Dünyada sadece Malatya'da yetişiyor! Dokunmanın bedeli 700 bin lira!
Malatya'da nesli tehlike altında bulunan ve dünyanın başka bir yerinde yetişmeyen endemik Peşmen Navruzu bitkisi Yeşilyurt'ta görüntülendi. Doğaseverler için görsel bir şölen sunan nadide bitkiye dokunmanın bedeli ise çok ağır.
Haberin Özeti
- • Dünyada sadece Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde yetişen ve nesli kritik tehlike altında olan endemik Peşmen Navruzu bitkisi görüntülendi.
- • 2016'dan beri koruma altında olan bitkiyi koparanlara veya biyokaçakçılık yapanlara 699 bin 245 TL idari para cezası uygulanıyor.
- • Yaklaşık bin 400 rakımlı bölgede doğa yürüyüşü yapan Hüseyin Gülfırat tarafından görüntülenen Peşmen Navruzu, genellikle nisan ayında çiçek açıyor.
Dünyada sadece Malatya’da yetişen ve nesli kritik seviyede tehlike altında bulunan endemik "Peşmen Navruzu" bitkisi, Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde görüntülendi.
2016’da koruma altına alınmıştı
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında Malatya’da nesli tehlike altında bulunan endemik türlerden Iris Peshmeniana (Peşmen Navruzu), Ornithogalum Malatyanum ve Hypericum Malatyanum 2016 yılında koruma altına alınmıştı.
Bin 400 rakımda görüntülendi
Koruma altında bulunan Peşmen Navruzu, Yeşilyurt ilçesinde yaklaşık bin 400 rakımlı bölgelerde doğa yürüyüşü yapan Hüseyin Gülfırat tarafından görüntülendi. Yer yer kar örtüsünün halen bulunduğu bölgede açan çiçekler dikkat çekti.
Cezası yaklaşık 700 bin lira
Malatya Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü yetkilileri, Peşmen Navruzu’nun Malatya’ya özgü lokal endemik ve nesli kritik seviyede tehlike altında (CR) bulunan bir tür olduğunu belirterek, bitkinin genellikle nisan ayında çiçek açtığını, 2026 yılında ise hava şartlarına bağlı olarak nisan ayı sonlarında çiçeklendiğinin gözlemlendiğini ifade etti. Yetkililer, türün korunmasına yönelik izleme çalışmalarının Malatya DKMP Müdürlüğü tarafından sürdürüldüğünü kaydederek, kurum izni olmadan yapılacak biyokaçakçılık faaliyetlerine karşı 2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi kapsamında 699 bin 245 TL idari para cezası uygulandığını bildirdi.
Bitkiyi görüntüleyen Hüseyin Gülfırat ise yüksek rakımlı bölgelere zaman zaman kar görmek amacıyla çıktığını belirterek, "Tesadüfen gördüğüm bu bitkinin daha sonra Peşmen Navruzu olduğunu öğrendim. Bölgenin yüksek rakımlı ve soğuk olması nedeniyle bitki burada daha geç ortaya çıkıyor. Endemik ve koparılması yasak bir tür olduğunu öğrendim" diye konuştu
Bakmadan Geçme

