Yerinde dönüşümde en büyük risk ne? Uzmanı Malatya'da zemini sağlam yere dikkat çekti!

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Önal, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da yerinde dönüşümü desteklediğini belirterek, kötü zeminlerde yerinde dönüşümün risk oluşturabileceğini söyledi. 

Yerinde dönüşümde en büyük risk ne? Uzmanı Malatya'da zemini sağlam yere dikkat çekti!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya’da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremler sonrası kentte yeniden inşa çalışmaları sürüyor. Depremler sonrası yerinde dönüşüm çalışmalarına destek verdiğini ancak kötü zeminde dönüşümün risk olduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Önal, dönüşümde zeminin sağlam olmasının önemli özellik taşıdığını söyledi. 

Yerinde dönüşüm en büyük risk ne? Uzmanı açıkladı!

Önal, sosyal medya üzerinden yerinde dönüşüm için önerilerde bulunarak, Gelinciktepe’nin sağlam zemin özelliği taşıdığını söyledi. Önal, “Yerinde dönüşümü destekliyorum. Ancak, örneğin Battalgazi (Eski Malatya) dolaylarında kötü zeminlerde yerinde dönüşüm yapmak ileride risk oluşturabilir. Benim önerim Battalgazi’nin doğusunda bulunan Gelincik Tepeleri yapılaşma için çok sağlam zemin özelliği taşıyor. Gelincik tepelerinin Jeolojisini çalıştım. Burası Magmatik derinlik ve yüzey kayaçlarından oluşuyor. Yapılaşma için çok sağlam zemin özelliği taşıyor. İnönü Üniversitesinin kuzeyinde bulunan Rahmetli Hamido’nun köyünün doğu batı uzanımlı sırtları Magmatik derinlik kayaçlarından oluşmaktadır. Buralar yapılaşma için çok sağlam zemin özelliği taşır.  Yeni yerleşke alanlarının belirlenmesinde paydaşlar karar veriyor. Ne diyelim!” ifadelerine yer verdi.