Demir cenneti 721. sıraya geriledi!

Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı İbrahim Gezer, Türkiye'nin önemli demir yataklarından birine sahip olan Hekimhan'ın, son 20 yılda 300 sıra gerileyerek 973 ilçe arasında 721. sıraya düştüğünü söyledi.

Demir cenneti 721. sıraya geriledi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye'nin en önemli demir yataklarından birine sahip olan Hekimhan'ın, son 20 yılda 300 sıra gerileyerek 973 ilçe arasında 721. sıraya düştüğünü belirten Malatya Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı İbrahim Gezer, Hekimhan’da açılacak bir peletleme fabrikasının dışarıya bağımlılığı azaltacağını söyledi.

Hekimhan 20 yılda 300 sıra geriledi

Hekimhan için yol haritası ve projelerinin hazır olduğunu kaydeden Gezer, şunları söyledi: “Hekimhan üzerinden konuşalım. 973 ilçe arasında bugün 721. Sıraya gerilemiş. Neredeyse 20 yılda 300 sıra geriye gitmiş bir ilçeyle karşı karşıyayız. Türkiye’nin önemli demir yataklarından birisi Hekimhan Hasan Çelebi’de ama bundan ne kadar faydalanabiliyoruz düşünmemiz lazım. Zaten faydalansak ilçe bu kadar gider mi? Hekimhan’da 4-5 milyar ton civarında demir yatağı var. Bir tane peletleme fabrikası olmadığı için Hekimhan’da, her gün çıkarılan 10 bin ton civarındaki maden trenlerle Sivas Divriği’ye taşınıyor. Türkiye 6 milyon ton pelet alıyor yurt dışından. Oysa Hekimhan’a kurulacak bir peletleme fabrikasıyla o kadar döviz de içeride olacak.”

Hekimhan 20 yılda 300 sıra geriledi
Hekimhan’ın ceviz üretme konusunda da potansiyeli olduğuna değinen Gezer, Hekimhan’da yetiştirilen cevizin bir marka haline gelmesi için çalışacaklarını vurguladı. Gezer, “Bir diğeri ise ceviz konusunda bir potansiyel var Hekimhan’ın. Hekimhan’ın cevizi gerçekten lezzetli bir ceviz. Zaten coğrafi işaret belgesi de alındı. Bununla ilgili bazı çalışmalar yapılması gerekiyor. Bizim ilk yapacağımız işlerden birisi onun hızlıca bir ticari markaya dönüştürülmesi. Hekimhanlıların  ilçemiz için yol haritamızın ve projelerimizin hazır olduğunu bilmesini isterim ”şeklinde konuştu.