Taşeron zam bekliyor

2019 yılı asgari ücret rakamları açıklanmasının ardından kadroya geçen taşeronlu işçilerin alacağı zam oranının 4+4 olması bekleniyor. Hak-İş Malatya İl Temsilcisi Bünyamin Geleri, enflasyon yüzde 25'lerin üzerinde olmasına rağmen 4+4 zam oranının enflasyonun altında olduğuna inandıklarını söyledi.

Hizmet-İş sendika binasında kadroya geçen taşeronlu işçilerin alacağı zam oranıyla ilgili açıklamalarda bulunan Geleri, “Kadroya geçen taşeron arkadaşlarımızın durumu ne olacak? Türkiye'de bir milyona yakın taşeronda çalışan arkadaşlarımız kadroya atandı. Bunların yaklaşık 500 bini belediyelerde diğerleri de kamu kurumlarında çalışan arkadaşlarımız. Tabi kurumlarda çalışan arkadaşlarımız hizmet alımıyla kadroya geçiş yaptıkları için çoğu asgari ücretle geçiş yapmıştı yakınan bunları da ilgilendiren bir konu. Arkadaşlarımız 1603 lira asgari ücret alırken 2019 yılı itibariyle 2020 lira asgari ücret yeni planlamaya dahil edildi. Hepsi 2020 lira üzerinden maaş alacak. Tabi burada yol, yemek ve sosyal yardımlar hariç bunlara 2020 liranın üzerine eklenecek. Burada iki bölüm var. Hizmet alımıyla kadroya geçiş yapan bazı arkadaşlarımız asgari ücretin yüzde 10'u, 20'si 30'u,40'ı kadar maaş alan bir bölüm vardı. Bu arkadaşlarımızın açıklanan rakamın üzerinde maaş aldıkları için asgari ücrete gelen zamdan o arkadaşlarımız yararlanamayacak. Bu arkadaşlarımızın yararlanacağı şu çerçeve sözleşme dediğimizden kadroya geçerken Çalışma Bakanlığımızın yüksek hakem kararıyla vermiş olduğu bir sözleşme akdedilmişti. Akdedilen sözleşmede yüzde 4+4 ücret zammı otuz TL yakacak, 25 TL çocuk yardımı alacaklar” dedi.

Zam farkları verilecek

1 Ocak itibariyle tüm kamuda çalışan asgari ücret ve asgari ücretin üzerinde alan arkadaşlarımızın zam farklarının verileceğini söyleyen Geleri, “İkramiye bölümü belirlenecek. Kamuda çalışan işçi arkadaşlara 13 yevmiye şeklinde Cumhurbaşkanımızın resmi gazetede açıklanması itibariyle 52 yevmiye de ikramiyeleri olacak. Tabi bunlar yüzde 4+4 zam'ın gerçekten biz enflasyonun altında olduğuna inanıyoruz. Bu konuyla ilgili Hak –İş Hizmet- İş sendikası olarak hem Çalışma hem de Maliye bakanlığımıza ciddi önerilerde bulunduk. Sizlerde takdir edersiniz ki enflasyon şuanda yüzde 25'lerin üzerinde. Memurlara, emeklilere ve diğer kamu çalışanlara enflasyon farkı verilirken taşeronda çalışan arkadaşlarımızın yüzde 4+4 zam'ın verilmesi acı verici bir şey. Biz bu konuda Çalışma ve Maliye Bakanlığımızın zam üzerine enflasyon farklarının eklenerek sevinçli haberin arkadaşlarımıza verilmesini bekliyoruz. Talep ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza buradan sesleniyoruz yüzde 4+4 verilen zamların enflasyonun altında eridiği için enflasyon farkının yüzde 4+4 zammın üzerine eklenmesini talep ediyoruz işçi arkadaşlarımızın adına'' şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme