Yüzbinlerce hasta evde bakımla hızlı iyileşiyor, daha uzun yaşıyor !

Sadece serum ve enjeksiyon hizmetinden ibaret olmayan sadece Sağlık Bakanlığı ruhsatlı merkezlere verilen yetkiyle yasal olarak yapılan evde bakım hizmetinin sağlığın korunması ve geliştirilmesi yönünde birçok olumlu etkisi bulunuyor. Ameliyat sonrası yeniden hastaneye yatma oranı @ azalırken, demans hastalarının evde bireysel bakımla bilişsel gerilemesi 0 daha geç yaşanıyor. Yara bakımında ise iyileşme süresi 5 kısalıyor. Yani yüzbinlerce hasta evde bakımla daha hızlı iyileşiyor, daha uzun yaşıyor.

Yüzbinlerce hasta evde bakımla hızlı iyileşiyor, daha uzun yaşıyor !
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye çok hızlı yaşlanıyor. 65+ nüfus oranı 2024 itibariyle %10.8 e çıktı. Kronik hastalık, engellilik gibi çeşitli nedenlerle evde bakım görmesi gereken hasta sayısı da artıyor. Hal böyleyken evde sağlık ve bakım hizmetlerinin yaygınlaşması kurumsallaşması ve de Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış firmalar tarafından yetkili sağlık çalışanlarının eliyle doğru bir şekilde verilmesi de önem kazanıyor.

Evde bakım nedir?

Evde bakım, hasta olan bireylerin sağlık durumuna bağlı olarak hastaneye gitmesine gerek kalmadan, yaşadığı ortamda profesyonel sağlık ve destek hizmetlerinin sunulması anlamına geliyor. Medical Center Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar, “Evde bakımın hastanın evinde ya da bulunduğu yerde tıbbi tedavi, hemşirelik, rehabilitasyon ve yaşam desteği gibi hizmetleri alabilmesini kapsadığını ve evde bakımda kişinin hem sağlığını korumak hem de yaşam kalitesini artırmanın amaçlandığını” söylüyor.

Sadece serum ve enjeksiyondan ibaret değil

Evde bakımının sadece bir enjeksiyon ya da serum uygulamasından ibaret olmadığının altını çizen Medical Center Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar “Evde bakım tıbbi izlem, yara takibi, ilaç yönetimi, fiziksel destek, psikolojik rahatlık, aile bilgilendirmesi gibi çok yönlü bir süreci ifade eder. Gerçek bakım, süreklilik, disiplin, sorumluluk ve bireyselleştirilmiş yaklaşım gerektirir” diyor.

Neden hastanede değil de evde bakım !

Hastalara tanı konulması ve tedavilerinin yapılması amacıyla kurulan hastanelerde, taburcu ve kronik hastalığı olan, yatağa bağımlı ya da yaşlı bireyler için sürekli bakım ve izlem verilmesi birçok yönden mümkün değil. İşte bu durumdaki hasta grupları için evde bakımın iyi sonuçlar verebileceğini ifade eden Dr. Tayyar Vardar, “Çünkü bakım hizmetlerinin hastanın evinde yapılması durumunda daha az enfeksiyon riski, daha az maliyet, daha yüksek psikolojik ve fiziksel konfor, aile ile birlikte karar alma sürecine katkı gibi olumlu sonuçları var” diyor.

Neden yüzbinlerce hasta için evde bakım gerekli ?

Yüzbinlerce hasta evde bakımla daha hızlı iyileşiyor, daha uzun yaşıyor. Bu süreç aşağıdaki veriler ile şöyle destekleniyor: “Ameliyat sonrası hastalar evde bakım aldığında, yeniden hastaneye yatma oranı %40 azalır. Demans hastaları, evde bireysel bakımla bilişsel gerilemeyi %30 oranında daha geç yaşar. Yara bakımında, evde multidisipliner yaklaşımla iyileşme süresi %35 daha kısadır. IV antibiyotik gibi tedaviler evde uygulandığında %60 daha az komplikasyon riski taşır.”

Bu veriler ışığında evde bakımdan en çok fayda görebilecek hasta gruplarını ise Medical Center Evde Sağlık ve Bakım Hizmetleri Mesul Müdürü Dr. Tayyar Vardar şöyle özetliyor: “Demans ve Alzheimer hastaları (ev ve tanıdık ortamda daha az kaygı, daha fazla odaklanma), Ameliyat sonrası hastalar (erken ayağa kalkma, enfeksiyondan korunma), Yatağa bağımlı bireyler (yatak yarası önleme, moral desteği), Yara bakımı ihtiyacı olan hastalar (diyabetik ayak, bası yaraları vb.), Kanser hastaları (palyatif bakım, konforlu yaşam sonu süreci), Evde serum, enjeksiyon, IV antibiyotik gibi tedavi gerektiren hastalar.”