Zarar veriyorsunuz!

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantısında, imar komisyonunda alınan kararlarla Malatya'nın kötüleştirildiğini, karar alırken dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulundu. Gürkan, imar komisyonuna gelen okul alanı talebiyle ilgili olarak, 'Bu son süreç içerisinde iş gördüğümüzü zannederek, şehrimizin ve eğitimimizin geleceğine zarar verdiğimiz kanaatindeyim. Resmi kurumlar diye gelişigüzel rıza gösteriyoruz ama bu bize sıkıntı yaratır' dedi.

Zarar veriyorsunuz!

Malatya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantılarının birincisi Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan başkanlığında, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Mazeret dilekçelerinin meclis üyelerinin bilgilerine sunulmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında bulunan bazı maddeler, görüşülüp karara bağlanırken, bazı maddeler ertelenirken, bazı maddeler ise ilgili komisyona havale edildi. İmar ağırlık maddelerin görüşüldüğü toplantıda Başkan Gürkan, imar komisyonu üyelerine, karar alırken dikkatli olmalarını ve gidip yerinde incelemeleri konusunda uyarılarda bulundu. 

Belli düzenlemeler gerekmekte

Yeşilyurt ilçesi, Uç Mahallesi Battalgazi ilçesi Çamurlu ve Hidayet Mahallesine Milli Eğitim Müdürlüğü talebi doğrultusunda ‘Anaokulu Alanı’ fonksiyonu ayrılması ve diğer çekme mesafelerinin düzenlenmesi için hazırlanan imar komisyonu raporu oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddesiyle ilgili söz alan İmar komisyonu Başkanı Süleyman Bayram, “Anaokullarının zorunlu eğitim kapsamına alınmasından dolayı yeni anaokulları ihtiyaca hâsıl olmuştur. Mevcut okul alanlarında da anaokulu yapılabilmesi için belli düzenlemeler gerekmektedir. Onun için yapı yaklaşma sınırları ve komşu yol değişikliği şeklinde Milli Eğitim Müdürlüğünün bir talebi söz konusu oldu. İlçe belediyemizden de uygun görüldüğü şekliyle komisyonumuzca uygun görüldü” dedi.

Şehrimize ve eğitimimizin geleceğine zarar veriyoruz

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, gündem maddesinin görüşülmesi sonrası yaptığı açıklamada, “Milli Eğitimin Yapı İnşaat Daire Başkanlığının standartlarında anaokulu, ilkokul, ortaokul, liselerin hangi ölçüde ve standartlarda olduğu belliydi. Ama bu son süreç içerisinde iş gördüğümüzü zannederek, şehrimizin ve eğitimimizin geleceğine zarar verdiğimiz kanaatindeyim. Bu konuda da İmar komisyonundaki arkadaşlarımın gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyorum. Mesela bir ilkokulun, anaokulun, lisenin alanları ne kadar olacak? Bunların hepsini ayrıntılı bir şekilde belirtelim. Klasik çekme mesafeleri anlayışı içerisinde değil, bunların havalandırma, uygulama bahçeleri, sportif faaliyetlerin yapılacağı alanları düşünelim ve değerlendirmemizi ona göre yapalım. Yarın bir problem yaşamaktansa, şimdiden doğru bir karar alıp, ona göre düzenleme yapmamız gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Buranın iyice bir incelenmesi lazım

Darende ilçesi, Zaviye Mahallesi’nde yapılan 1/1000 ölçekli ilave ve revizyon uygulama imar planı yapılan itirazlarla ilgili madde yeniden incelenmek üzere komisyona havale edildi. Gündem maddesiyle ilgili söz alan Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, “Burası üst kodda kalırsa, yaklaşık 7 katlı bir bina oluyor. Zaviye’nin de girişini engelliyor. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesini talep ediyorum. Çünkü oralarda 2 katlı imar var. Burada 7 kat görünüyor. Buranın iyice bir incelenmesi lazım. Burası için Çevre ve Şehircilik Bakanı beni aradı. Çünkü burada tarihi bir yapı söz konusu, o nedenle burayı incelememizi istiyorlar” dedi. İmar komisyonu Başkanı Süleyman Bayram ise, “İlgililerin itirazları sonrasında sosyal kültürel tesisi alanı olarak planlı, üst yoldan cephe almak istemelerinin nedeni Somuncu Baba Türbesi’ne giden yolda olduğu için oradan cephe almak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Yüksek bir kat saçma bir şekil alır

Tekrar söz alan Darende Belediye Başkanı İsa Özkan, “Buralar 2 katlı emsal teşkil ederse, 7 katlı olacak. Yani burayı bir şekilde yapalım aradaki tarihi yapıya zarar vermeyelim. Benim orada 9 dönüm yerim var. Orayı bedava verip, yatay bir mimariyle güzel bir şeyler yapılmasını istiyoruz. Burası vakfa ait bir yer ve katlı yer istiyorlar, yüksek bir katta saçma bir şekil alır. Bunları da hesap etmemiz gerekiyor. Yarın o bur gün emsal alırsa 7-8 kat olur ve yaşanmaz bir hal alır” dedi. İmar Komisyonuna soru yönelten Selahattin Gürkan, “Siz burayı yerinde incelediniz mi? burayı yerinde inceleyelim” ifadesini kullandı.  

Resmi kurumlar diye rıza gösteriyoruz

Gürkan madde görüşüldükten sonra, “İmar komisyonundaki arkadaşlar dikkat edin. Malatya’yı kötüleştiriyoruz. Resmi kurumlar diye gelişigüzel rıza gösteriyoruz ama bize sıkıntı yaratır” açıklamasında bulundu.