Yıl değişti 'Acı' değişmedi

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem Türkiye'yi sarstı. 'Asrın felaketi' olarak adlandırılan bu depremler 11 ili etkileyen depremlerden 14 milyon vatandaş etkilendi ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine, yüz binlerce kişinin ise yaralanmasına neden oldu. Depremlerden en fazla etkilenen illerin başında gelen Malatya'da büyük yıkım yaşandı. Kentte, 3 bin 899 bina tamamen yıkılırken 28 bin konut, 14 bin ticarethane ise ağır hasar aldı ve yıkıldı ve bin 237 kişi hayatını kaybetti. Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen acılar ilk günkü gibi taze.

Yıl değişti 'Acı' değişmedi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Depremin İzleri Taze, Umutlar Yeşeriyor

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük deprem 6 Şubat 2023’de tüm Türkiye’yi derinden etkiledi. Tüm dünyadan binlerce insanın yardım seferberliği başlattığı ve ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen deprem 11 ilde büyük yıkıma sebebiyet verdi. Türkiye 6 Şubat 2023 tarihinde asrın en büyük felaketlerinden biriyle sarsıldı. 6 Şubat saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi 7,7, Elbistan ilçesi ise saat 13.24’te 7,4 şiddetinde sarsıldı. Eşi benzeri görülmemiş deprem 11 ilde faciaya yol açtı. Binlerce insan enkaz altında kalırken 53 bin 537 kişinin hayatını kaybetti. 100 binden fazla vatandaş yaralandı. 1.5 milyon insanın evsiz kalmasına sebep olan depremin ardından 57 bin artçı deprem meydana geldi. 

Yıl değişti 'Acı' değişmedi

Yaralar sarılmaya çalışılıyor

Bir yıl sonra bugün, acılar hala taze. Yıkılan binaların enkazı, kaybedilen canların acısı ve travma hala hafızalarda. Depremden etkilenen illerde yeniden inşaa çalışmaları devam ediyor. Yeni konutlar yapılıyor, altyapı onarılıyor, yaralar sarılmaya çalışılıyor. Ancak bu süreç sancılı ve zor. Depremden etkilenen birçok insan hala konteyner kentlerde yaşıyor. Kalıcı konutlara taşınmak için sabırsızlanıyorlar. Depremin yarattığı travma da hala atlatılmış değil. Depremzedeler, kaygı, panik atak ve depresyon gibi psikolojik sorunlarla mücadele ediyor.
50 binden fazla insan hayatını kaybetti

Yıl değişti 'Acı' değişmedi

Deprem bölgesinde günde ortalama 156, haftada bin 96 ve ayda 4 bin 751 depremle sarsıldı. 6 Şubat’tan bu yana son bir yılda 20 bin 761 deprem ile en fazla sarsıntı Kahramanmaraş olurken, depremin en fazla görüldüğü diğer il ise 15 bin 965 sarsıntıyla Malatya oldu. Kentte 3 bin 899 bina tamamen yıkılırken 28 bin konut, 14 bin ticarethane ise ağır hasar aldı ve yıkıldı. Malatya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 27 Şubat’ta yaşanan depremle birlikte bin 237’ye ulaşırken 6 bin 444 kişi de yaralandı. 

Yıl değişti 'Acı' değişmedi

Malatya, 6 Şubat sonrası adeta terkedilmiş harabe kenti andırıyor

6 Şubat öncesi herkesin refah içerisinde yaşadığı kentte, insanların, evleri, konaklama merkezleri, iş yerleri, tarihi mekanları, 6 Şubat sonrası yerle bir oldu. 6 Şubat öncesi herkesin imrenerek baktığı Malatya, 6 Şubat sonrası adeta terkedilmiş harabe kenti andırdı.

Yıl değişti 'Acı' değişmedi

Yıkım çalışmaları yüzde 86’ya ulaştı

Depremler sonrasında kentte 6 bin 643 binanın yıkıldı, 35 bin 907 binanın da ağır hasar alırken, orta hasarlı bina sayısının 2 bin 525, yıkımı tamamlanan bina sayısının ise 29 bini aştı.  Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kentte ağır hasarlı binaların yıkımı sürerken bir yandan da yeniden inşa çalışmaları devam ediyor. Yıkım çalışmalarının yüzde 86’ya ulaştığı kentte şehri yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalar sürüyor. Depremler sonrasında deprem süresince 690 bin kişiye, 10 bin liralık 1 milyar 970 milyonluk ödeme yapıldı. Taşınma yardımı olarak 1 milyar 272 milyon, kira yardımı 4 milyar 505 milyon, vefat edenlere 101 milyon, yakıt desteği olarak da 41 milyon destekte bulunuldu.

Yıl değişti 'Acı' değişmedi

117 bin vatandaş konteyner kentlerde yaşıyor

Depremlerde evini kaybedenler, evi ağır hasarlı olanlar için şehrin farklı bölgelerinde 74 konteyner kent kuruldu,117 bin vatandaş konteyner kentlerde yaşamını sürdürüyor. 3 bin 158 konteyner iş yerinin kurulduğu kentte, şehri yeniden ayağa kaldırmak adına çalışmalar sürerken, TOKİ tarafından 14 bin 636 konutun ihale edildi ve bunun 5 bin 140’ının hazır önümüzdeki günlerde kura ile sahiplerine teslim edilecek. Kentin can damarı olan çarşı merkezinin 313 hektarlık alanda 23 bin konut ve 11 bin ticarethane yapılması planlanıyor. 100 caminin yıkıldığını, 66 caminin tadilatının yapıldığı şehirde, yapım onarım ve tadilat çalışmaları devam ediyor. 

Yıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmediYıl değişti 'Acı' değişmedi