'Güzelliklerimiz yok olacak'

Malatya Çevre Platformu üyeleri, Hekimhan ilçesi Hasan Çelebi Mahallesinde 'Siyanürle altın arama amacıyla' yapılan sondaj çalışmalarına tepki gösterdiler. Malatya Çevre Platformu Hekimhan Temsilcisi Tahsin Temelli, Hekimhan'ın zenginliklerine göz dikildiğini savunarak, 'Hekimhan'ın kayısı, ceviz, dut, elma, armut, alıç gibi önemli geçim kaynaklarını, hayvancılığı, yeraltı ve yerüstü sularını, nesli tükenmek üzere olan doğal hayvanların bulunduğu Yama Dağları gibi tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerimizi de yok edecekler' dedi.

'Güzelliklerimiz yok olacak'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Malatya'nın Hekimhan ilçesi Hasan Çelebi Mahallesi Karaçardak mevkiinde 'siyanürle altın arama ve ayrıştırma amaçlı sondaj çalışması' iddiaları üzerine mahalle sakinleri ve bölge halkı Karaçardak mevkiinde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundular.

Kültürel ve doğa güzellikleri yok olacak

Grup adına basın açıklamasını okuyan Malatya Çevre Platformu Hekimhan Temsilcisi Tahsin Temelli, Malatya Çevre Platformu'nun, Malatya'daki doğa çevre ve yaşam alanlarının tahribatına karşı mücadele yürütmek için yaklaşık dokuz ay gibi kısa süre önce oluşturulduğunu belirterek, Hekimhan, Arguvan, Pütürge İlçe Temsilciliklerini de bu sürede oluşturdu. Malatya'nın ilçelerinde ve köylerinde; yeni maden aramaları, sondaj kuyuları vurulması, kum, taş ve mermer ocaklarının açılması, HES'ler yapılması için ruhsatların verilmesi ciddi bir ekolojik sorun yaşanacağını bizlere göstermektedir. Hekimhan'ın yeraltı zenginliklerine göz dikmiş yabancı şirketler ve onların yerli işbirlikçileri, para hırsı uğruna; Hekimhan'ın kayısı, ceviz, dut, elma, armut, alıç gibi önemli geçim kaynaklarını, hayvancılığı, yeraltı ve yerüstü sularını, (Kuruçay, Doyran Çayı) Dipsiz Göl, Girmana Kanyonu, Hasançelebi,  IIıca ve çok nadir bulunan endemik bitkilerinin, nesli tükenmek üzere olan doğal hayvanların bulunduğu Yama Dağları gibi tarihi, kültürel ve doğa güzelliklerimizi de yok edecekler" dedi.

Çalışmalar kontrolsüz, denetimsiz yapılmakta

Siyanür ve sülfürik asit kullanılarak altın aramaları sonucu; yeni kanser hastalıkları ve yeni ölümlerle yüz yüze gelineceğini öne süren Temelli, "İşte bütün bunları yaşamamak için; doğamızı, çevremizi ve yaşam alanlarımızı talan etmelerine hep beraber dur diyelim! Şu gerçeği de unutmayalım: "Kapitalizm, gölgesini satmayacağı ağaca su vermez." Hekimhan'ın belirli yerlerinde yaygın maden çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalar kontrolsüz, denetimsiz, hoyratça yapılmaktadır. Hekimhan'ın Güvenç, Çulhalı, Boğazgören, Beykent, Hacılar, Deveci, Budaklı hatta ilçe merkezini etkileyen Maden Şirketi sahaları ve fabrikası var.  Bu fabrika (Karakısık Peletleme Fabrikası) çalıştığı zaman, çevreye bıraktığı toz bulutlarının insanına verdiği zararları, o yörede yaşayan herkes görmekte ve olumsuz etkilenmektedir. Biz bu yörenin insanları ve çevreciler olarak; yöremizin işsizlik, yoksulluk sorununu çok iyi anlıyoruz. Bunun çözümünün de, madenlerde kalifiye olmayan alanlarda çalıştırılacak 200-300 işçi ile çözüleceğine inanmıyoruz. Çünkü bu şirketler tekniğin bu kadar geliştiği bir dönemde tüm kalifiye elemanları yanlarında getirmektedirler. Bu şirketler yaklaşık 20 yıldır Türkiye'nin başka yörelerinde; Bergama'da, Kazdağları'nda, Fatsa'da, Artvin'de Erzincan İliç'te Karadeniz'in derelerinde ve en son olarak Rize İkizdere'de hepimiz yaşayarak gördük ki; onlar yer altındaki zenginliklerimizi istiyorlar. O zenginlikleri ilçemizden çıkarıp alıp götürüp kendi paralarına yeni paralar katacaklar. Çöpünü, tozunu, pisliğini ve hastalıklarını da yöre insanına bırakacaklar" diye konuştu.

Vaatlerin hiçbirini yerine getirmediler

'Madenler açılacak, 3 bin işçi çalışacak, köylerinize yol yapacağız, su getireceğiz vb. yalanlarına kanmayın' diyen Temelli, "Bu şirketler bu vaatleri kara propaganda olarak kullanıyorlar. Türkiye'nin başka yerlerinde de bu vaatlerde bulundular. Ancak yörede ayakları tuttuktan sonra, bu vaatlerin hiçbirini yerine getirmediler. Eğer bu şirketler, onların destekçileri ve siyasal iktidar yöre halkının işsizliğini ortadan kaldırmak istiyorsa; buradan onlara açık çağrıda bulunuyoruz: Doğaya ve yaşam alanlarımıza zarar vermeyecek küçük ölçekli işletmeler kurun. Hayvancılık ve tarım alanında doğal üretim kooperatifleri kurarak, yöre halkının hayvancılık ve tarımını teşvik ederek, iş istihdamı yaratın. Tek tek köylerde üreticilerin kendi başlarına kurdukları işletmeleri destekleyin, teşvik edin. Faizsiz, uzun ödemeli krediler verin. O işletmeler büyüsün ve Hekimhan'a yeni iş olanakları sağlansın" şeklinde konuştu. Haber-Foto: Nevzat Kanar-Cafer Toy