Vatandaş umutsuz

Battalgazi ilçesine bağlı Yamaç Mahallesinde yıllardır çözüme kavuşturulamayan kentsel dönüşüm ve imar sorunu beraberinde birçok sıkıntıyı getirdi. Harabeye dönen mahalleyi uyuşturucuların mesken tuttuğunu aktaran Muhtar Mehmet Hanifi Akdağ, havaların ısınmasıyla birlikte mahallede akrep ve yılanların çoğalmasının mahalleliyi tedirgin ettiğini söyledi.

12 yıldır bilmeceye dönüşen imar problemimin bir an önce çözüme kavuşturulmasını isteyen mahalle sakinleri, yapılan hizmetleri yetersiz bularak yetkililere sitem etti.

Fakir fukarayı hep perişan ettiler

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Yamaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Hanifi Akdağ, beş yıldır mahallenin kentsel dönüşümden çıkarılması için mücadele verdiklerini belirterek, “Allah nasip etti. Kentsel dönüşümden çıkardık. Daha önce yapılması gerekirken yapmamışlar. Çevre Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum Bey geldiğinde buraya imar çıkarın, fakir fukaraya karışmadan imar uygulayın dedi. Bundan bir ay önce dilekçe verdim acilen imar sorunun çözüme uygulaması ve tapu kaydı yapanların tapularının verilmesi bir an önce Selahattin Başkanımızdan rica ediyoruz kendisi de zaten şahittir. Yardım edeceği sözünü verdi. Cumhurbaşkanımız Malatya'ya geldiğinde şunu söyledi; Biz Malatya da imar barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesini alanların sorununu çözdük dedi. Büyükşehir belediyesi 12 senedir burnumuzdan getirdi. Fakir fukarayı hep perişan ettiler. Kendi bildiğini yapmaya çalışıyor. Büyükşehir ve Battalgazi Belediyesinde çalışanların imar fen işleri hangisi olursa olsun Yamaç ve Beydağı mahalleleri kentsel dönüşüm alanlarından çıkmıştır. Bunun uygulaması er yada geç yapılacaktır. Bunu bahane edip, işlerini yapmıyorlar. Hiçbir daire başkanı, müdürler, numarasını vermiyor keyfimizden istemiyoruz. İş yapsınlar, vatandaşa faydalı olsunlar işini yapsınlar. Büyükşehir ve Battalgazi Belediyesinden rica ediyoruz mağduruz. Gelsinler yerinde görüp karar versinler” dedi.

Hizmet gelmiyor

Mahalleye hiçbir hizmet gelmediğini iddia eden Akdağ, “En büyük sıkıntımız, bazı ev sahipleri evlerini vermediği için evler yıkılamıyor encümen kararı istendiği için uzuyor. Boş evlerde uyuşturucu, silah, kadın ticaretine kadar aklınıza gelebilecek her şey yapılmakta esrar, hap bütün pislikler burada dönüyor biz bir an önce bu harabelerin yıkılmasını istiyoruz. Akşam oldu mu dışarı çıkamıyoruz evlerimize bir çivi dahi takamıyoruz. Sorunumuzu her seferinde dile getiriyoruz ama hiçbir çözüm bulunamadı. Defalarca dilekçe vermemize rağmen işlem yapılmadı. Mahalle olarak, umutsuzuz iki senedir kullandığımız sağlık ocağını hem büyükşehir hem Battalgazi Belediyesi hem de park bahçelere defalarca müracaat etmemize rağmen çevre düzenlemesi için bir sonuç elde edemedik. Battalgazi Belediyesi bize bağlı değil diyor. Büyükşehir belediyesi bize bağlı değil diyor bizim Malatya'nın hangi ilçesine bağlı olduğumuzu söylesinler ki biz o ilçeye gidip sorunlarımızı dile getirelim. Çevre düzenlemesi hiç yapılmadı, ağaçlar hemen hemen hepsi kurudu hiç gelip, sulayan yok. Söylediğimiz zaman ‘biz sulayamıyoruz' diyorlar. Battalgazi Belediyesi bize bağlı değil diyor. Büyükşehir belediyesine söyleyin diyorlar. Ne yapacağımızı kimin yanına gideceğimizi bilmiyoruz” diye konuştu.

Mahalleyi yılan ve akrepler bastı

2008 yılında yıkımın başlamasıyla birlikte mahallede yılan ve akreplerin çoğaldığını söyleyen Akdağ, “Son zamanlarda daha da çoğaldı. Büyükşehir belediyesi bizlere, kükürt, naftalin veriyor ama yeterli değil. Aldığımız 10 torba 205 kilo 210 ev var. 90 dönüm alan 10 torba nereye kadar yeter bu geçici bir çözüm kalıcı çözüm istiyoruz. Beş senedir başvuruyoruz belediye yılanla alakalı bir çalışmamız yok diyorlar. Bir, iki tane değil binlerce, evlerin içinde bile var” dedi. Akdağ, mahalledeki sorunların giderek çoğaldığını vurgulayarak, “Başka bir sorunumuz mahalle minibüsleri Yamaç Mahallesi minibüs hatları olduğu halde üst tarafta çalışıyorlar. Fırat, TOKİ bölgesine çalışıyorlar. Biz sorduğumuzda ‘biz kanamıyoruz diyorlar'. Kazanmıyorlarsa, bıraksınlar. Dört hane var hep birlikte dilekçe var ama sıkıntıyı çözemedik. Ulaşım Daire Başkanı komisyona sunacağız sonuç hüsran” ifadesinde bulundu.

Bakmadan Geçme