Depremzedeye 3 seçenek

Malatya Valisi Hulusi Şahin, depremzedelere barınmaları için üç seçenek sunacaklarını belirterek, 'Ya bireysel konteyner seçiyor ya toplu konteyner kentlerde barınabiliyor ya da kira yardımı tercih edebiliyor. Bunlardan hangisini tercih eder ise biz bu imkanı onlara sağlıyoruz. Yani herkese yetecek kadar konteyner var. Bahçesinin boyutları, bahçesinin pozisyonu müsait ise o imkânımızda var' dedi.

Depremzedeye 3 seçenek

Önemli mesafe kat ettik

Vali Şahin, Malatya’da Doğanşehir ilçesinde koordinatör vali olarak görev yapan Hakkari Valisi Cüneyt Orhan Toprak ve Malatya’da koordinatör vali olarak görev yapan Bayburt Valisi Cüneyt Epcim ile birlikte Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında basın toplantısı düzenledi. Şahin, hasarları en aza indirmek ve yaraları sarmak için bir emek harcandığını, sadece kamu kuruluşlarının değil özel sektörler, STK’lar, iş adamları, vatandaşların herkesin taşın altına elini koydu ve büyük mesafeler kat ettiklerini söyledi. 

400 arama-kurtarma ekibi hazır

Şahin, Malatya’nın üç büyük depremden etkilendiğini, depremlerde bin 236 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 444 kişinin yaralandığını, artçılara karşı 400 arama-kurtarma ekibini hazır tuttuklarını kaydetti. Vali Şahin, 14 Mayısta gerçekleştirilen seçimde Malatya’da seçime katılım oranının 81,7 ile yüksek olduğunu, 28 Mayıs’ta yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimleri için il dışındaki vatandaşların geliş-gidişlerinin karşılanacağını ifade ederek, gerekli tüm tedbirleri aldıklarını belirtti.

Yılsonuna kadar çadırlar kaldırılacak

Kalıcı konutlar devreye girene kadar vatandaşları konteyner kentlerde ya da talep ediyorsa kira yardımıyla misafir edebilmeyi hedeflediklerini vurgulayan Vali Şahin, “Çadır bizim uzun vadeli olarak vatandaşlarımızı barındırmayı düşündüğümüz bir alternatif değil. Çünkü şartlar ağır dolayısıyla geçici olarak çadırlarda misafir ediyoruz. Hedefimiz çadırları yılsonu gelmeden kaldırmak ve vatandaşlarımızı ya konteynerlere ya kiralık evlere geçirerek kalıcı konutlar devreye girene kadar misafir edebilmek. Şuanda Malatya’da 60 adet konteyner kent var. Bu 60 konteyner kentin 12 bin 577 adedinde yaşam başladı. Bu da 50 bin vatandaşımız eder. Yani 60 konteynerin toplam kapasitesi 23 bin olacak. Bunun 12 bin 500’ü tamamlandı. Bir ay içerisinde tüm konteyner kentlerimizi tamamlamayı planlıyoruz. Böylece vatandaşlarımızdan hak sahibi olup da konteynerde kalmayı talep eden tüm vatandaşlarımızı yerleştireceğiz” dedi.

Depremzedeye üç seçenek

Şahin, vatandaşların önüne 3 seçenek sunduklarını dile getirerek, “Vatandaşımızın hak sahibi ise yani evi ağır hasarlı yıkık olan vatandaşlarımız ev sahibi de olabilir kiracı da olabilir fark etmez önünde 3 seçim hakkı olur. Ya bireysel konteyner seçiyor ya toplu konteyner kentlerde barınabiliyor ya da kira yardımı tercih edebiliyor. Bunlardan hangisini tercih eder ise biz bu imkanı onlara sağlıyoruz. Yani herkese yetecek kadar konteyner var. Bireysel isteyene bireysel konteyner verebilmemiz için bazı şartları var. Bahçesinin boyutları, bahçesinin pozisyonu müsait ise o imkânımızda var.  Şuan itibariyle 23 bin 400 kapasiteye kısa zamanda ulaşacağız. Ulaştığımız zamanda 100 bin vatandaşımızı konteyner kentlerde misafir edeceğiz. Bireysel olarak da bize şuana kadar gelen 5 bin 463 talep var. Bunun bin 235’ini karşıladık. 10 gün içerisinde bin tane daha konteyner vatandaşlarımızın bahçelerine yetiştireceğiz. Hedefimiz bu yaz ortasında tüm bireysel konteyneri da tamamlamak” diye konuştu. 

3 bin 599 esnafa geçici iş yeri 

3 bin 599 iş yeri yapacaklarını anımsatan Şahin, “Bunun yüzde 67’sini tamamladık. Hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Bunların bir kısmını AFAD valilik yapıyor. Bir kısmını da paydaş kurumlarımız yapıyor. Bir kısmını AFAD valimiz bir kısmını da paydaş valimiz yapıyor. STK’lar var. Odalar var. Belediyeler var ve Çevre Şehircilik Bakanlığının emlak konut genel müdürlüğü var. Hepsi kendi uktelerini kendi olan bölümde çalışmalarını devam ettiriyor. Bir taraftan da kuralar çekiliyor. Kuralar çekildikçe de yerleşmeler oluyor. Herkesin ne zaman dağıtılacak diye merakla bekletilmiş olduğu 2 iş yerimizin, 2 büyük pazarın kuralarını da önümüzdeki hafta Çarşamba ve Cuma günü noter huzurunda çekeceğiz. Başvurular devam ediyor. Yine başvurmak isteyen vatandaşlarımız kendi odalarına ya da Valiliğimize başvurabilirler. Tabi ki şartları var. 5 Şubat tarihinde esnaf olmak. 1 numaralı kural bu. Yeni esnafı iletmiyoruz. Mevcut esnafımızı kurtarmaya onların yaralarını sarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

188 bin 951 kişiye 10 bin TL’lik yardım yaptık

Nakdi yardımlarla ilgili bilgi paylaşan Şahin, “72 bin 626 kişiye 15 bin TL taşınma yardımını yaptık. Bu da yüzde 89’a tekabül ediyor. 188 bin 951 kişiye 10 bin TL’lik yardım yaptık. Bu da yüzde 103’ e tekabül ediyor. Bazıları mükerrer vermişiz onları tekrar tek tek bakıp değerlendireceğiz. 48 bin kişiye de kira yardımı yapmışız. Kira yardımlarında iki yöntem var. Ev sahibine 5 bin TL veriyoruz. Kiracılara da 3 bin TL veriyoruz” diye konuştu.

Belediyelere tolerans tanıdı

Deprem süresinde esnaf zor durumda kaldığı için belediyelerin tolerans tanıdığı belirten Şahin, “Bu dönemde esnafımız zor durumda kaldığı için belediyemiz, zabıta bir miktar daha toleranslı davrandı. Bu toleransı istismar edenler de oldu. Şehrimizin kaldırımları,  şehrimizin parkları, şehrimizin meydanları düzensiz bir tezgah açma,  seyyar satıcılarla doldu taştı. Bununla ilgili belediyelerimiz çalışma yürütüyorlar. Haziran 1 itibariyle tekrar eski düzene girmek için bir çalışma olacak. Esnafımızdan da bu konuda olgunluk bekliyoruz. Vatandaşlarımızın yürümesini,  trafiğe olumsuz etki edebilecek şekilde bir ticari sekil almaları şom derce yanlış. Bu hususta da basın mensuplarımızdan destek bekliyoruz. Bazı basın mensuplarımız çok haklı olarak şunları söylüyor.  Diyorlar ki Hindistan'a benziyor bu düzensizlik. Haklılar. Fakat zabıtalar gidip çalışma yapmış,  aynı gazeteler de vatandaş,  esnaf ne olacak diyor.  Bu ikisi mantıklı değil. Birinden birine karar vermeniz lazım. Akpınar’la ilgili bir bütüncül çalışma yapılıyor. Bu çalışma çevre ve şehircilik bakanlığı emlak konut tarafından sipariş edilen mimarlar ekibi tarafından çalışma hazırlanacak. Önce onu hatırlayacaklar. Sunumunu yaptılar. Birkaç müdahalemiz oldu. Belli bir aşamaya gelince tüm paydaşlarımızın olduğu bir ortamda biz bunu bir istişare toplantısıyla sizlere sunacağız” dedi. 

Kalıcı çarşılar kuruldu

Kalıcı çarşılar kurulduğunu anımsatan Şahin, “Aslında bir şehri yeniden inşa ediyoruz. Kimse acele etmeden iyi bir çalışma yapılması lazım. Şu an bu çalışma müzakerelerin oluşturulacağı bir zemini oluşturmaktan ibarettir. Arkadaşlarımız çalışıyorlar. Büyük bir istişare oluşturacağız. Belki sokak sokak çalışacağız. Ortaya herkesi mutlu edecek çok güzel bir proje ortaya çıkacak. Önemli olan projeyi yapmak. İnşaat süreci kolay. Emin olun biz bunu başarabilirsek Malatya geleceğe çok daha hızlı şekilde umutla bakan bir sıçrama yaşar. Malatya o zaman yaralarını sardığı gibi çok hızlı gelişen serpilen, filizlerin topraktan fışkırdığı gibi neşvi neva bulur. Doğru hamleleri yapmamız lazım. Sizlerin tüm kamuoyunun desteğini almamız lazım” şeklinde konuştu. Proje dediğiniz şey çalışma gerektiren iş. Çırmıktı'yla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışıyor. Onların uzmanlığını gerektiren alan. Neredeyse her 2 binadan biri tescilli. Kanun gereği bu binaların her biri aynı yerde aynı şekilde yapılması gerekiyor. Tescilli binaların olduğu yerde yapacağımız çalışmalarda ayağımızı basacağımız yere dikkat etmemiz gerekiyor. Şu anda kültür turizm bakanlığımız çok yoğun çalışıyor. Kültür Turizm Bakanlığının Malatya Koordinatörü olmamın çok büyük avantajını yaşıyoruz. Onunla ilgili de bir noktaya gelindiğinde sizinle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Kira artışı için kanun gerekiyor

Kiracıların az hasarlı evlerden çıkarılması konusunda kiracıların konteyner hakkı olmadığını vurgulayan Vali Şahin, “Çünkü yapı 5 Şubat öncesinde oturduğu evin hasar durumuna bağlı. Orta yada ağır hasarlı kiracıların hakkı var. Bizde mağduriyetin farkındayız” dedi. Fahiş kira artışlarına değinen Vali Şahin, “Bunun için kanun gerekiyor. Ankara'nın çalışmaları olduğunu basından duyuyoruz. Yüzde 25 sınırı var. Bunun harici artış talep edemez. Bununla ilgili ticaret mahkemelerine başvuru mümkün. Vatandaşların evden tahliyesi için tahliye davası gerekir. Dava kararı olmadan kimse tahliye gerçekleştiremez. Aksi halde kiracının konut dokunulmazlığını ihlal edemezsiniz” ifadesini kullandı.
 

Depremzedeye 3 seçenek
Depremzedeye 3 seçenek