Organ bağışını arttırmalıyız

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Dünyada karaciğer nakline gereksinim duyan, insan sayısının 250 binin üzerinde olduğunu belirterek, yapılan karaciğer nakil sayısının ise, 25 bin olduğunu söyledi.

İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu (İNÜBAT) tarafından, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Konferans salonunda ulusal tıp öğrenci sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun Onursal Başkanlığını İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Prof. Dr. Mahmut Durmuş yaparken, sempozyumun başkanlığını ise Prof. Dr. Sezai Yılmaz yaptı. Sempozyumun açılışında bir sunum gerçekleştiren Yılmaz, dünya da karaciğer nakli bekleyen hastaların sayısal verilerini paylaşarak, “Bilim diyor ki, siz tedavi yöntemini gerçekleştiriyorsanız, insanlara eşit bir şekilde sunacaksınız. İnsanlara faydalı olmak için yapacaksınız. Zengin insanlara yapıp, fakir insanlara yapmama gibi bir durumunuz söz konusu olmayacak. Bir hastayı iyileştirmek için neden bir yakını donör olsun, canlı bir karaciğer nakli çözüm mü? Tabi ki bana göre çözüm değil. Neden sizler annenizi, babanızı, kardeşinizi yaşatmak için gidip karaciğerinizin bir parçasını veresiniz. Her zaman söylüyorum, bir şeyler yapmamız lazım ve bunu da organ bağışını arttırmakla olduğu. Bizler de arttırmaya çalışıyoruz. Türkiye'de, her şey oluyor, her tür kampanya, etkinlik, konuşma ama bir yere kadar. Maalesef Avrupa ülkelerinin beşte, altıda biri olarak bir organ bağış oranına sahibiz. Normalde karaciğer nakline gereksinim duyan, insan sayısı dünya da 250 binin üzerinde. Tüm dünyada karaciğer ne kadar yapılıyor 25 binlik bir dilim. 250 bin bir ihtiyaç var, 25 binlik karaciğer nakli var. Ülkemizin karaciğer nakil verisi ise bin 500 kadar. Sadece komşu olduğumuz ülkelere bakarsak, yılda 30 binin üzerinde bir karaciğer nakline ihtiyaç var, yılda 5-6 binin altında nakil yapılıyor. İran hariç. O zaman ülkemizde bin 500, bölge ülkelerde en az 25 bin, tüm dünyada en az 200 bin karaciğer hastası, karaciğer nakline ulaşamadığından, bir ölü karaciğer, ikincisi donör yakını olmadığından dolayı maalesef ölmektedirler” dedi.

Malatya umudun başkenti

Malatya'nın karaciğer naklinde umudun başkenti olduğunu vurgulayan Yılmaz, “2002 yılında ilk karaciğer naklini yaptığımız da bir gazetedeki yazımız da diyoruz ki, ‘20 organ nakli yaparsak, bizim için bundan daha iyisi yok' yani karaciğer nakillerine başladığımız yıllarda, bugünkü duruma geleceğimizi bize söyleseler bizde inanmazdık. Ama bir şekilde bugün bu noktaya gelindi. Bugün, Malatya karaciğer naklinde gerçekten umudun başkenti oldu. Bu yazılar da, bir Nobel ödülü kazandırılacağından bahsedildi. Elbette ki, Nobel ödülü kazanmak için bir iş yapmamak lazım. Ama şu kadarını söyleyeyim, Aziz Sancar'ın söylediği gibi, 'Biz ne zaman Amerikalılar, Koreliler, Japonlardan çok daha fazla çalışırsak, o zaman işte Türkiye'ye değil bir, 10 tane Nobel gelir" bunun tek çaresi çok çalışmak, çalışmak, çalışmaktır” diye konuştu.

Bakmadan Geçme