Mera sıkıntısı sürüyor

Yaylacılar, meraları kiraladıkları halde köylü ile sıkıntı yaşadıklarını ileri sürdüler. Yaylacılar, bu sıkıntının giderilmesi için devletin kendilerine yardımcı olmalarını talep ettiler.

Sarıçiçek Yaylasında yıllardır devam eden mera sorununun çözüme kavuşturulması isteyen Parçikan Aşiretine mensup küçükbaş yetiştiricileri, “Merayı, kiraladığımız halde orada yaşayan köylüler bizim gelmemize karşı çıkıyorlar. Yerin bize verilmesini istiyoruz ve bu konuda devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz” açıklamasında bulunarak, yetkililerden sorunun çözülmesini talep etti. Malatya, Sivas, Erzincan'a sınırı olan adını, yaylada görülen sarıçiçeklerden alan Sarıçiçek Yaylası yıllardır süre gelen mera sorunu ile mücadele etmekte. Konuyla ilgili konuşan yetiştirici Dursun Demez, Sarıçiçek Yaylasının Parçikan Aşiretine ait olduğu söyledi. Demez, “Bizim burada her evin koyunları var. Köyümüz dolayısıyla kirleniyor. Bizim sürülerimiz için yerimiz var. Hazine veya köyün ortak malı. Bu ortak yere ağıl yapmak istiyoruz ve devletten destek bekliyoruz. Ayrıca biz yaylaya gidiyoruz. Yere, yola, sulaklara, teknelere, lavaboya, tuvalete ihtiyacımız var. Parçikan aşireti adına 1245 tarihinde ferman var ve bu ferman Sarıçiçek Yaylasının Parçikan Aşiretine ait olduğuyla ilgili. Bu yaylanın hududu, sınırı da belli. Öte yandan 1321 tarihinde bir karar alınmış. Gelmişler Parçikan Aşiretinin o zaman 50 evi tamamen Kemaliye ilçesi Ergü Köyü muhtarı olarak 80 kişiyi almışlar ve orada bulunan insan ve hayvan barınaklarının tamamını tahrip etmişler, dedelerimiz de devlete müracaat ederek, mahkemeye vermişler. Mahkemede davayı kazanmışlar. Sarıçiçek Yaylasının tapusu tamamen bize ait. Biz devletten bu konuda yardım bekliyoruz” diye konuştu.

Kendi malımızı para verip kiralıyoruz

Yaylanın devlete ait göründüğünü fakat meranın tapusunun kendilerinde olduğunu iddia eden Demez, “Ben her yıl gidiyorum Erzincan Mera Komisyonu'ndan burayı kiralıyorum. Tapumuz var. Devlet bize yardım etsin. Hakimler buraya geliyorlar. Ve taraflı karar veriyorlar. Osmanlı Fermanı var bizde. Bu tapu tamamen aşirete ait. Tapusu bizim olan yer şu anda Erzincan ili Kemaliye ilçesine bağlı. Buraya Erzincan sahip çıkıyor. Biz kendi malımıza her yıl tomar tomar para verip kiralıyoruz. Biz kiraladığımız halede orada yaşayan köylüler bizim gelmemize karşı çıkıyorlar. Biz yerin bize verilmesini istiyoruz ve bu konuda devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz” sözlerinde bulundu.

Yorumlar 4
Ahmet 27 Haziran 2021 01:23

beri gidilen yayla malatya ve elazığda bulunan aşiret bu yaylayi 1245 beri kullaniyor kendi kafalarina gore kalkipta malatyadan subatana gelmediler 1245 devleti gösterdiği yeri satın alıp yayla olarak kullanıyorlar asil soru şu 1245 beri devam eden ve yaylak olarak kullanılan yere siz nasıl sahip çıkıyorsunuz osmanlı arşiv kayıtlarında zaten bu yaylanın parçikan aşiretine tahsis edildiği görülmektedir

Bizmişenli 31 Ağustos 2020 14:32

Yaptığım yorum neden gözükmüyor? Yanlış bir şey mi yazdım?

Bizmişenli 31 Ağustos 2020 10:39

Merhabalar, yaklaşık 170 km uzaklıktaki bi merayı sahiplenmek üstelik geldiği yerde huzursuzluk ve uyumsuzluk gösteren kişiliksiz karaktersizler. 60-70 yaşındaki insanlara sopa,taş ve kürekle vuracak kaçmaya çalışanı kovalayıp vuracak kadar namert, telefon edip tehdit eden karılanızı kaçırırız deyen iğrenç insanları haber yaptığınız kadar bu olayı da haber yapmanızı bekliyoruz. Siz yapmasanız da biz bu olayı tüm Türkiye'ye duyuracağız. Gerçek Malatya'lıysanız sapla samanı ayırırsınız. Saygılarımla.

KEMALİYE ÇEVRE PLATFORMU 29 Ağustos 2020 22:09

Peçikan Aşireti, Sarıçiçek yaylasında bulunan Gözaydın Köyünün topraklarına 28 Ağustos 2020 günü girerek çeşme yapmaya tevessül ettiler. Gözaydın Köyü muhtarı ve köyden birkaç kişi çeşme inşaatına karşı çıkınca, aşiret mensupları tarafından feci şekilde dövülmüşlerdir. Muhtarın çene kemiği ve kaburgaları kırık. Kemaliye'de ve Erzincan'da müdahale edilemedi, Erzurum'a sevk edildi. Diğer yaralılara halen Erzincan'da müdahale edilmektedir. Paçikan Aşireti, Malatya'dan gelip nasıl oluyor da Kemaliye'nin topraklarına sahip çıkıyor? Aşiret başından beri Osmanlı tapusundan söz ediyor. Bir türlü göremedik. Bu tapuyu gösteremedikleri için açtıkları davaları kaybediyorlar. Aşiretin davarları Sarıçiçek'in 222 adet endemik bitkiyi tahrip ediyorlar. Kemaliye ilçesinin şebeke suları Sarıçiçek'teki Subatan'dan geliyor. Aşiret sularımızı da kirletiyor. Paçikan aşireti zorbalıkla bir yere varamayacaklar. Kemaliye yarattıkları vahşet karşısında susmayacaktır. Yarlılarımıza Allah acil şifalar versin ...

Bakmadan Geçme