
Düşünmek
Cafer Çelik
Düşünmek insana has bir özelliktir. Yaşadım neler yaptım? Yaşarsam neler yapacağım? Geçmişte yaptığım yanlış, yakışıksız, yapmamam gerekli olanlara, pişman olma, halkla ilgili olanlardan dolayı özür dileme, helallik alma, Hakk’la ilgililere tövbe etme, af dileme, kalan yaşamda her halde düşünerek hareket ederek, yanlış, yakışıksız, zararlı durumlardan korunmaya özen gösterilmelidir.
İnsan çoğu zaman doğruları bulmada-görmede güçlük çeker. Yaratan, yanlış, yakışıksız, zararlıları ilahi yasasında belirtmiş, insanlığa Peygamberi ile tebliğ ettirmiş. Yapacaklarını ilahi emir ve yasaklara uygun yapacaklar, yanlış, yakışıksız, zararlı hallerden korunacaklar, üstün yaratışlarına uygun davranarak üstünlüklerini koruyacaklardır.
Allah’a inanmayanlar, ilahi esasları bilmeyen-uymayanlar, isteklerine, iştahlarına, gördüklerine göre düşünmeden, diğer yaratıklardan farksız olarak hak-hukuk tanımadan, yapabileceklerini yapmadan çekinmeden, yanlış, yakışıksız, zararlı her şeyi yaparak, insan şeklinde oldukları halde huzursuzluklara sebep olacaklardır.
Çoğumuz yaşamak için azami gayret gösteririz. Zamanı da lüzumsuz, boş şeylerle geçirerek israf ederiz. Bu şekilde bin yaşasak, fayda görmeden, faydalı olmadan geçireceğimiz ömür isteği düşüncesiz bir istek olmaz mı? Allah’ın birliğine, ahiretin varlığına, dünya hayatının geçici-kısa; ahiret hayatının ebedi olduğuna, her iki alemde de makam ve mükafatın yaptıklarımıza uygun olacağını görür-inanırız da yine de zamanı uygun değerlendirmeye çalışmayız. Dünya için yeterli olmasa da bir şeyler yapsak da ebedi hayat için daha yetersiz kalmıyor mu gayretimiz?
Zararlı, gereksiz olanlara gösterilen ilgi-istek; gerekli olanlara neden gösterilmez? Oyunla şunca zaman geçirilir de öğrenmeye-öğretmeye zaman ayrılmaz. İlmen zararlı, dinen kerih, sigaraya verilen paralar neden muhtaçlara verilemez? Düşüncemiz, irademiz göremediğimiz güç tarafından kontrol altında mıdır? Aklı, ilahi, ilmi esaslara uygun; düşünerek hareket etmemizi engelleyenin etkisinden kurtulmak için neden gayret gösterilmez?
Çoğu, akılsız-düşüncesiz denmesini hakaret kabul ederde; aklını kullanmıyorsun, düşünemiyorsun denmesini kabul eder. Halbuki olanı kullanmayan suçludur. Akılsız kimse düşünemez, yaptığından dolayı suçlanamaz.
Düşünebileceklerin düşüncesiz davranışı, şekline-ismine büyük lekedir. Düşünerek, esasa uygun hareket ederek, lekelerden arınmalı, lekeli hallerden korunmalı.