Vahdettin Yiğitcan

Bu Ödülde de Bir Bit Yeniği Var! Sonra Söylemedi Demeyin

Vahdettin Yiğitcan

Değerli okurlar şehrimizde özellikle belediye başkanlarımız tarafından alınan ve verilen ödül salgını nedeniyle kafayı yiyeceğim. Hafta geçmiyor ki bir belediye başkanımız ödül almasın ya da vermesin. 

Son olarak Malatya Büyükşehir Belediyemizce açıklanan, kazandığımız birincilik ödülü şu başlıkla kamuoyuna duyuruldu: “‘Bluetooth Tabanlı Trafik Analiz Sistemi' adlı projemiz Türkiye genelinde katılımın sağlandığı yarışmada birinci olarak hibe ödülü almaya hak kazandı." Burada açıklanmaya muhtaç sayısız soru var. İlerleyen satırlarda ayrı bir başlık altında bu birincilik ödülünü masaya yatırıp sorularımızı soracağım...

Seçici kurulları muamma olan, al takke ver külah şeklinde dağıtılan çakma ödüller sayesinde itibar kazandığını sanan insanlar saygınlıklarının artacağını mı vehmediyorlar acaba. Zahir öyledir, çünkü boşa kürek çekecek kadar saf değillerdir. Saf olmamaları yanılmayacakları ve kanmayacakları anlamına da gelmez. Daha da vahim olan şüphe, bu nesebi gayri sahih ödülleri alırken ve verirken işin içerisine milletin kendilerine hizmet yürütülsün diye emanet ettiği kasaya el uzatılmıyordur.

Sırf ödül dağıtma amaçlı bir sektör oluşmuş. 

Sık sık çeşitli oluşumlar (özellikle kurum demiyorum, kurum ciddiyetinden uzaklar) tarafından verilen ödüller nedeniyle bu ödül sektörünü inceleme gereği duydum. Karşıma çıkan sadece bir şahıs. Tepeden tırnağa uyanık mı uyanık tek kişilik bir ordu. Muhatabı ise dünden hazır, yetenek fukarası ve şöhret düşkünü bir belediye başkanı ya da piyasa itibarı sıfır olan çakma bir şirket patronu. Sırf reklam amaçlı kurulan bu oluşumlar bedava haber yapılması için basına da bol keseden ödül vermeleriyle gündemde tutuluyorlar.

"Bluetooth Tabanlı Trafik Analiz Sistemi" Projesine Birincilik Ödülü

Allah aşkına söyler misiniz, siz bu başlık cümlesinden ne anladınız?

Malatya Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürlüğünce hazırlanan 7 Ocak tarihli haber metninin başlığı bu şekilde.

Anladığımız sadece, "Birincilik Ödülü"nü alan Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin koltuklarının kabardığı bir iş daha başarılmış ki, biz cahil ahali, işin inceliklerini bilemeyiz... Anladığımız tek şey, Belediyemiz iş başında ve ödül üzerine ödül kazandığı gerçeği...

Haber başlığındaki cümle kuruluşundan anlaşılan o ki; zaten fazla bir şey anlamamız da istenmiyor...

Haberin özü kısaca şöyle:

"Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından 2020/2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, Şehirlerde Trafik sorununun çözülmesi için 'Akıllı Şehir Pilot Uygulamaları' yarışması düzenlendi. Şehirlerdeki trafik sorununu çözmek adına düzenlenen yarışmaya Malatya Büyükşehir Belediyesi “Bluetooth Tabanlı Trafik Analiz Sistemi” adlı proje ile katıldı. Türkiye genelinde katılımın sağlandığı proje yarışmasında Malatya Büyükşehir Belediyesi, birinci olarak hibe ödülü almaya hak kazandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığının desteklediği proje komisyon tarafından birincilikle ödüllendirildi ve ödül miktarı da daha sonra artırıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığının desteklediği proje, 2022 yılı sonlarına doğru ilimizde uygulanmaya başlandı. Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Akıllı Şehir Eylem Planı kapsamında yer alan proje ile kentin akıllı şehir kapasitesinin artmasına katkı sunacağı gibi sürdürülebilir ulaşım ve ulaşımda kent konforunun sağlanması için gerekli verilerin teknoloji yardımı ile elde edilmesinde son derece önem arz ediyor." Bülten

1- Bültene göre Malatya yarışmaya, "Akıllı Şehir Pilot uygulamaları" kapsamında kendisi katılmış. 

Oysa, Anadolu Ajansının 21 Nisan 2022 tarihinde yaptığı habere göre "Malatya” Pilot Belediye olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenmiş.

2- Bültene göre, Projeyi Malatya Büyükşehir Belediyesi gerçekleştirmiş.

Oysa AA'nın aynı haberine göre projeyi Ç.ve Ş Bakanlığı hayata geçirmiş.

3-Bültene göre, yarışmaya Türkiye genelinde katılım olmuş.

Oysa 1. olan Malatya’nın dışında 2.3.4.olan şehirlere dair hiçbir bilginin olmaması ne anlama geliyor, onlar hangi şehirler? AA'nın haberine göre bu bir yarışma değil, seçilen şehirde "Pilot Uygulama" deneyimi...

4-Bültene göre verilmek üzere belirlenen ilk ödül az bulunarak arttırılmış.

Malatya'nın kazandığı arttırılmış ödülün ne ve ne kadar olduğu bilgisi neden verilmemiş? Bu ödül "Devlet Sırrı" olabilir mi?

5-Proje 2022'nin sonlarına doğru uygulanmaya başlamış...

Uygulanmaya başlanan projenin şehrimizin trafiğinde ne gibi iyileşmeler sağladığına dair bilgi neden verilmemiş?

Malatya Büyükşehir Belediyesi, ulaşım hizmetleri açısından bırakın "Akıllı Şehir" seviyesine çıkmayı bu yönetim anlayışınca yerinde saymayı bile ıskalayacak keyfi bir savrukluk içerisinde.

Sabık Başkan Ahmet Çakır'ın Malatya'ya çağdaş toplu ulaşım aracı diyerek yutturduğu toplu ulaşımın at arabası köhneliğindeki Trambüsü ve yan müştemilatı onun zamanında dökülmeye başlamıştı. 

Bu tespitlerimi yıllar önce defalarca yazdım. Hiçbir iyileşme emareleri görmedim, şöyle ki: 

Önemli duraklardaki trambüsün geliş saatlerini yansıtan ışıklı zaman gösterge panoları çöpe dönüştü, işlevsizler. Duraklar döküm döküm dökülüyor. Merkezi duraklarda hizmete sokulan ödünç kitap vitrinleri kaldırıldı. Trambüsün içerisinde ışıklı ve sesli istasyon uyarı sistemi benim bildiğim 6 yıldır çalışmıyor. Trambüsün müdavim olmayan yerli veya turist yolcularının çekeceği sıkıntıyı düşünebiliyor musunuz? 

Günümüze gelince, şehrimizin merkezi otobüs duraklarında ne düzen ne de intizam var? Yoğun saatlerde çilenin katmerlisi yaşanıyor.

Henüz birkaç ay önce alınan 12 adet sıfır belediye otobüslerinde ve hizmette olan diğer otobüslerde bulunan sesli görüntülü durak uyarıları ve reklam yayını işlevi görmesi gereken monitörler maalesef çalışmıyor. Bundan bir ay önce bindiğim "YEŞİLTEPE" otobüsünde çalışan monitörü görünce sevinmiştim. Oh nihayet dedim. Demez olaydım, belki de nazarım mı değdi dersiniz. O görüş ilk ve son oldu! 

Büyük bir samimiyetle söylüyorum, sevgili Malatya’mız bu kafayla yönetilmeye devam ettikçe "Akıllı Şehir" seviyesini hayal etmeye devam ederken, inanın "ZIRDELİ ŞEHİR" klasmanında birincilik ödülünü kimseye kaptırmaz...

Belediye Başkanlarımız çarşıda, pazarda, hane ziyaretlerinde bulunuyorlar. Bu etkinliklerine dair haberleri sosyal medya hesaplarından 24 saat fotoğraflarla ve iftiharla paylaşıyorlar. Ama bir farkla, bütün bu gezip tozmalar, tanıdık bildik ziyaretlerinden öteye gitmiyor. İnanın inandırıcı olmuyorlar.

Kulağımıza çalınan birçok tepkili ziyaret olayı işittim. Bizzat şahidi olmadığım için yazmaktan imtina ettim.

Biz Ödül Vermedik!

UNESCO'nun Paris'teki genel merkez binasında 17 Ocak 2020 tarihinde düzenlenen Uluslararası İdeal Kent ödülleriyle ilgili UNESCO bir açıklama yaparak "Ödülün UNESCO tarafından verilmediğini belirtti" bu gelişmeler üzerine TBMM Milletvekili Ensar Aytekin, konunun muhatabı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması için yazılı soru önergesi vermişti.

Sorular cevapsız kaldı. Olay böylece hafızlarımızın insafına bırakıldı. 

Benim kanaatime göre kim ne derse desin, UNESCO tezgâhı çok çirkin, aşağılık ve aşağılayıcı bir ruh halini yansıtıyor.

Bu yanını es geçiyorum. Mehmet Çınar'ın Yeşilyurt'ta yaptığı hizmetlerin kahir ekseriyetini takdir ve tebrik ediyorum. Asıl önemli olan bizzat vatandaşın değerlendirmesidir. 

Yeşilyurt'un Lezzet Caddesi ışıl ışıl, pırıl pırıl, tıpkı sahici film platosu gibi, bu madalyonun görünen yüzü, görünmeyen bu caddenin hemen arka sokakları tam bir virane. 

Dilerim, Yeşilyurt topyekûn toparlanarak örneğin bir Safranbolu, Beypazarı, Mudurnu, Taraklı, Yalvaç gibi yaşanabilir bir sakin şehir seviyesine yükseltilir. Bu alt yapı Yeşilyurt'ta var ne var ki, Rahmet-i Rahmana kavuşmuş bir Turgut Cansever'i ve Nail Çakırhan'ı eksik... Nail Çakırhan bütün belediye başkanlarınca Akyaka uygulamasıyla yakından bilinmesi gereken bir değerli isim. 

Konumuza dönecek olursak, UNESCO’nun biz vermedik dediği Uluslararası İdeal Kent Ödüllerini kimin verdiğini ve ödül alanlardan ne kadar ücret alındığını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soran Milletvekili Ensar Aytekin'in cevap beklentisi o gün bugündür devam ediyor. Böylesi bir "Sağır Sultanlar Ülkesinde" yaşıyoruz...

UNESCO'dan alındığı iddia edilen "Kentsel ve Mimari Dokunun Korunması Ödülü" 17 isimden bazıları şunlar:

- Kadim Yeşilyurt-Yeşilyurt Kentsel Planlama Projesi, Yeşilyurt Belediyesi, Belediye Başkanı Mehmet Çınar.

- Eski Elektrik Fabrikası Restorasyonu Projesi, Edirne Belediyesi, Belediye Başkanı Recep Gürkan

- Selimiye Camisi Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi, Edirne Belediyesi, Belediye Başkanı Recep Gürkan

- Tarihe Saygılı, Doğayla Uyumlu Yeşil Kent Projesi, Amasya Belediyesi, Belediye Başkanı Mehmet Sarı

Yazarın Diğer Yazıları