• Haberler
  • Gündem
  • Zirai don uyarısı yapılmıştı: Malatya'da kayısı bahçelerinde ilk inceleme!

Zirai don uyarısı yapılmıştı: Malatya'da kayısı bahçelerinde ilk inceleme!

Malatya'da geçtiğimiz günlerde etkili olan soğuk havanın ardından sahada inceleme başlatıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, 'Şimdilik korkulan olmadı gibi gözüküyor.' dedi.

Malatya’ya geçtiğimiz hafta sonu için soğuk ve yağışlı hava uyarısı yapılmış, özellikle yüksek kesimlerde zirai don riski bulunduğu bildirilmişti. Çiftçiler soğuk havanın etkili olduğu günlerde zirai don riskine karşı çeşitli önlemler almıştı. Hava sıcaklığının mevsim normaline dönmesiyle birlikte sahada inceleme başlatıldı. 

Malatya'da soğuk hava sonrası ilk inceleme!

Önümüzdeki günlerde netleşecek

Bin rakımın altındaki bölgelerde inceleme yaptıklarını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “11-12-13Nisan 2026 tarihleri için zirai don uyarıları ardından kayısı üretimine olası etkilerine yönelik ön tespitleri için yine sahadaydık. Şimdilik korkulan olmadı gibi gözüküyor. Lokal bölgelerde, geçen yıldan bakımı aksatılan bahçelerde kısmen meyve tutumunda zayıflık olduğunu gözlemledik.

Şu an saha tespitleri ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Genel olarak baktığımızda özellikle bin rakımın altındaki bölgelerde fenolojik durumları ve zirai dondan etkilenme durumlarına bakıyoruz. Akçadağ Ören istikametine doğru geçen bölgede ağaçlarımız çiçek evresinde. Diğer gezdiğimiz bölgelerde de geçen yılın emaresi olarak kısmen gerek monilya'ya bağlı kurumalar mevcutsa da bu bölgeler gayet yoğun bir çiçeklenme sürecinde. Önümüzdeki günlerde bunun emarelerini göreceğiz.”  diye konuştu.

Malatya'da soğuk hava sonrası ilk inceleme!

Kayısı verimi anlamında ciddi bir endişelerinin bulunmadığını ifade eden Çiçek, şu şekilde konuştu:

“Geçtiğimiz üç gün içinde zirai dondan kaynaklı herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığı görülüyor. Genel olarak Malatya'da kayısıyla ilgili verim anlamında çok büyük bir endişemiz olmadığını gösteriyor. Burada yine sahadaki bölge tespitlerimize devam ediyoruz. 

Yüksek kesimlerde henüz yeni çiçeklenme ya da pembe tomurcuk aşamasında olan bölgeler de var. O bölgelerden de bilgi almaya ve sahayı kontrol etmeye devam ediyoruz.”

Malatya Net Haber - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme