Zamlar müjde gibi verildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Nisan ayının ilk gününden itibaren peş peşe elektrik, doğalgaz, et, şeker ve un zamlarının 'müjde' gibi yürürlüğe konulduğunu söyledi.

Zamlar müjde gibi verildi

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz zamlarla ilgili yazılı açıklamada bulundu. Kiraz, Nisan ayının ilk gününden itibaren peş peşe elektrik, doğalgaz, et, şeker ve un zamlarının ‘müjde’ gibi yürürlüğe konulduğunu belirterek, “Şubatta gıda maddelerinde KDV’yi yüzde 8’den 1’e düşürüp 7 puan indirim yapan iktidar, ardından ete-şekere-una bu indirimin 10 katına varan zamlar yaparak indirimi sıfırladı. Yılbaşında meskenlerde kullanılan doğalgaza yüzde 25, elektriğe yüzde 50-yüzde 127 arasında zam yapan iktidar üç ay sonra konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 35 zam daha yaptı. 1 Nisan’dan itibaren uygulamaya giren zamlarla meskenlerin dışında sanayide ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatına da yüzde 44,30 ile yüzde 50 oranında zam yapıldı. Elektrik üretiminde ve sanayide kullanılan doğalgaza yapılan bu zamlar bir süre sonra elektrik fiyatlarının ve sanayide yapılan üretimin de zamlanması, fiyat artışlarıyla enflasyonun daha da yükselmesi demek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyon ve hayat pahalılığının ‘geçici’ olduğunu, kimseyi enflasyona ezdirmeyeceklerini belirterek herkesten sabretmesini istiyor. Ramazan’da vatandaşa ucuz et, kıyma, kuşbaşı yedirmek için Tarım ve Orman Bakanına talimat verdiğini söylerken, iktidarın emrindeki ESK bir hafta içinde kıyma ve kuşbaşı et fiyatlarına önce yüzde 48, ardından yüzde 10 zam yaptı” dedi. 

KDV indirimlerinin hiçbir etkisi olmadı

Şekerin marketlerde, bakkallarda karaborsaya düştüğünü savunan Kiraz, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iktidar emrindeki Türk Şeker’in ucuz şeker teminiyle piyasada fiyatları dengelediğini söylemesinin üzerinden 24 saat geçmeden Türk Şeker fiyatlarına yüzde 31 zam yapıldı. Ramazan pidesi pek çok ilde 7,5-10 TL’den satılıyor. TMO’nun un fiyatlarına yüzde 22 zam yapmasıyla birlikte yakında un, ekmek, makarna başta olmak üzere tüm unlu gıdaların, mamullerin fiyatlarında yeni artışlar olacak. Şubat ayında et, süt, yumurta, un vb. temel gıda maddelerinde KDV oranını yüzde 8’den yüzde 1’e düşürdüler. Ardından KDV indirimleri etiketlere yansımazsa ağır para cezaları kesme tehdidinde bulundular. Ancak zaten pek çok gıda maddesinin fiyatı aylardır çok yüksek oranlarda zamlandığı için bu KDV indirimlerinin hiçbir etkisi olmadığı gibi şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 54,4’e yükseldi!  KDV indirimi yaptıktan sonra ete bir haftada toplam yüzde 58, şekere yüzde 31, unluk-ekmeklik buğdaya yüzde 22 zam yapan iktidarın kendisi. Önce temel gıdada KDV’yi 7 puan indirip ardından 10 katına varan zam yapmak; iş bilmezlik, çaresizlik ve halkla alay etmektir” diye konuştu.