Geçinemiyoruz

Döviz kurlarıyla birlikte, gıda başta olmak üzere gelen zamlara ve eriyen maaşlara tepki gösteren Eğitimsen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, 'Geçinemiyoruz, mutfaktaki enflasyona göre ek zam, insanca yaşamaya yetecek bir maaş istiyoruz' dedi.

Malatya Yeni Cami Soykan Meydanı'nda bir araya gelen KESK üyeleri yaptıkları eylemle, ekonomik durumun kötüleştiği belirtilerek aldıkları maaşlarla, geçinemediklerini savunarak basın açıklamasında bulundular.

Ek zam yapılmalı

Grup adına basın açıklamasını okuyan KESK dönem sözcüsü ve Eğitimsen Malatya Şube Başkanı Kazım Albayrak, mutfaktaki enflasyona göre ek zam, insanca yaşamaya yetecek bir maaş istediklerini belirtti. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerini eleştiren, Albayrak "TÜİK tarafından açıklanan verilere göre son bir yıllık genel enflasyon %21,3 iken gıda enflasyonu %27'yi aşmıştır. Resmi veriler ile ne kadar çarpıtılmaya, perdelenmeye çalışılsa da hem emek örgütleri olarak bizlerin hem de bağımsız iktisatçıların verileri, bunlardan daha da önemlisi halkın kendisi mutfakta, çarşıda, pazarda yaşadığı gerçek enflasyon %50'yi aşmıştır. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 3 bin 200 TL'ye, yoksulluk sınırı 10 bin 500 TL'ye dayanmıştır. Bu yılın başında 3.930 TL olan en düşük kamu emekçisi maaşı gelir vergisi dilimi etkisi ile 4.154'TL'ye düşmüştür. Ocak ayında 3.930 TL olan en düşük kamu emekçisi maaşı ile 533 dolar alınabilirken bugün alınan söz konusu maaş ile alınan dolar 232 dolar azalarak 301 dolara inmiştir. Buna karşın son bir yıl içinde en düşük kamu emekçisi maaşında yaşanan artış bugün itibari ile %14,5'tir. Bugün resmi enflasyona göre oluşan %7,5 oranındaki enflasyon farkını almak için bile altı ay beklemek zorunda bırakılan kamu emekçileri ve emekliklerinin maaşları gittikçe açlık sınırına yaklaşmaktadır. Toplu sözleşme adı altında maaş artışları yaşanan gerçek enflasyona göre değil, TÜİK vasıtası ile açıklanan sanal enflasyon verilerine göre yapılan kamu emekçileri ve emeklilerinin maaşları öncesi bir yana sadece son beş yılda %35 erimiştir. Bu nedenle atılacak ilk adımda son beş yılda yaşanan kaybımız karşılanmak üzere maaşlarımıza ek zam yapılmalıdır" dedi.

Gelir vergisi dilimi adaletsizliğine son verilmeli

Memurların taleplerini sıralayan Albayrak, "Ocak ayından itibaren tün kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaşlarında en az yüzde 35 ek artış yapılmalıdır. Toplu sözleşme masası kurulmalıdır. Söz konusu toplu sözleşme ile kamu emekçilerinin ve emeklilerinin maaş artışında dört kişilik ailenin yoksulluk sınırında yaşanan artış oranları temel alınmalıdır. 3600 ek gösterge konusunda oyalamadan vazgeçilmeli, hiçbir ayrım yapmaksızın tüm kam emekçilerinin mevcut ek göstergeleri 3600'e çıkarılmalıdır. Sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil gibi hür türlü güvencesiz istihdama son verilmeli, tüm kamu emekçileri güvenceli-kadrolu istihdam edilmelidir. Maaş artışlarının daha cebimize girmeden buharlaşmasına yol açan gelir vergisi dilimi adaletsizliğine son vermelidir. Bunun için mevcutta %15 olan ilk dilim %10'a çekilmeli, asgari ücret vergi dışı bırakılmalı, maaşlarımızın asgari ücret tutarını aşan kısmı için gelir vergisi ilk dilim oranı uygulanmalıdır. Tüm ek ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır. Başta sağlık ve büro işkollarında olmak üzere bir kamu emekçisine iki hatta üç kişinin işini yükleyen angarya çalışmaya son verilmeli, mevcut personel eksikliği yeterli sayıda kadrolu-güvenceli istihdamla giderilmelidir" şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme