'Esnaf yalnız bırakıldı'

Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, tam kapanma sürecinde esnafın yalnız bırakıldığını belirterek, 'Yaklaşık 10 gün önce güzellik salonlarımızı kapatıldı, şimdi bütün esnafımız kapatıldı. Esnafın kredi kartı, SSK, BAĞKUR, kira borçları var bunlar nasıl ödenecek. Bankaların açık kalmasına anlam veremiyoruz. Bankaya olan kredi borcumuzu nasıl ödeyeceğiz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
'Esnaf yalnız bırakıldı'

29 Nisan saat 19.00'da başlayacak ve 17 Mayıs 05.00'a kadar sürecek olan tam kapanma sürecine sayılı günler kala kapanma yaşayacak esnaf guruplarında endişe arttı. Esnaf bu süreçte bankalara, maliyeye, sigortaya olan borçlarını nasıl ödeyeceğini, evini nasıl geçindireceğinin hesabı içerisine girdi. Malatya Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Ramazan Toptaş, belediyelere, tam kapanma sürecinde esnafa destek çağrısında bulundu. Berber, kuaför ve güzellik merkezleri salgın nedeniyle perşembe akşam 7'den itibaren 17 Mayıs'a kadar tekrar kapatılacağını anımsatan Toptaş, "Geçen yılda böyle bir sıkıntı yaşamış, yaklaşık 2 ay kapalı kalmıştık.  O süreçte bazı zorluklar yaşamıştık. İnşallah salgın geçer rahata kavuşuruz, meslektaşlarımız işlerinin başına döner diye ümit etmiştik ama maalesef bir yıllık süre içerisinde sıkıntıları yine biz biliriz. İş kaybımız yüzde 75'in üzerine çıkmış durumdaydı, maalesef yine bizleri kapattılar" diye konuştu.  

Gıda paketiyle geçiştirmesinler

Kapanma sürecinde esnafın yalnız bırakılmamasını gerektiğini vurgulayan Toptaş, "Şu durumda bütün esnaf,  yalnız bırakılmış durumda. Yaklaşık 10 gün önce güzellik salonlarımızı kapatıldı, şimdi bütün esnafımız kapatıldı.  Bu süreçte herkese saygı duyuyoruz ama kasap, manav, market, balıkçı, çerezciyi açık bırakıyorlar; berberleri neden kapatıyoruz buna anlam veremiyoruz. Zaten bizde randevu sistemiyle çalışıyoruz. Randevu ile günde 5, 10 müşteri alabiliriz. Aksi takdirde camia zor duruma düşecek. Esnafın; kredi kartı, SSK, BAĞKUR, kira borçları var bunlar nasıl ödenecek.  Bankaya olan kredi borcumuzu nasıl ödeyeceğiz, bu süreçte bankaların açık kalmasına anlam veremiyoruz.  Sesimizi duymasını istiyoruz. Devletimizin, belediyelerimizin özellikle devreye girmesi lazım. İş yeri sahibi olarak bir şey istemiyoruz.  Battalgazi, Yeşilyurt ve Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yapmak istiyorum; yanımızda çalışan personele mutlaka sahip çıkmaları lazım.  Çevre illerdeki belediyeleri görüyoruz.  Para desteği veriyorlar. Biz belediyelere daha önce söyledik ama maalesef bir karşılık alamadık.  Gıda paketiyle geçiştirmesinler.  Gıda paketine ihtiyacı yok" şeklinde konuştu.