıyan Sönmez; “İlaç sanayinin her zaman istediği, ‘ilaç fiyatlarına zam olması’ Sağlık bakanımız görüşmeyi sadece ilaç sanayisi ile yaptı. İlaç sanayisi ile yapılacak olan bir toplantı kesinlikle sorunları çözüme ulaştırmayacaktır. Çünkü yerelde sıkıntıları birebir yaşayan biz eczacılarız. Onun için o toplantıda olması gereken en önemli kişi Türkiye Eczacılar Birliği Başkanıydı. Onun olmaması, sorunların çözüme ulaşmaması olarak bize yansıdı. İlaç sanayisinin istediği zamdı, yaptığı toplantıda ilaç sanayisinin isteğini yerine getirdi. İlaç sanayisi zam istiyordu, toplantıdan birkaç gün sonra zammı açıkladı sağlık bakanımız. Zam verildi ama neden ilaç yok hala?” diye sordu? 

Taşıma suyu ile değirmen dönmez

Piyasada en basit ilaçların bile güçlükle bulunduğunu hatta bulunmadığını söyleyen Sönmez, “Nöbet günümüzde gelin görün inanın şuan en basit antibiyotikleri, ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük şuruplarını bulamıyoruz. Biz eczacı arkadaşlarımızla kurduğumuz guruplardan hastaları mağdur etmemek için ilaçları temin etmeye çalışıyoruz. Hangi eczaneden varsa o eczaneden toplayıp hastaya ulaştırmaya çalışıyoruz. Artık maalesef bu duruma geldik. Taşıma suyu ile değirmen dönmez. Grip vakaların ayyuka çıktığı bir dönemdeyiz. Biz hastalara yetişemiyoruz. Gece yarısı çocuğuna ilaç bulmak için kapı kapı dolaşan anneyi, babayı artık biz teselli edemiyoruz, artık sıkıştık. Lütfen artık buna geçici çözüm değil de kalıcı bir çözüm üretin. İlaç sanayisini değil de, Türkiye eczacılar birliğini, eczacıları muhatap alın. Sorunun temelinden çözsün. İlaç fiyatlarına zam vermekle bu iş çözülemez ve çözülmediğini gördük.” ifadelerinde bulundu. ‘Mesleğine aşık olan eczacıları küstürmeyin’ diyen Sönmez, “Eczacılar, devletini, milletini çok seven ve mesleğine aşık insanlar. Lütfen eczacıları küstürmesinler. Artık bu gider kalemlerinin altında ezildiler. İş yapamaz duruma geldiler, personel çıkartmak zorunda kalıyorlar. Sorunlara kalıcı bir çözüm istiyoruz” açıklamasında bulundu.