Lütfü Caner

Sayın Bülent Tüfenkçi'nin Dikkatlerine Önemle Arz Edilir!

Lütfü Caner

Sayın Bakanım: Malumunuz Malatya’mızı çevreleyen yüksek dağlar, Beydağı başta olmak üzere; MAALESEF yüksek rakımlı dağlar ve tepelerimizin çoğu yeşilden yoksun olduğu için Malatya’mız bilimsel olarak yeterli yağış alamamaktadır.

Sayın bakanım, Malatyalı bir gazeteci olarak; gençlik yıllarımdan bu güne kadar; Malatya yeşil kuşak projesini defalarca çeşitli iktidarlar döneminde siyasilerin gündemine sunmama rağmen, bu proje yeterince ilgi ve itibar görmedi.

2009 yılında dönemin Valisi Mehmet Ulvi Saran Bey, Malatya'ya tayin olunca; Rahmetli babası Ahmet Saran Hocayı Milli gazetedeki yazılarında dolayı yakinen tanıdığım için,  çevremde Ulvi Saran Beyi tanıyan birileri bana; Lütfü Salih Bey, siz bu Malatya ve Beydağı yeşil kuşak projesini Sayın ulvi Saran Beyin gündemine sunun; Vali Bey bu projeye mutlaka ilgi gösterecektir diye bana tavsiye ve telkinlerde bulundular.

Bende, Lütfü Salih Caner olarak, Sayın valimizin geldiği ilk günlerde bir hoş geldiniz yazısı Malatya Net Haber Gazetesindeki köşemde yazmıştım ve akabinde bir hafta sonra Malatya’mız için çok önemli olan, Malatya yeşil kuşak projesini ve Beydağı yeşil kuşak projesini kısa bir anlatımla dönemin Valisi Sayın M. Ulvi Saran Beyin gündemine sundum.

Sayın Vali Bey, kendilerine sunduğum bu proje konusunda düşünüp taşınmış ve Malatya için gerçekten önemli olduğuna inanmış ve son ikinci yazımdan üç gün sonra telefonla beni arayarak; nezaketten kısa bir hal hatır sorduktan sonra; Vali bey bana aynen şu cümlelerle hitap etti:

Lütfü Salih Bey; şu anda valilik binasının penceresinden, Beydağı’nın Malatya’ya bakan yüzüne bakıyorum; yeşilden yoksun ve adeta beni yeşillendirin dercesine bu duruma isyan edip mahzun bir şekilde Malatya ovasına bakıyor.

Beydağı’nın bu durumu asla Malatya’ya yakışmıyor ve şimdiye kadar mutlaka bu konuda ciddi bir çalışma yapılmalıydı.

Lütfü Salih Bey; sunduğunuz bu proje aslında Malatya için çok önemli bir projedir. Yalınız ben bir vali olarak bu konuda karar verecek bir yetkiye sahip değilim.

Fakat sizin bu projenizi Malatya için çok önemli buluyorum ve ben bu projeyi ilgili kurumlarla beraber Sayın Orman Bakanımız Veysel Erol Beye sunacağım; eğer proje bakanımız tarafından kabul görürse; İnşallah Malatya’ya bir müjde vereceğiz, siz 40 veya 45 gün bizden haber bekleyin dedi Sayın Vali M. Ulvi Saran Bey.

Evet, Sayın bakanım: Dönemin Valisine sunduğum bu proje 45 gün sonra kabul gördü ve eğer yanlış hatırlamıyorsam; Malatya Beydağ’ına 930 bin fidan dikildi ve ayrıca aynı proje kapsamında Malatya’nın kırsal beş ilçesi ne’de, şu anda rakamları elimde olmayan yüz binlerce fidan dikildi.

Sayın bakanım; malumunuz her yıl büyüyen Malatya’mızda; yaz aylarında hem içme suyunda ve hem de sulama suyu konusunda önemli derecede sıkıntı çekiyoruz.  Dünyanın birçok bölgesinde kuraklığa doğru bir sürüklenme devam ederken, bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki; dağlarında ve ovalarında yeşilin az olduğu bölgeler yağmur bulutlarından az etkilenmekte ve ister istemez yaz aylarında kuraklık baş göstermektedir.

Malatya’mız Asrın depremi 6 Şubat depreminden sonra ayağa kalkmaya çalışırken; şehir merkezi adeta bir beton yığınlarına dönüşmüş bir vaziyettedir Sayın Bakanım. Siz başta olmak üzere; Malatya milletvekillerimiz inde dikkate alması gereken bu konuda, Malatya merkezde cadde sokak ve her binanın önüne yaz kış yeşil kalabilecek bir ağacın mutlaka dikilmesi gerekir.

Aksi takdirde ister istemez, yaz aylarında Malatya’mız yaz aylarında beton yığınları ile başbaşa kalacak Sıcaklarda insanlar bunalacaktır.

Sayın Bakanım: 11 Kasım milli ağaçlandırma günü yaklaşırken; en azından şimdilik, Malatya merkezde her binanın, her caddenin ve her sokağın müsait yerlerinde milli bir ağaçlandırma kapsamında bir ağaçlandırma seferberliği başlatmanızı Malatya Halkı sizden bekliyor Sayın Bakanınım.

Malatya milletvekilli Bakanımız Sayın  Bülent Tüfenkçi’nin dikkatlerine önemle arz edilir..! // Saygılarımla… //

Yazarın Diğer Yazıları